A tápanyagok sav-bázis táblázata


Tudta, hogy a savanyú ízű ételek nem képeznek szükségszerűen savakat a szervezetben?

Tudja, hogy az anyagcserefolyamatok során melyik élelmiszer, milyen kémhatást vált ki a szervezetben?

Ha szeretné megismerni azokat a szempontokat, amelyek segítségével összeállíthatja egyéni sav-bázis szabályzó étrendjét, akkor nem kell mást tennie, mint kattintani az alábbi linkre és:

Igényelnie a tápanyagok ingyenes, képes sav-bázis táblázatát!

(Az üzemeltető Google Dokumentumok ékezetes karakterei sajnos Internet Explorerben nem mindig jelennek meg helyesen, ezért a FireFox használatát javaslom!)


Automatikus értesítés

Új bejegyzés esetén a rendszer automatikus értesítést küld a feliratkozók részére!

Add meg az e-mail címedet:

E-mail feliratkozás a "Nagy Fogyás" fogyókúra otthon blog értesítőre

Feliratkozáskor az ellenőrző kódot is meg kell adnod! A továbbiakban a frissülő blogbejegyzésekről a FeedBurner segítségével küldünk értesítést.

Segítség a fogyáshoz - tudástár

"Nagy Fogyás" fogyókúra otthon

A fogyókúra rémével minden 3. embernek meg kell küzdenie, a siker azonban kérdéses. Buktatók, holtpontok, receptek, tippek - minden, ami fontos az eredményes és tartós fogyáshoz.

Utolsó kommentek

Címkék

5 htp (1) 90 napos diéta (44) adalékanyagok (1) adaptív termogenézis (1) alakformálás (25) alapanyagcsere (6) antioxidánsok (1) anyagcsere alkalmazkodás (1) anyagcsere gyorsítás (3) anyagcsere gyorsító gyakorlatok (3) anyagcsere szabályzás (1) anyagcsere tuning (1) atkins (38) barna rizs (1) barna zsírszövet (1) bélflóra (1) béta glükán (1) bikiniszezon (2) bmi (3) böjt (8) cardio (1) cardio veszélye (1) cellulit (7) chips adó (1) cigarettázás (2) cigi (1) csípős fűszerek (1) csökkentő édesség (1) cukor (3) cukorbetegség (1) cukormentes édesség (1) d.alacsony kalóriájú diéta (1) derékbőség (8) derékkörfogat (5) diéta (168) dohanyzas (1) dohányzás (2) dohányzas és fogyás (3) édesítőszerek (7) édesség (14) édességfüggőség (6) édesség iránti vágy (1) édesség utáni vágy (2) edzés (20) edzésintenzitás (1) edzés otthon (1) egcg (1) egészség (87) egészséges édesség (1) egészséges életmód (120) egészséges étrend (1) egészséges fogyókúra (2) egészséges sütemény (1) éhség (1) életmód (90) elsavasodás (8) energiaital (1) energiamérleg (1) energiarés (1) energia egyensúly (1) eredményes fogyás (1) erőnlét (1) erőnövel (1) eszenciális zsírsavak (1) étel (34) ételek termogén hatása (1) étkezés (1) extra kalóriabevitel (1) fagylalt (2) falánkság (3) férfi fogamzásgátlás (1) fertőzés (1) fertőzés elleni védekezés (1) feszes mellek (1) fitness (86) fogyás (163) fogyasztó tapasz (1) fogyás elősegítése sóval (1) fogyás fejben (1) fogyás karácsonykor (1) fogyás kísérlet (1) fogyás lélektana (1) fogyás lelki nehézsége (1) fogyás otthon (2) fogyás zsírokkal (1) fogyókúra (168) fogyókúrás italok (1) fogyókúrás leves (1) fogyókúrás menü (39) fogyókúrás stagnáció (1) fogyókúrás stratégiák (1) fogyókúrás sütemény (1) fogyókúrás szokások kialakítása (1) fogyókúra biznisz (1) fogyókúra húsvétkor (1) fogyókúra otthon (162) fogyókúra ünnepek (1) folyadékpótlás (1) formás fenék (6) fruktóz (1) gabonapelyhek (1) gasztronómia (10) gének (1) gesztesi recept (1) gombaételek (1) gyógyító gombák (1) gyors anyagcsere (1) gyors édesség (1) gyors evés (1) gyors fogyás (55) gyors reggeli (1) gyümölcslé (1) h1n1 (1) h1n1 fertőzés (1) habzsolás (1) hamburger adó (1) hasizom (1) hasi hízás (33) hasi zsír (2) hasznos olajok (1) hatékonyabb edzéstechnológia (3) hatékony súlycsökkentés (2) hatékony zsírégetés (1) haub táplálkozástudós (1) hellókarácsony (7) heti menü (1) hízás (25) hormonok (3) hőtermelés (1) húsvét (1) húsvéti diéta (1) húsvéti fogyókúra (1) húsvéti menü (1) húsvéti sonka (1) ideális test (1) immunerősítés (2) immunrendszer (3) inzulin (4) inzulinrezisztencia (1) ízek (1) ízlelés (1) ízlés (1) izomerő (1) izomműködés (1) izomsorvadás (1) kalória bevitel (1) kalória számítás (1) káposztaleves (3) káposzta diéta (4) kapszaicin termogén hatás (1) karácsonyi édességek (2) karizom (1) kávé (1) keblek (1) kívánás (1) kívánósság (2) koenzim q10 (1) könnyű (1) kövér vagyok (1) lapos has (3) lassú anyagcsere (1) lépcsőzés (1) leves (1) martonfutás veszélye (1) mellformálás (1) mentális fogyás (1) michael jackson (1) módja? (1) mozgás (1) multivitaminok (1) nagy fogyás (164) nagy has (50) narancsbőr (10) negatív kalória (1) negatív testép (1) népegészségügyi termékdíj (1) nikotin (1) női test (1) növekedési hormon (2) ödéma (3) önértékelés (1) otthoni edzés (1) oxidatív stressz (1) padlizsán recept (1) pajzsmirigy (1) ph (1) pms (1) potencianövelés (1) puffadás (16) rágás (1) receptek (5) sav bázis (7) sav bázis egyensúly (1) snack fogyókúrához (1) sörhas (1) sós ételek (1) sóvárgás (2) sózás (1) stevia (2) súlyfölösleg (84) szabadgyökök (1) szájápolás (1) szájhigiénia (1) szénhidrát (2) szerotonin (1) sztivia (2) t (1) táplálkozás (114) tartós fogyás (2) tej (2) tejallergia (2) tejérzékenység (1) termikus hatás (1) termogenézis (1) testedzés (18) testépítés (6) testkép (1) testtömeg (13) többlet kalória (1) túlevés (1) twinkie (1) vállizom (1) védőoltás (1) vércukor (1) villám diéta (8) vitalitás (2) vitaminhiány hízás (1) wellnes (71) zöldséglé (1) zöld tea termogén hatás (1) zsírégetés (61) zsírégető gyakorlat (1) zsírégető gyakorlatsor (3) zsírégető koffein (1) zsírégető zöldségek (2) ha fogyni akarsz (1) van egy tippem (1) Címkefelhő

