A tápanyagok sav-bázis táblázata


Tudta, hogy a savanyú ízű ételek nem képeznek szükségszerűen savakat a szervezetben?

Tudja, hogy az anyagcserefolyamatok során melyik élelmiszer, milyen kémhatást vált ki a szervezetben?

Ha szeretné megismerni azokat a szempontokat, amelyek segítségével összeállíthatja egyéni sav-bázis szabályzó étrendjét, akkor nem kell mást tennie, mint kattintani az alábbi linkre és:

Igényelnie a tápanyagok ingyenes, képes sav-bázis táblázatát!

(Az üzemeltető Google Dokumentumok ékezetes karakterei sajnos Internet Explorerben nem mindig jelennek meg helyesen, ezért a FireFox használatát javaslom!)


Automatikus értesítés

Új bejegyzés esetén a rendszer automatikus értesítést küld a feliratkozók részére!

Add meg az e-mail címedet:

E-mail feliratkozás a "Nagy Fogyás" fogyókúra otthon blog értesítőre

Feliratkozáskor az ellenőrző kódot is meg kell adnod! A továbbiakban a frissülő blogbejegyzésekről a FeedBurner segítségével küldünk értesítést.

Segítség a fogyáshoz - tudástár

"Nagy Fogyás" fogyókúra otthon

A fogyókúra rémével minden 3. embernek meg kell küzdenie, a siker azonban kérdéses. Buktatók, holtpontok, receptek, tippek - minden, ami fontos az eredményes és tartós fogyáshoz.

