"The End of Overeating" címmel megjelent egy könyv, melyben a szerző, David A. Kessler leleplezi a nagy titkot - vagyis hogy, miért is esszük túl magunkat. Interjúkra, kutatási eredményekre és személyes szakmai tapasztalataira alapozza véleményét, mely szerint biológiai és pszichológiai oka van annak, hogy bizonyos ételek túlevésre késztetnek. Elgondolkodtató olvasmány, mert ez a fajta túlevés nem tudatosul, garantáltan hízáshoz vezet, miközben a fogyást és a fogyókúrát, az egészséges életmódot rémálommá teszi. Röviden összefoglalnám a lényegét:
Miért vagyunk hajlamosak túlevésre?
- Az agyunkban létezik egy terület, amelyet az egyszerűség kedvéért most nevezzünk csak "jutalmazás-központnak". Ezen túlmenően léteznek még nagyon erős biológiai késztetések is, melyek arra ösztönöznek, hogy azt tegyük, amitől jobban érezzük magunkat. Teljesen egyértelmű: boldogságra születtünk és nem szenvedésre.
- A cukor/zsír/só tartalmú ételek arra motiválnak, hogy még többet együnk belőlük.
- Embereken és állatokon végzett kísérletek azt mutatják, hogy az idegsejteket stimulálja, ha nagyon ízletes ételt eszünk - ez az agyi "opiád-kör" kapcsolódási rendszeréhez tartozik.
- Az "opiod" olyan ételféleségeket jelent, melyek örömöt okoznak, még a dopamin a viselkedésünket befolyásolja és ezek felé az ételek felé irányít.
- Az ösztönzés egy olyan jellegzetesség, ami valaminek a megszerzésére, "zsákmányolásra" sarkall, jutalom elnyerését vetíti előre. Ennek az érzésnek köszönhetjük, hogy valamit akarunk, meg akarjuk szerezni magunknak.
Az élelmiszeripar mindent értünk tesz, de ugyanakkor a hízás-fogyás csapdájába ejt!
- Az éttermek és élelmiszergyártók következetesen aromás, kellemes textúrájú termékekkel jelennek meg a piacon, melyek a fogyasztókban kellemes érzéseket (élményeket) okoznak, egyfajta "belső melegséget" árasztanak szét.
- Célirányos "kényszerítő" képek - mint pl. egy ragacsos pizzaszelet - a racionális öröm-gondolkodást felfüggesztik és megzavarják az élvezetet.
- Az ízletes ételek a legjövedelmezőbbek.
- Párhuzam vonható az élelmiszeripar és a szórakoztatóipar között: a táplálék hasonlóan hat, mint a szórakoztatóipar. Nem csak a túlevést serkenti, de némi menekülést jelent a mindennapi élet feszültségei elől is.
- Az éttermek nagyvonalúan kezelik a fogyasztók "élvezkedési" mentális jogait. A vendég/fogyasztó ízletes ételt kell kapjon, az összetétel már nem annyira fontos.
- Ha alaposabban megnézzük az éttermek menüajánlatait, szinte mindegyik a zsír/cukor/só valamilyen kombinációját tartalmazza! Ezek a zsír/cukor - zsír/só tartalmú ételek többszörös idegrendszeri hatás létrehozására alkalmasak.
- Az igazi táplálékkal szemben a nagyüzemi élelmiszeripar már csak valami "olaj-tartósítószer-vegyianyag" keverékterméket kínál a fogyasztóknak hatalmas profittal.
Kiszolgáltatottak vagyunk?
- Nem, de ehhez fel kell ismerni a jelenséget! Célszerű bizalmatlannak lenni saját csaló érzéseinkkel szemben. A siker kulcsa abban rejlik, hogy mennyire vagyunk képesek a sokféle kognitív (tanulható, megismerhető) viselkedési eszköz alkalmazására az élelmiszeripari csábítások kivédésében.
- Kezdetben fokozott tudatosság szükséges, hiszen a régi, beidegződött szokások "átfordítása" a jelenség beazonosításán túl szorgalmat és kitartást igényel.
- Létfontosságú, hogy legyen egy stratégiánk a kockázatos helyzetek kezelésére: pl. ha ez történik, akkor mit fogok tenni/gondolni/érezni!!! Ezt tényleg érdemes nagyon komolyan venni!
- A magatartás megváltoztatása azt jelenti, hogy a cukros/sós/káros zsírokat tartalmazó élelmiszerekre vonatkozóan változtassuk meg az érzelmi hozzáállásunkat. Törekedjünk arra, hogy ezeket ne pozítivan, hanem inkább negatívan ítéljük meg.
- A túlevésre ne úgy tekintsünk, mint akaratgyengeségre, hanem inkább mint egyfajta biológiai kihívásra.
Végül pedig Kessler könyvében olyan étel-struktúrákat ajánl, melyeket élvezhetünk (egészségesek). Ezen túlmenően képeket is alkalmaz mentális felkészítés gyanánt az egészségtelen ételek elkerülhetetlen támadásának kivédésére.
Ha azzal küzdesz, hogy túl sokat eszel vagy öntudatlan késztetéseid vannak, melyek uralnak téged - ez a könyv segítségedre lehet. Megértheted azokat az összetett tényezőknet, melyek következménye a túlevés. Egyelőre sajnos még csak angolul hozzáférhető.
Utolsó kommentek