A fogyókúra ördögi köre - 3. rész

2009.10.04. 18:14 :: Stella

Ha fogyni szeretnénk, akkor csökkentenünk kell-e a szénhidrátok fogyasztását (low-carb étrend) illetve milyen szénhidrátra van szüksége a szervezetnek? A táplálkozás és a hormonok kapcsolatának boncolgatásában egy fontos részéhez érkeztünk, melyben a "kövérség hormonját" az inzulint vesszük górcső alá.

Az inzulin olyan hormon, mely az egész szervezet működését befolyásolja, és nem csak akkor, amikor esetleg már tüneteiben is kimutatható a 2. típusú cukorbetegség.

Miért is fontos az inzulin a szervezetben?

Az inzulin szabályozza a vérben keringő cukor mennyiségét  - vagyis az a feladata, hogy kb. 80 mg%-os vércukorszint fenntartásával biztosítsa elsősorban az agy, illetve a máj folyamatos energiaellátottságát. Az agy kb. 90%-ban a vérben keringő cukorból nyeri az üzemanyagát"! Ha a táplálékkal több szénhidrátot - elősorban egyszerű cukrot viszünk be a szervezetbe, akkor a vércukorszint hirtelen megemelkedik, ami hatással van a hasnyálmirigyre és nagy mennyiségű inzulin termelődését indukálja.

Az inzulinnak az a szerepe, hogy a vérből a cukrot elsősorban az izom- és zsírsejtekbe juttassa. A cukor az izomsejtekben "elégve" az energiát biztosítja, illetve bizonyos része glikogén formájában tárolódik az izmokban, illetve a májban. Az ezen felüli cukormennyiség a zsírsejtekben raktározódik. Az izmokban és a májban eltárolható energia átlag kb. 2000 kcal, mely a szervezet gyorstartalékát jelenti alvás, rövidebb éhezés esetére. A májban raktározott glikogén elsősorban a vércukorszint normál értéken tartását biztosítja, még az izmokban tárolódott a mozgáshoz biztosít energiát. A vér elszállítja a szükséges cukrot a sejtekhez, de ahhoz, hogy a sejtekbe be is tudjon jutni, már inzulinra van szükség.

Ha meghízunk, akkor az inzulin nem tudja ellátni ezt a rendkívül fontos szabályzó funkcióját, mert nem képes a vérben keringő cukrot a sejtekbe juttatni. Elsősorban azért, mert a magas vércukorszint miatt folyamatosan magas az inzulinszint is, aminek következtében a sejtek érzékelő receptorai "kifáradnak". Kialakul az inzulin-rezisztencia, ami a 2. típusú cukorbetegség előszobája.

