A tápanyagok sav-bázis táblázata


Tudta, hogy a savanyú ízű ételek nem képeznek szükségszerűen savakat a szervezetben?

Tudja, hogy az anyagcserefolyamatok során melyik élelmiszer, milyen kémhatást vált ki a szervezetben?

Ha szeretné megismerni azokat a szempontokat, amelyek segítségével összeállíthatja egyéni sav-bázis szabályzó étrendjét, akkor nem kell mást tennie, mint kattintani az alábbi linkre és:

Igényelnie a tápanyagok ingyenes, képes sav-bázis táblázatát!

(Az üzemeltető Google Dokumentumok ékezetes karakterei sajnos Internet Explorerben nem mindig jelennek meg helyesen, ezért a FireFox használatát javaslom!)


Automatikus értesítés

Új bejegyzés esetén a rendszer automatikus értesítést küld a feliratkozók részére!

Add meg az e-mail címedet:

E-mail feliratkozás a "Nagy Fogyás" fogyókúra otthon blog értesítőre

Feliratkozáskor az ellenőrző kódot is meg kell adnod! A továbbiakban a frissülő blogbejegyzésekről a FeedBurner segítségével küldünk értesítést.

Segítség a fogyáshoz - tudástár

"Nagy Fogyás" fogyókúra otthon

A fogyókúra rémével minden 3. embernek meg kell küzdenie, a siker azonban kérdéses. Buktatók, holtpontok, receptek, tippek - minden, ami fontos az eredményes és tartós fogyáshoz.

