A tápanyagok sav-bázis táblázata


Tudta, hogy a savanyú ízű ételek nem képeznek szükségszerűen savakat a szervezetben?

Tudja, hogy az anyagcserefolyamatok során melyik élelmiszer, milyen kémhatást vált ki a szervezetben?

Ha szeretné megismerni azokat a szempontokat, amelyek segítségével összeállíthatja egyéni sav-bázis szabályzó étrendjét, akkor nem kell mást tennie, mint kattintani az alábbi linkre és:

Igényelnie a tápanyagok ingyenes, képes sav-bázis táblázatát!

(Az üzemeltető Google Dokumentumok ékezetes karakterei sajnos Internet Explorerben nem mindig jelennek meg helyesen, ezért a FireFox használatát javaslom!)


Automatikus értesítés

Új bejegyzés esetén a rendszer automatikus értesítést küld a feliratkozók részére!

Add meg az e-mail címedet:

E-mail feliratkozás a "Nagy Fogyás" fogyókúra otthon blog értesítőre

Feliratkozáskor az ellenőrző kódot is meg kell adnod! A továbbiakban a frissülő blogbejegyzésekről a FeedBurner segítségével küldünk értesítést.

Segítség a fogyáshoz - tudástár

"Nagy Fogyás" fogyókúra otthon

A fogyókúra rémével minden 3. embernek meg kell küzdenie, a siker azonban kérdéses. Buktatók, holtpontok, receptek, tippek - minden, ami fontos az eredményes és tartós fogyáshoz.

