A "negatív kalória" - mint ahogy néhány diétás program, könyv vagy kalóriatáblázat hangsúlyozza - általában olyan ételeket sorol föl, amelyek több energiát igényelnek az emésztéshez, mint amennyit maga az étel tartalmaz. Az emésztés is energiát (kalóriát) igénylő folyamat, néhány esetben azonban a rendelkezésre álló metabolizációs energia nettó összege kevesebb, mint amennyi az ételben lévő bruttó kalórák össz mennyisége.
A valóságban nincs negatív kalóriájú étel, ha azt a meghatározást vesszük alapul, hogy több kalóriát követel az emésztéshez, adszorpcióhoz és felszívódáshoz, mint amennyit ténylegesen maga az étel tartalmaz, mert az emésztéshez szükséges energia a teljes kalóriaértéknek csupán kis százalékát teszi ki.
Min alapszik az ételek termikus hatása?
Az energia, amit az emésztéshez felhasznál a szervezet az ételek termikus hatásaként ismert. Az egyes ételek termikus hatása a különböző élelmiszerek variációján alapul:
- a zsiradékok emésztődnek a legkönnyebben, a legalacsonyabb termikus hatással rendelkeznek, mindössze 3-5%
- a szénhidrátok kb. 15%-os hatással rendelkeznek
- a fehérjék rendelkezenk a legmagasabb, kb. 30%-os értékkel.
Azt bizonyára észrevetted már, hogy leginkább a zöldségek és a gyümölcsök szerepelnek a negatív kalóriájú ételek listáin, de a fehérje tartalmú ételeknek van a legmagasabb termikus hatásuk. Vagyis jelentős mennyiségű kalória szükséges a fehérjék megemésztéséhez és feldolgozásához.
Egy adag fehérje tartalmú étel, mint pl. csirkemell 200 kalóriát tartalmaz, kb. 30% - 60 kcal szükséges az emésztéséhez, ezek után a rendelkezésre álló elérhető metabolizációs kalória hozzávetőlegesen 140.
A sovány, fehérjetartalmú ételek rendelkeznek a legmagasabb termikus hatással, de nem csak ezzel az előnnyel bírnak! Kutatások bebizonyították azt is, hogy ezek az ételek képesek leginkább telíteni és nagy részük van abban, hogy elnyomják az étvágyat és a kívánósságot más ételek iránt. Amennyiben nem vagy vegetáriánus - mert ebben az esetben növényi alapon kell pótolnod a szervezet fehérjeszükségletét - célszerű lehetőleg minden étkezéskor sovány fehérjetartalmú ételeket is fogyasztani ahhoz, hogy zsírt égethessünk:
- szárnyasok, csirke, pulyka mell,
- sovány vörös hús, vesepecsenye, vadhús,
- halak minden változatban,
- tojás, tojásfehérje, egész tojás mérsékelt mennyiségben (1 tojássárgája/nap)
Ebben az összefüggésben nézve lehet némi igazság a negatív kalória elméletben, de csak abban az esetben, ha figyelembe vesszük, hogy néhány kalória felhasználódik az emésztéshez és a nettó kalóriabevitel végül kevesebb az összes kalóriabevitelhez képest. Abban az értelemben azonban nincs negatív kalóriájú étel, hogy több kalória lenne szükséges az emésztéséhez, mint amennyit maga az élelmiszer tartalmaz.
Az élelmi rostok nem metabolizálódó kalóriák!
A negatív kalóriaérték másik lehetséges értelmezése a magas rostanyagtartalommal függ össze. Bizonyos rostokban lévő energiát az emberi szervezet nem tudja hasznosítani és így felszívódás nélkül áthaladnak az emésztőrendszeren. Vannak ételek, mint pl. az alacsony kalóriatartalmú gyümölcsök, vagy különösen a magas rosttartalmú és a zöld leveles zöldségfélék, melyek alacsony kalóriasűrűséggel rendelkeznek és emésztésükkor nem adnak sok metabolizációs kalóriát sem, melyek közül egy rész fel sem szívódik. A rostok a növényi táplálékok emészthetetlen alkotórészei, a zöldségeken és gyümölcsökön kívül tartalmazzák még a hüvelyesek és a korpa is. Az emészthető rostok táplálékot jelentenek a hasznos bélbaktériumok számára (egészséges immunrendszerhez nélkülözhetetlen!). A ballasztanyagok segítik a tápanyagok akadálytalan áthaladását az emésztőrendszeren és segítségükkel minegy ötször több zsír választódik ki - ezzel is a súlycsökkentést támogatják. Figyelemmel az ételek termikus hatására, ebben az értelmében ezek az ételek valóban negatív kalória hatással bírnak.
A zeller a negatív kalóriájú ételek királya.
Sok táblázatban szerepel, mivel kalóriatartalma extra alacsony. Két nagyobb zellerszár mindössze 20 kcal - 1 g fehérje és 2 g szénhidráttal együtt, nulla zsiradékkal. Ezen kívül kb. 2 g diétás rostot is tartalmaz, mely cellulózként ismert. A kérődző állatok (pl. szarvasmarha) képesek a cellulóz emésztésére, de az ember nem. Ezek cukorhoz hasonló struktúrájú molekulák, azonban a cukorbontó enzimek nem tudják glukózzá bontani. Ez a tény hozzájárulhat a zeller előkelő helyezéséhez a negatív kalóriájú ételek listáján, bár azon kívül, hogy alacsony kalóriatartalma van elsősorban vizet és néhány nyomelemet (100 g zellergumó 92 g vizet, 1 g fehérjét, 5 g szénhidrátot és 370 mg káliumot, 100 mg nátriumot és 88 mg foszfort) tartalmaz. Összességében mindez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a zeller többlet energiát igényel az emésztéshez, mint amennyit maga tartalmaz.
Hasznos tanácsok a diétás étrend összeállításához:
Amikor a diétás menüd összeállításán töröd a fejed, nézd meg a fenteiekben vázolt szempontból is a lehetőségeket! A sovány fehérje tartalmú ételek sok firss zöldséggel és gyümölccsel - melyeknek magas a rosttartalma - sokkal hatékonyabbak lehetnek egy a zsírcsökkentő étrend szempontjából! Táplálkozási szempontból jobban jársz, ha pénzedet friss zöldségekre - pl. zöld levelű spenót, kelkáposzta, brokkoli, saláta, fehérrépa, sárgarépa, stb.. költöd, kétes hírű táplálékkiegészítők, vagy fogyitabletták helyett. Nem kell kizárólag zellert enned csupán azért, mert a "negatív kalória bajnoka" hírében áll, de változatossá és laktatóvá teheted a menüdet fehérje tartalmú ételeket zöldségekkel kombinálva.
Ne ragaszkodj mereven a negatív kalóriájú ételek táblázataihoz, viszond használd ki azokat, melyeknek magasabb a termikus hatása és kombináld alacsony kalóriasűrűségű és magas rosttartalomű zöldségfélékkel, melyek természetes módon segítenek a "kívánósság" elnyomásában.
Ez is érdekes lehet még:
Utolsó kommentek