Egy ülő életmódot folytató ember maximális futási teljesítményét egy távfutó maximális oxigénfelvételi szintjének kevesebb mint felével is teljesíteni tudja. Az edzetlen ember hamar kifárad, még ezzel szemben az edzett akár több órán keresztül kényelmesen tud futni. De mi köze mindennek a fogyáshoz? Vegyük sorba röviden:
Az egészséges diétának az az étrend nevezhető, amelyik a szükséges energiát a tápanyagok megfelelő arányában biztosítja. Többféle ételt és italt kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a szénhidrátokon, fehérjéken és zsírokon kívül a vitamin- és ásványianyag szükséglet is megfelelően ki legyen elégítve. Az egészséges diéta energiaforrásainak aránya a következő: 55% szénhidrát, 30% zsír, 10-15% fehérje.
A zsírt a zsírszövetek és az izomsejtek tárolják. A zsírszövet sejtjei egyszerű tágulásra és szűkülésre képes tárhelyek. A zsírok lebontásával a szervezet zsírsavakat és glicerint állít elő, melyet a vér szállít az izmokba, hogy azok elégethessék.
Szintén befolyásoló tényező az egyéni erőkifejtő képesség is, valamint az ezzel kapcsolatos anyagcsereválasz.
A működő izmok típusa is befolyásolja az energiaforrás fajtáját. Némelyik izom oxigén jelenlétében működik és zsírt és szénhidrátot is felhasznál, még mások oxigén nélkül fejtik ki tevékenységüket és kizárólag szénhidrátot használnak munkájukhoz. E sajátosságok edzéssel befolyásolhatók, mivel az edzés képessé teszi az izmokat arra, hogy a vérből több oxigént vegyenek fel és az aerob munka segítségével több zsírt égessenek el. Az energiaforrás felhasználásának irányításához ezért kulcsfontosságú az oxigén ilyen értelmű hasznosítása!
Csekély testi erőfeszítés, alacsony intenzitású mozgás vagy testgyakorlás során a szervezet aerob körülmények között működik. A VO2 max 50%-nál alacsonyabb szintje mellett a zsírbontásból fedezi a szervezet az energiaszükségletének több mint felét. Más szóval a zsírban tárolt energia nem elég gyors ahhoz, hogy az 50%-nál nagyobb VO2 max értéket meghaladó teljesítményt érhessük el.
A mintegy 60-65% VO2 max értékű teljesítmény esetén a zsír és a szénhidrát nagyjából egyenlő arányban biztosítja az energiaforrást.
Ennél intenzívebb testmozgás fő energiaforrása a szénhidrát. Az igen intenzív rövid időtartamú erőkifejtés, mint pl. a 100 méteres sprint futás, a többlet energiát a szervezet anaerob folyamatok segítségével biztosítja. Ennek során a szénhidrátok rendkívül gyorsan használódnak fel és mellette tejsav is keletkezik. A tejsav azonban akadályozza a hatékony izommunkát, így ez az egyik oka a fáradásnak.
A testgyakorlás időtartama is befolyásolja a felhasznált energiaforrást. Az idő növekedésével arányosan csökken az izmok glikogénkészlete, és az energiatermelés egyre inkább a zsírsavakra támaszkodik, növekszik a zsírégetés.
A zsírfelhasználáshoz legmegfelelőbb az a testmozgás, amely csekély erőkifejtést igényel és amely alatt a vér optimális mennyiségű oxigén képes az izmokba szállítani - pl. kocogás, intenzív séta, kerékpározás.
Az egészséges diétának az az étrend nevezhető, amelyik a szükséges energiát a tápanyagok megfelelő arányában biztosítja. Többféle ételt és italt kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a szénhidrátokon, fehérjéken és zsírokon kívül a vitamin- és ásványianyag szükséglet is megfelelően ki legyen elégítve. Az egészséges diéta energiaforrásainak aránya a következő: 55% szénhidrát, 30% zsír, 10-15% fehérje.
- Hogyan tárolja a szervezet az energiát?
A zsírt a zsírszövetek és az izomsejtek tárolják. A zsírszövet sejtjei egyszerű tágulásra és szűkülésre képes tárhelyek. A zsírok lebontásával a szervezet zsírsavakat és glicerint állít elő, melyet a vér szállít az izmokba, hogy azok elégethessék.
- Hogyan használja fel a szervezet az energiát?
- Mi alapján választja ki a szervezet az energiaforrást?
Szintén befolyásoló tényező az egyéni erőkifejtő képesség is, valamint az ezzel kapcsolatos anyagcsereválasz.
A működő izmok típusa is befolyásolja az energiaforrás fajtáját. Némelyik izom oxigén jelenlétében működik és zsírt és szénhidrátot is felhasznál, még mások oxigén nélkül fejtik ki tevékenységüket és kizárólag szénhidrátot használnak munkájukhoz. E sajátosságok edzéssel befolyásolhatók, mivel az edzés képessé teszi az izmokat arra, hogy a vérből több oxigént vegyenek fel és az aerob munka segítségével több zsírt égessenek el. Az energiaforrás felhasználásának irányításához ezért kulcsfontosságú az oxigén ilyen értelmű hasznosítása!
- Mi a maximális oxigénfelvételi szint?
- Mikor vált a szervezet energiaforrást?
Csekély testi erőfeszítés, alacsony intenzitású mozgás vagy testgyakorlás során a szervezet aerob körülmények között működik. A VO2 max 50%-nál alacsonyabb szintje mellett a zsírbontásból fedezi a szervezet az energiaszükségletének több mint felét. Más szóval a zsírban tárolt energia nem elég gyors ahhoz, hogy az 50%-nál nagyobb VO2 max értéket meghaladó teljesítményt érhessük el.
A mintegy 60-65% VO2 max értékű teljesítmény esetén a zsír és a szénhidrát nagyjából egyenlő arányban biztosítja az energiaforrást.
Ennél intenzívebb testmozgás fő energiaforrása a szénhidrát. Az igen intenzív rövid időtartamú erőkifejtés, mint pl. a 100 méteres sprint futás, a többlet energiát a szervezet anaerob folyamatok segítségével biztosítja. Ennek során a szénhidrátok rendkívül gyorsan használódnak fel és mellette tejsav is keletkezik. A tejsav azonban akadályozza a hatékony izommunkát, így ez az egyik oka a fáradásnak.
A testgyakorlás időtartama is befolyásolja a felhasznált energiaforrást. Az idő növekedésével arányosan csökken az izmok glikogénkészlete, és az energiatermelés egyre inkább a zsírsavakra támaszkodik, növekszik a zsírégetés.
A zsírfelhasználáshoz legmegfelelőbb az a testmozgás, amely csekély erőkifejtést igényel és amely alatt a vér optimális mennyiségű oxigén képes az izmokba szállítani - pl. kocogás, intenzív séta, kerékpározás.
Utolsó kommentek