Utolsó kommentek

Címkék

5 htp (1) 90 napos diéta (44) adalékanyagok (1) adaptív termogenézis (1) alakformálás (25) alapanyagcsere (6) antioxidánsok (1) anyagcsere alkalmazkodás (1) anyagcsere gyorsítás (3) anyagcsere gyorsító gyakorlatok (3) anyagcsere szabályzás (1) anyagcsere tuning (1) atkins (38) barna rizs (1) barna zsírszövet (1) bélflóra (1) béta glükán (1) bikiniszezon (2) bmi (3) böjt (8) cardio (1) cardio veszélye (1) cellulit (7) chips adó (1) cigarettázás (2) cigi (1) csípős fűszerek (1) csökkentő édesség (1) cukor (3) cukorbetegség (1) cukormentes édesség (1) d.alacsony kalóriájú diéta (1) derékbőség (8) derékkörfogat (5) diéta (168) dohanyzas (1) dohányzás (2) dohányzas és fogyás (3) édesítőszerek (7) édesség (14) édességfüggőség (6) édesség iránti vágy (1) édesség utáni vágy (2) edzés (20) edzésintenzitás (1) edzés otthon (1) egcg (1) egészség (87) egészséges édesség (1) egészséges életmód (120) egészséges étrend (1) egészséges fogyókúra (2) egészséges sütemény (1) éhség (1) életmód (90) elsavasodás (8) energiaital (1) energiamérleg (1) energiarés (1) energia egyensúly (1) eredményes fogyás (1) erőnlét (1) erőnövel (1) eszenciális zsírsavak (1) étel (34) ételek termogén hatása (1) étkezés (1) extra kalóriabevitel (1) fagylalt (2) falánkság (3) férfi fogamzásgátlás (1) fertőzés (1) fertőzés elleni védekezés (1) feszes mellek (1) fitness (86) fogyás (163) fogyasztó tapasz (1) fogyás elősegítése sóval (1) fogyás fejben (1) fogyás karácsonykor (1) fogyás kísérlet (1) fogyás lélektana (1) fogyás lelki nehézsége (1) fogyás otthon (2) fogyás zsírokkal (1) fogyókúra (168) fogyókúrás italok (1) fogyókúrás leves (1) fogyókúrás menü (39) fogyókúrás stagnáció (1) fogyókúrás stratégiák (1) fogyókúrás sütemény (1) fogyókúrás szokások kialakítása (1) fogyókúra biznisz (1) fogyókúra húsvétkor (1) fogyókúra otthon (162) fogyókúra ünnepek (1) folyadékpótlás (1) formás fenék (6) fruktóz (1) gabonapelyhek (1) gasztronómia (10) gének (1) gesztesi recept (1) gombaételek (1) gyógyító gombák (1) gyors anyagcsere (1) gyors édesség (1) gyors evés (1) gyors fogyás (55) gyors reggeli (1) gyümölcslé (1) h1n1 (1) h1n1 fertőzés (1) habzsolás (1) hamburger adó (1) hasizom (1) hasi hízás (33) hasi zsír (2) hasznos olajok (1) hatékonyabb edzéstechnológia (3) hatékony súlycsökkentés (2) hatékony zsírégetés (1) haub táplálkozástudós (1) hellókarácsony (7) heti menü (1) hízás (25) hormonok (3) hőtermelés (1) húsvét (1) húsvéti diéta (1) húsvéti fogyókúra (1) húsvéti menü (1) húsvéti sonka (1) ideális test (1) immunerősítés (2) immunrendszer (3) inzulin (4) inzulinrezisztencia (1) ízek (1) ízlelés (1) ízlés (1) izomerő (1) izomműködés (1) izomsorvadás (1) kalória bevitel (1) kalória számítás (1) káposztaleves (3) káposzta diéta (4) kapszaicin termogén hatás (1) karácsonyi édességek (2) karizom (1) kávé (1) keblek (1) kívánás (1) kívánósság (2) koenzim q10 (1) könnyű (1) kövér vagyok (1) lapos has (3) lassú anyagcsere (1) lépcsőzés (1) leves (1) martonfutás veszélye (1) mellformálás (1) mentális fogyás (1) michael jackson (1) módja? (1) mozgás (1) multivitaminok (1) nagy fogyás (164) nagy has (50) narancsbőr (10) negatív kalória (1) negatív testép (1) népegészségügyi termékdíj (1) nikotin (1) női test (1) növekedési hormon (2) ödéma (3) önértékelés (1) otthoni edzés (1) oxidatív stressz (1) padlizsán recept (1) pajzsmirigy (1) ph (1) pms (1) potencianövelés (1) puffadás (16) rágás (1) receptek (5) sav bázis (7) sav bázis egyensúly (1) snack fogyókúrához (1) sörhas (1) sós ételek (1) sóvárgás (2) sózás (1) stevia (2) súlyfölösleg (84) szabadgyökök (1) szájápolás (1) szájhigiénia (1) szénhidrát (2) szerotonin (1) sztivia (2) t (1) táplálkozás (114) tartós fogyás (2) tej (2) tejallergia (2) tejérzékenység (1) termikus hatás (1) termogenézis (1) testedzés (18) testépítés (6) testkép (1) testtömeg (13) többlet kalória (1) túlevés (1) twinkie (1) vállizom (1) védőoltás (1) vércukor (1) villám diéta (8) vitalitás (2) vitaminhiány hízás (1) wellnes (71) zöldséglé (1) zöld tea termogén hatás (1) zsírégetés (61) zsírégető gyakorlat (1) zsírégető gyakorlatsor (3) zsírégető koffein (1) zsírégető zöldségek (2) ha fogyni akarsz (1) van egy tippem (1) Címkefelhő

Abba kell-e hagyni a cukorfogyasztást?

2009.09.13. 20:18 :: Stella

Nincs egyértelmű igen - vagy nem!  Azonban szép számmal akadnak olyanok, akiknek a hozzáadott cukrokat tartalmazó ételek nagyon nehézzé teszik az eredményes fogyást...

Az American Heart Association által kiadott tanulmány mindenesetre arra ösztönzi olvasóit, hogy csökkentsék a hozzáadott cukrokat tartalmazó ételek fogyasztását, mert  összefüggés mutatható ki a felesleges cukorbevitel és az anyagcserezavarok, az egészségügyi kockázatok és tápanyagellátottsági hiánysságok kialakulása között:
 
