Vannak olyan időszakok, amikor az ember folyamatosan egyféle ételt kíván – de azt állandóan és nem tudja megunni. Én többször is tapasztaltam ilyesmit, pl. amikor állandóan tésztát ennék, legyen az tojásos, krumplis, káposztás stb... mindegy, csak tészta legyen! Aztán van, amikor a sült krumplit kívánom állandóan. Ismerős a szitu?
Erre a jelenségre a személyre szabott táplálkozási módszer próbált választ találni. Ugyanis ha valaki állandóan spagettit enne, akkor lehet, hogy a szervezete fehérjehiányban szenved. A megfelelő ebéd ilyenkor azonban nem a spagetti, hanem valamilyen laktató hús-, hal-, vagy tojásos étel lenne, amihez a köret nem tészta, hanem zöldség. Ebben a menüben a szénhidrátot a zöldségek biztosítják, a jóllakottságot pedig a fehérjék. Ez az étel az éhségét gyorsan megszünteti és még a fogyást is elősegíti.
Ha a szervezet megkapja azokat a tápanyagokat, amelyek genetikai adottságainak és anyagcsere típusának megfelelnek, akkor a fogyás éhségrohamok nélkül is beindulhat és ráadásként még a vitalitás is növekszik!
Az előző fejezetben részleteztem, hogy melyek azok a főbb szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni a tipizálás során. Ennek megfelelően három fő táplálkozási csoportba sorolhatók az egyéni táplálkozási típusok:
1.Szénhidrát-típus (szimatikus/lassú égető)
Jellemzője, hogy a tápanyagokat lassan égeti el és a megfelelő szénhidrátbevitel miatt nem is éhezik meg hamar. Az étkezés maga nem különösebben fontos számára. Kedveli a kenyeret, tésztát, rizst és a burgonyát. A sok zsírt és húst tartalmazó ételek kifárasztják és a hízását segítik elő. Kedveli a vegetáriánus ételeket is.
Előnyös számára, ha étrendje 60%-át szénhidrát és 40%-át fehérje alkotja és vegetáriánus inkább az étrendje: gyümölcsök, bogyósok, gabonafélék, zsírszegény tejtermékek, borágó olaj.
2.Fehérje-típus (paraszimpatikus/gyors égető)
Jellemzője, hogy a tápanyagokat gyorsan égeti el, ezért elegendő mennyiségű fehérjét és zsírt igényel az optimális energiaellátáshoz. Nyugodt, elgondolkodó típus. Imád enni és
fontos számára a kulináris élvezet. Szereti a húst, a halat, a tojást és a tejtermékeket. Ha magas szénhidráttartalmú ételt fogyaszt, akkor levertté válik és hamar éhségroham tör rá.
Előnyös számára, ha étrendje 60%-át fehérje-zsír alkotja és 40%-át pedig szénhidrát: szárnyashús, hüvelyesek, barna kenyér, író, sajt, avokádó olaj.
3.Vegyeskoszt-típus
Jellemzője, hogy a tápanyagokat egyenletesen égeti el
Genetikailag alkalmas a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Idegrenszeri működését is kiegyensúlyozottság jellemzi. Szeret enni, de nem ez a legfontosabb számára az életben. Viszont kedveli a változatos étrendet, azonban a zsíros hús nem tesz jót neki. Továbbá kedveli még a hagyományos mediterrán konyha remekeit is.
Előnyös számára, ha étrendje 50%-át szénhidrát és 50%-át fehérje és kevés zsír alkotja. A vegyes koszt a legelőnyösebb számára, azonban a marha- és borjúmáj, lazac, földimogyoró, gomba, lencse, és a karfiol nem igazán neki való.
A táplálkozási típus meghatározására a fenti vázlatos ismertető nem alkalmas, mert ezt személyre szóló több oldalas kérdőív alapján lehet meghatározni. De érdemes ez alapján megfigyelni azt, hogy a szervezetünk hogyan reagál az egyes ételekre és élelmiszer fajtákra, mert a táplálkozási típusunknak megfelelő ételek éhségérzet nélkül segítik az eredményes fogyókúrát.
Utolsó kommentek