Kevesen tudják, de már 10-20%-os túlsúly is elegendő ahhoz, hogy az inzulinszint tartósan magas legyen. A magas cukorszint a vérben ugyanúgy károsítja az erek falát, mint pl. az állati zsírok. Ha az inzulin nem képes csökkenteni a vércukorszintet, a fölösleges cukor lerakódik az erek falára (150 mg%  feletti érték) és rugalmatlanná, törékennyé teszi azokat. A rugalmatlan erek pedig nem képesek megfelelően a vérnyomást sem szabályozni - hozzájárulva a magas vérnyomás kialakulásához.

Ha már kialakult a 2. típusú cukorbetegség, akkor a már amúgy is nagy számban lévő zsírsejtek is érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, e mellett pedig az inzulintermelő hasnyálmirigy sejtjei is kimerülhetnek, aminek következtében tovább emelkedik a vércukorszint. Az teszi veszélyessé a folyamatot, hogy a szövődmények a tünetmentes évek, illetve akár évtizedek alatt alakulnak ki és ez alatt az érrendszer, az idegrendszer, a máj, a vese károsodik, vagy akár teljesen tönkre is mehet!

A vér magas cukorkoncentrációja mellett viszont a szövetek energiahiányban szenvednek. Ennek a hiánynak a kompenzálására a máj képes fehérjékből (aminósavakból) cukrot szintetizálni. Azonban gyakori probléma, hogy a nem megfelelő - vagy túlságosan egyoldalú, szénhidrátdús táplálkozás miatt nem elégséges a fehérjebevitel sem, ekkor a szervezet a saját építőfehérjéit kezdi "felélni".  A setek energiahiányát a zsírsejtekből kiáramló szabad zsírsavak mérséklik ugyan,  de a kiáramlás mértéke nem szabályozott és a keringésbe kerülő oxidálatlan zsírsavak emelik a vérzsírok szintjét is.

A cukorbetegség kifejlődése és szövődményei gyakran társulnak az un. metabalikus szindrómához, ami több egészségügyi szempontból kockázatos tényezőt takar: túlsúly, hasi hízás (derékbőség a nőknél 88 cm, férfiaknál 100 cm felett), emelkedett trigliceridszintet - a jó koleszterin csökkenése mellett - magas vérnyomás (140/90 Hgmm feletti érték) és emelkedett vércukorszint (több mint 5,5 mmol/l = 100 mg/dl). Ha már gyógyszeres kezelésre van szükség a vércukorszint szabályzására, akkor még mindig fennáll az a veszély, hogy nem történik változás a táplálkozásban! Ez veszélyes zsákutca, mert a kalóriadús, kiegyensúlyozatlan táplálkozás továbbra is képes kárt okozni a szervezetben. Az elfogyasztott sok cukrot és zsírt a gyógyszerek sem képesek eltüntetni - viszont a gyógyszerek hatása miatt a károkozás nem észlelhető!

A megoldást az okoknál érdemes keresni és nem a tünetek korrigálásában. Ne várjuk meg, még kialakul az ördögi kör - vagyis hogy a sejtekben energiahiány a vérben pedig cukor fölösleg alakuljon ki és az inzulin ne legyen képes a cukrot az energiát elégető sejtekbe juttatni. Ezeknek a problémáknak az elkerülésében - és így az ereményes fogyókúrában is a megfelelő étrendnek és a testmozgásnak van szerepe és véleményem szerint hibás, ha a vércukorszintet csak gyógyszerekkel próbálják kordában tartani.

Az ötvenedik életév felett a szervezet hormonrendszere is változik, amit a megfelelő étrenddel kompenzálni lehet. Az sem mellékes szempont, hogy a magas inzulinszint a
változás korában nagyban hozzájárul a testsúly növekedéséhez és a jellegzetes klimaxos panaszok hátterében is gyanakodni lehet rá.  Az életkor előrehaldtával csökken a szervezet energiaigénye is, viszont a legtöbben ebben a korban esznek egyre többet. A magas inzulinszint blokkolja a hormonrenszer működést is - fiatalabb hölgyek esetében a petefészek ösztrogén termelő képességét is károsíthatja (POCS).

Az inzulinfelesleg gyorsítja az öregedést is, mert az inzulin hatására a sejetek gyorsabban szaporodnak. A fogyás szempontjából pedig kifejezetten káros hatású az inzulintöbblet a növekedési hormonra gyakorolt hatása miatt is, mert csökkenti annak az anyagcserét-, zsírégetést és izomtömeg növelő hatását! Tehát az inzulinszint természetes módon való csökkentése karcsúsító-fiatalító program része lehet, de erről már a következő részben írok részletesebben.

Ez is érdekes lehet még:

A GI-diéta és annak jótékony hatásai

A GL-diéta

Az adagok vizuális becslése

 

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség életmód fogyókúra diéta fogyás cukor hormonok inzulin nagy fogyás fogyókúra otthon hasi hízás

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokura-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr361427259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.