  • A hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztása hozzájárul az elhízás, magas vérnyomás, szívbetegségek kialakulásához.
  • A hozzáadott cukrot-, telített zsírokat (szilárd állagú zsírokat) tartalmazó élelmiszerek, alkoholos italok egy külön kategóriát képeznek, melyek az un. "discretionary" (választható) kalóriabevitelt jelentik. Ezen ételek takarákos fogyasztása ajánlott.
  • Nők számára napi max. 100 kcal, férfiak számára max. 150 kcal javasolt a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztásából.
  • Az üdítők és más cukrozott italok az első számú forrásai a hozzáadott cukorfogyasztásnak.
A hozzáadott cukrok az élelmiszerek előállítása során a termékhez adott fehér-, barna-, nyerscukor, szirup,  méz, melasz, mely ételek tálalásakor az asztalra kerülő mártásokban, kalácsokban, fagylaltokban, süteményekben, üdítőkben, stb. található cukrokat jelenti. De ide sorolnám még a nyers gyümölcsök, a szilvásgombóc, mákos tészta és a sütemények utólagos porcukrozását is - mely mind-mind növelik a fölösleges kalóriabevitelt.
 
Sajnos a hozzáadott cukrok - szemben a természetben is előforduló szénhidrátokkal - nagyobb mértékben hozzájárulnak az elhízáshoz és megnövekedett rizikót jelentenek a magas vérnyomás, magas triglicerid szint, szívbetegségek, sztrók  és egyéb egészségügyi problémák kialakulása szempontjából.
 
A finomított cukornak nincs tápértéke, az nem több, mint üres kalória! Azok az ételek, melyek nagy arányban tartalmaznak hozzáadott cukrot, kiszorítják azokat az ételeket, melyek valódi táplálékok és italok lennének az emberek számára - állítja  Rachel K. Johnson (Ph.D., MPH, RD - University of Vermont in Burlington) egyetemi docens.
 
Az American Heart Association útmutatója szerint a nőknek nem lenne szabad napi  kb. 25 g (100 kcal - kb. 6 teáskanálnyi mennyiség) hozzáadott cukornál többet fogyasztani, a férfiak esetében ez az arány kb. 37,5 g (150 kcal - kb. 9 teáskanálnyi mennyiség).
Az ajánlott mennyiséggel szemben azonban az átlag fogyasztás kb. 22 teáskanálnyi, ami 355 kcal felesleges energiabevitelt tesz ki naponta.
 
A hozzáadott cukrok elsődleges beviteli forrásai az üdítők - kb. 3,5 dl üdítő 8 teáskanálnyi cukrot és 130 kcal-át tartalmaz.
Az ajánlott táplálkozási minta közismert: gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, alacsony zsírtartalmú tej- és tejtermékek, magas rosttartalmú teljeskiörlésű gabona, sovány hús, baromfi és hal. Azonban az útmutatást kibővítették még egy ajánlással is, mely a hozzáadott cukrok fogyasztásának felső határára ad iránymutatást. Dr. Johnson szerint a napi súlymegtartó kalóriabevitel feletti, un. "discretionary" (tetszés szerinti) kalóriabevitelnek a fele származzon a hozzáadott cukrokból.
 
A "discretionary" kalóriabevitel az ajánlott, táplálkozási szempontból értékes, tápanyagszükségletet kielégítő élelmiszertípusok (mint pl. zöldségek, gyümölcsök, alacsony zsírtartalmú tej- és tejtermékek, magas rosttartalmú teljeskiörlésű gabonafélék, sovány húsok, szárnyas, és halak) elfogyasztásán felüli kalóriamennyiséget jelöli. Ezek szerint a hozzáadott cukrokat tartalmazó üdítők, telített zsírokat tartalmazó ételek - ezek közül különösen a transz-zsírokat tartalmazó ételek -  a "discretionary" kalóriabevitelnek csupán a felét tegyék ki, hogy a napi tápanyagbevitel követelményei teljesülhessenek.
 
Azonban fontos azt is figyelembe venni, hogy az életmódtól függően változhat a "discretionary" egyéni kalóriabevitel, vagyis aki aktívan sportol vagy többet mozog, annál magasabb lehet ez az érték. A súlymegtartáshoz támpont lehet a "discretionary" kalóriaérték figyelembevétele, ugyanis ha valaki többet fogyaszt az ajánlott napi mennyiségnél, mozgással egyensúlyban tarthatja a kalóriabevitelt. Megjegyezném, hogy ezzel eddig is tisztában voltunk úgy általában, de az ajánlás mindenképpen segít  a számszerűsített és ezért ellenőrizhetővé tett rejtett kalóriabevitel kontrolljában.
 