Utolsó kommentek

Címkék

5 htp (1) 90 napos diéta (44) adalékanyagok (1) adaptív termogenézis (1) alakformálás (25) alapanyagcsere (6) antioxidánsok (1) anyagcsere alkalmazkodás (1) anyagcsere gyorsítás (3) anyagcsere gyorsító gyakorlatok (3) anyagcsere szabályzás (1) anyagcsere tuning (1) atkins (38) barna rizs (1) barna zsírszövet (1) bélflóra (1) béta glükán (1) bikiniszezon (2) bmi (3) böjt (8) cardio (1) cardio veszélye (1) cellulit (7) chips adó (1) cigarettázás (2) cigi (1) csípős fűszerek (1) csökkentő édesség (1) cukor (3) cukorbetegség (1) cukormentes édesség (1) d.alacsony kalóriájú diéta (1) derékbőség (8) derékkörfogat (5) diéta (168) dohanyzas (1) dohányzás (2) dohányzas és fogyás (3) édesítőszerek (7) édesség (14) édességfüggőség (6) édesség iránti vágy (1) édesség utáni vágy (2) edzés (20) edzésintenzitás (1) edzés otthon (1) egcg (1) egészség (87) egészséges édesség (1) egészséges életmód (120) egészséges étrend (1) egészséges fogyókúra (2) egészséges sütemény (1) éhség (1) életmód (90) elsavasodás (8) energiaital (1) energiamérleg (1) energiarés (1) energia egyensúly (1) eredményes fogyás (1) erőnlét (1) erőnövel (1) eszenciális zsírsavak (1) étel (34) ételek termogén hatása (1) étkezés (1) extra kalóriabevitel (1) fagylalt (2) falánkság (3) férfi fogamzásgátlás (1) fertőzés (1) fertőzés elleni védekezés (1) feszes mellek (1) fitness (86) fogyás (163) fogyasztó tapasz (1) fogyás elősegítése sóval (1) fogyás fejben (1) fogyás karácsonykor (1) fogyás kísérlet (1) fogyás lélektana (1) fogyás lelki nehézsége (1) fogyás otthon (2) fogyás zsírokkal (1) fogyókúra (168) fogyókúrás italok (1) fogyókúrás leves (1) fogyókúrás menü (39) fogyókúrás stagnáció (1) fogyókúrás stratégiák (1) fogyókúrás sütemény (1) fogyókúrás szokások kialakítása (1) fogyókúra biznisz (1) fogyókúra húsvétkor (1) fogyókúra otthon (162) fogyókúra ünnepek (1) folyadékpótlás (1) formás fenék (6) fruktóz (1) gabonapelyhek (1) gasztronómia (10) gének (1) gesztesi recept (1) gombaételek (1) gyógyító gombák (1) gyors anyagcsere (1) gyors édesség (1) gyors evés (1) gyors fogyás (55) gyors reggeli (1) gyümölcslé (1) h1n1 (1) h1n1 fertőzés (1) habzsolás (1) hamburger adó (1) hasizom (1) hasi hízás (33) hasi zsír (2) hasznos olajok (1) hatékonyabb edzéstechnológia (3) hatékony súlycsökkentés (2) hatékony zsírégetés (1) haub táplálkozástudós (1) hellókarácsony (7) heti menü (1) hízás (25) hormonok (3) hőtermelés (1) húsvét (1) húsvéti diéta (1) húsvéti fogyókúra (1) húsvéti menü (1) húsvéti sonka (1) ideális test (1) immunerősítés (2) immunrendszer (3) inzulin (4) inzulinrezisztencia (1) ízek (1) ízlelés (1) ízlés (1) izomerő (1) izomműködés (1) izomsorvadás (1) kalória bevitel (1) kalória számítás (1) káposztaleves (3) káposzta diéta (4) kapszaicin termogén hatás (1) karácsonyi édességek (2) karizom (1) kávé (1) keblek (1) kívánás (1) kívánósság (2) koenzim q10 (1) könnyű (1) kövér vagyok (1) lapos has (3) lassú anyagcsere (1) lépcsőzés (1) leves (1) martonfutás veszélye (1) mellformálás (1) mentális fogyás (1) michael jackson (1) módja? (1) mozgás (1) multivitaminok (1) nagy fogyás (164) nagy has (50) narancsbőr (10) negatív kalória (1) negatív testép (1) népegészségügyi termékdíj (1) nikotin (1) női test (1) növekedési hormon (2) ödéma (3) önértékelés (1) otthoni edzés (1) oxidatív stressz (1) padlizsán recept (1) pajzsmirigy (1) ph (1) pms (1) potencianövelés (1) puffadás (16) rágás (1) receptek (5) sav bázis (7) sav bázis egyensúly (1) snack fogyókúrához (1) sörhas (1) sós ételek (1) sóvárgás (2) sózás (1) stevia (2) súlyfölösleg (84) szabadgyökök (1) szájápolás (1) szájhigiénia (1) szénhidrát (2) szerotonin (1) sztivia (2) t (1) táplálkozás (114) tartós fogyás (2) tej (2) tejallergia (2) tejérzékenység (1) termikus hatás (1) termogenézis (1) testedzés (18) testépítés (6) testkép (1) testtömeg (13) többlet kalória (1) túlevés (1) twinkie (1) vállizom (1) védőoltás (1) vércukor (1) villám diéta (8) vitalitás (2) vitaminhiány hízás (1) wellnes (71) zöldséglé (1) zöld tea termogén hatás (1) zsírégetés (61) zsírégető gyakorlat (1) zsírégető gyakorlatsor (3) zsírégető koffein (1) zsírégető zöldségek (2) ha fogyni akarsz (1) van egy tippem (1) Címkefelhő

Mit egyek, hogy ne hízzak? - 3. rész

2008.01.10. 11:21 :: Stella

Nézzük tovább milyen alapanyagokból lehet ízletes menüt összeállítani az eredményes fogyáshoz. Itt vannak pl. a káposztafélék, melyek rendkívül magas rosttartalommal rendelkeznek, így a szervezet a lebontásukhoz több energiát használ fel, mint amennyit nyer belőlük. Nem véletlenül vált népszerűvé a káposztaleves diéta sem....

Én szeretném a káposztaleves diétát kicsit módosítani, és inkább káposztadiétának hívnám. Ha szeretnél lefogyni, a káposztafélék étrendbe iktatásával jó alapot adhatsz az egész folyamatnak. És most légyszíves feljetsd el a káposztalevest - természetesen ha szereted, nyugodtan fogyaszthatod annyiszor, ahányszor csak jólesik - de gondolj arra, hogy a káposztafélék családjába tartozik még pl. az édeskáposzta, vagy fejeskáposzta (lila vagy zöldes-fehér), a kelkáposzta, kínai kel, karfiol, kelbimbó és a brokkoli is. Mivel azonban ezek az ételek rendkívül puffasztók, nagyon fontos, hogy az emésztőrendszer egészséges legyen.