Hogy biztosíthassuk a megfelelő tápanyagbevitelt a fogyókúra során, ahhoz a hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszerek mennyiségét kell elsősorban korlátozni, hogy ne foglalhassák el a magas tápértékű élelmiszerek helyét. A kalóriabevitelnek ezen a módon történő korlátozása nem jelent szigorú megszorítást és kevésbé okozhat "hiányérzetet", mint bizonyos ételek drasztikus elhagyása.
 
Aki szeretne egészségesebb életmódot kialakítani, annak átmeneti megoldásként még mindig jobb választás lehet egy hozzáadott cukorral ízesített sovány joghurt, vagy gabonapehelynek napi menüben történő "szétosztása", mint a cukrozott üdítők, fagylaltok, vagy a kalóriabomba cukorkák, drazsék fogyasztása. Bár hozzáteszem, hogy a saját tapasztalataim azt bizonyítják, hogy a cukorral ízesített termékek bizonyos "nem tudom abbahagyni" hatást képesek kiváltani és ezért hajlamosabbá tesznek a túlfogyasztásra. Ezzel szemben a natúr gabonapehely firss gyümölcsökkel összehasonlíthatatlanul laktatóbb és hosszútávon sokkal jobban hozzájárul a testsúly megtartásához és a hízás megelőzéséhez.
 
Mit is gondoljunk a cukorról? Jó - vagy rossz, esetleg egyáltalán nincs is szüksége rá a szervezetnek? Megoszlanak a vélemények. Az azonban biztos, hogy a cukor gyors energiaforrás a kimerült szervezet számára. Egy vékony és izmos ember jó inzulinérzékenységgel rendelkezik, a hasnyálmirigynek nem kell keményen dolgoznia azért, hogy a cukrot eltávolítsa a vérből. Az izmok folyamatosan felhasználják a tárolt glikogént és így nagyobb teret biztosítanak a pótlólagos cukorraktározásnak és felhasználásnak.
 
Aki elhízott és keveset mozog, ül egész nap egy irodában, annál nagyobb a valószínűsége az inzulinrezisztenciának, ezért esetükben a cukorfogyasztás káros hatásának egészségügyi kockázata is nagyobb. Az inzulinrezisztencia lappangó betegségtünet, előfutára a kettes típusú cukorbetegségnek. Azonban lehetnek tünetek, melyekre érdemes figyelni. Ha az étkezések után 3-4 órval kialakuló hatalmas inzulin válaszreakció következtében a vércukorszint gyors esése miatt álmosság, koncentrációs képesség csökkenése, gyengeség, verejtékezés, rosszullét tüneteit tapasztaljuk, gyanakodhatunk az inzulinrezisztenciára. Jellemzően ezek a tünetek édesség fogyasztásával megszüntethetők, azonban az egyensúly helyreállításának egészségesebb módja a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás megfelelő arányának biztosítása lenne.
 
Végezetül pedig néhány táblázatban összefoglalt érték, a hízás szempontjából különösen "veszélyesnek" minősíthető élelmiszerekről, mint hozzáadott cukor beviteli forrásokról:
 
 
A hozzáadott cukorbevitel ajánlott határértéke a nemek-életkor és fizikai aktivitás (életmód) függvényében:
  
 
Magyarázat a táblázathoz:
Mozgásszegény életmód: A fizikai aktivitást csak a napi életvitel jelenti
Mérsékelten aktív életmód: A fizikai aktivitás a napi életvitelen felül kb. 1,5 - 4 km gyaloglásnak megfelelő mozgás.
Aktív életmód: A fizikai aktivitás a napi életvitelen felül kb. 4-6,5 km gyaloglásnak megfelelő mozgás.
Energiaszükséglet: A jelenlegi súly fenntartását szolgálja, nem segíti elő a túlsúlyos/elhízott embereknél a fogyást
Discretionary kcal: ajánlott határérték.
Hozzáadott cukor: ajánlott határérték.

 

Ez is érdekes lehet még:

Az édesítőszer elhízást okozhat

Kritikus napok és az édesség utáni vágy

Forrás: americanheart.mediaroom

Szólj hozzá!

Címkék: fogyókúra diéta fogyás édesség cukor szénhidrát egészséges életmód nagy fogyás édességfüggőség inzulinrezisztencia

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokura-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr1001379649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.