Mit tartalmaz a káposzta? Vitaminokat: C-, B-, K-vitamint, folsavat (vérképző hatás), bioflavonidokat, kalciumot. A bioflavonidok lassítják a szövetek öregedését, rákmegelőző hatással rendelkeznek. Kéntartalmú vegyületei (melyeknek a puffasztóhatásuk is köszönhető részben) antiszeptikus hatással is rendelkeznek. A káposztalé nyersen a fekélybetegség ellen is jó hatású. Íze jól harmonizál a köménnyel és citromlével.

Tipp a főzéséhez: a káposzta jellegzetes szagát a kéntartalmú vegyületeinek köszönheti, úgy főzzük, hogy ne takarjuk le. Ezzel egyrészt javítható az étel íze, másrészt pedig kevésbé puffaszt. A főzés időtartama se legyen túl hosszú.

Savanyúkáposzta:  B-, és K-vitaminforrás. Ezen túlmenően a lassú erjesztésű (pl. ha egész fejet savanyítanak) káposzta tejsavbaktériumokat is tartalmaz, ami segít az emésztés és a normál baktériumflóra helyreállításában. A sózással ajánlatos azonban óvatosan bánni, mert emeli a vérnyomást.

Kelkáposzta: nem sokban tér el a káposztától, viszont több antioxidáns és rákellenes anyagot tartalmaz, mint a fejeskáposzta - elsősorban C-vitamint és béta-karotint. További nyomelemek: folsav, vas, kalcium. A májműködést segíti indoltartalma. Védő hatással rendelkezik a mellrákra hajlamosító magas ösztrogénszinttel szemben, ugyanis segíti az ösztrogénlebomlást.

Karfiol: Szinte alig tartalmaz kalóriát, de több kéntartalmú vegyületet tartalmaz - tanácsos a karfiolt is fedő nélkül párolni. Összetevőiben egyébként hasonlít a káposztához és a karalábéhoz. Mivel halványabb a színe, ez jelzi, hogy kevesebb tápanyagot tartalmaz a káposztafélék között. Folsavtartalma jelentős, ez segíti a vérképzést (mely a sejtek megfelelő oxigénellátásában játszik fontos szerepet).

Brokkoli: Bőséges kalcium- (többet tartalmaz mint a tej!) és magnéziumforrás és szintén magas a rosttartalma. A rostok segítenek az egészséges bélflóra kialakulásában (bélbaktériumok tápláléka), továbbá a kiválasztásában. Vitaminok: B-, C-, K-vitamin (erzős csontozat). Természetes antibiotikum, vírusölő tulajdonsággal is rendelkezik.

Egy tipp a puffadás csökkentéséhez: Használjunk a káposztás ételek készítéséhez  puffadást csökkentő fűszereket. Pl. ilyen hatása van a köménymagnak (ez rendkívül jól haronizál a káposztával), az édeskömény, koriander, borsikafű, babérlevél.

Egyszerű recept -vöröskáposzta mandulával:
Hozzávalók:
20 dkg vöröskáposzta (torzsáját vágjuk ki és szeleteljük fel, vagy reszeljük le)
10 dkg répa - szintén reszeljük le
1 db közepes alma apróra vágva
1 csomag retek karikázva
apróra vágott zellerzöldje
apróra vágott édesmandula

Salátástálban kerverj össze 2 evőkanál sovány tejfölt (kefírrel is kiváló!) 1 teáskanálnyi olivaolajatat (szőlőmagolajjal fenséges), 1 evőkanál citromlét, 1 evőkanál cukrozatlan almalét. A keveréshez műanyag vagy fa evőeszközt használj! Ízében az édesköménnyel harmonizál, ezzel fűszerezheted esetleg. Az elkészített öntettel keverd össze a zöldségkeveréket, tedd hűtőbe legalább 1 órára. Az apróra vágott mandulát öntöttvas serpenyőben enyhén pirítsd meg és tálalás előtt szórd a saláta tetejére. Fogyaszthatod sovány húshoz, vagy pirítóshoz - rendkívül laktató!

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás étel egészség életmód fogyókúra diéta fogyás fitness egészséges életmód nagy fogyás súlyfölösleg fogyókúra otthon káposztaleves nagy has fogyókúrás menü káposzta diéta

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokura-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr66291936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.