Utolsó kommentek

Címkék

5 htp (1) 90 napos diéta (44) adalékanyagok (1) adaptív termogenézis (1) alakformálás (25) alapanyagcsere (6) antioxidánsok (1) anyagcsere alkalmazkodás (1) anyagcsere gyorsítás (3) anyagcsere gyorsító gyakorlatok (3) anyagcsere szabályzás (1) anyagcsere tuning (1) atkins (38) barna rizs (1) barna zsírszövet (1) bélflóra (1) béta glükán (1) bikiniszezon (2) bmi (3) böjt (8) cardio (1) cardio veszélye (1) cellulit (7) chips adó (1) cigarettázás (2) cigi (1) csípős fűszerek (1) csökkentő édesség (1) cukor (3) cukorbetegség (1) cukormentes édesség (1) d.alacsony kalóriájú diéta (1) derékbőség (8) derékkörfogat (5) diéta (168) dohanyzas (1) dohányzás (2) dohányzas és fogyás (3) édesítőszerek (7) édesség (14) édességfüggőség (6) édesség iránti vágy (1) édesség utáni vágy (2) edzés (20) edzésintenzitás (1) edzés otthon (1) egcg (1) egészség (87) egészséges édesség (1) egészséges életmód (120) egészséges étrend (1) egészséges fogyókúra (2) egészséges sütemény (1) éhség (1) életmód (90) elsavasodás (8) energiaital (1) energiamérleg (1) energiarés (1) energia egyensúly (1) eredményes fogyás (1) erőnlét (1) erőnövel (1) eszenciális zsírsavak (1) étel (34) ételek termogén hatása (1) étkezés (1) extra kalóriabevitel (1) fagylalt (2) falánkság (3) férfi fogamzásgátlás (1) fertőzés (1) fertőzés elleni védekezés (1) feszes mellek (1) fitness (86) fogyás (163) fogyasztó tapasz (1) fogyás elősegítése sóval (1) fogyás fejben (1) fogyás karácsonykor (1) fogyás kísérlet (1) fogyás lélektana (1) fogyás lelki nehézsége (1) fogyás otthon (2) fogyás zsírokkal (1) fogyókúra (168) fogyókúrás italok (1) fogyókúrás leves (1) fogyókúrás menü (39) fogyókúrás stagnáció (1) fogyókúrás stratégiák (1) fogyókúrás sütemény (1) fogyókúrás szokások kialakítása (1) fogyókúra biznisz (1) fogyókúra húsvétkor (1) fogyókúra otthon (162) fogyókúra ünnepek (1) folyadékpótlás (1) formás fenék (6) fruktóz (1) gabonapelyhek (1) gasztronómia (10) gének (1) gesztesi recept (1) gombaételek (1) gyógyító gombák (1) gyors anyagcsere (1) gyors édesség (1) gyors evés (1) gyors fogyás (55) gyors reggeli (1) gyümölcslé (1) h1n1 (1) h1n1 fertőzés (1) habzsolás (1) hamburger adó (1) hasizom (1) hasi hízás (33) hasi zsír (2) hasznos olajok (1) hatékonyabb edzéstechnológia (3) hatékony súlycsökkentés (2) hatékony zsírégetés (1) haub táplálkozástudós (1) hellókarácsony (7) heti menü (1) hízás (25) hormonok (3) hőtermelés (1) húsvét (1) húsvéti diéta (1) húsvéti fogyókúra (1) húsvéti menü (1) húsvéti sonka (1) ideális test (1) immunerősítés (2) immunrendszer (3) inzulin (4) inzulinrezisztencia (1) ízek (1) ízlelés (1) ízlés (1) izomerő (1) izomműködés (1) izomsorvadás (1) kalória bevitel (1) kalória számítás (1) káposztaleves (3) káposzta diéta (4) kapszaicin termogén hatás (1) karácsonyi édességek (2) karizom (1) kávé (1) keblek (1) kívánás (1) kívánósság (2) koenzim q10 (1) könnyű (1) kövér vagyok (1) lapos has (3) lassú anyagcsere (1) lépcsőzés (1) leves (1) martonfutás veszélye (1) mellformálás (1) mentális fogyás (1) michael jackson (1) módja? (1) mozgás (1) multivitaminok (1) nagy fogyás (164) nagy has (50) narancsbőr (10) negatív kalória (1) negatív testép (1) népegészségügyi termékdíj (1) nikotin (1) női test (1) növekedési hormon (2) ödéma (3) önértékelés (1) otthoni edzés (1) oxidatív stressz (1) padlizsán recept (1) pajzsmirigy (1) ph (1) pms (1) potencianövelés (1) puffadás (16) rágás (1) receptek (5) sav bázis (7) sav bázis egyensúly (1) snack fogyókúrához (1) sörhas (1) sós ételek (1) sóvárgás (2) sózás (1) stevia (2) súlyfölösleg (84) szabadgyökök (1) szájápolás (1) szájhigiénia (1) szénhidrát (2) szerotonin (1) sztivia (2) t (1) táplálkozás (114) tartós fogyás (2) tej (2) tejallergia (2) tejérzékenység (1) termikus hatás (1) termogenézis (1) testedzés (18) testépítés (6) testkép (1) testtömeg (13) többlet kalória (1) túlevés (1) twinkie (1) vállizom (1) védőoltás (1) vércukor (1) villám diéta (8) vitalitás (2) vitaminhiány hízás (1) wellnes (71) zöldséglé (1) zöld tea termogén hatás (1) zsírégetés (61) zsírégető gyakorlat (1) zsírégető gyakorlatsor (3) zsírégető koffein (1) zsírégető zöldségek (2) ha fogyni akarsz (1) van egy tippem (1) Címkefelhő

A fogyókúra ördögi köre - 4. rész

2009.10.11. 16:36 :: Stella

Mit csináljunk, hogy egészségesen karcsúsodjunk?

Az inzulinnak az előző részben részletezett beépítő (anabolikus) - testtömeget növelő, tápanyag raktározó hatására figyelemmel a felvett kalóriamennyiségre ügyelni kell.

Tudom, ezt ajánlja számtalan fogyókúrás módszer! Ebben semmi különleges nincs. A nagy kérdés nem is ez, hanem hogy miként tudjuk ezt a lehető legyegyszerűbben megvalósítani?

Az a célunk, hogy az inzulinszintünk ne legyen folyamatosan magas. Ehhez mást kell csinálni, mint amit úgy általában a fogyókúrás módszerek ajánlanak - a legegyszerűbb módszer, ha a napi szénhidrátmennyiséget napi háromszori étkezés során fogyasztjuk el!  Tehát a lényeg, hogy a meghatározott szénhidrátmennyiséget ne kis adagokban - napi több részletben együk meg -
hanem osszuk el a nap során háromfelé. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy a magas inzulinszintnek köszönhetően, pl. a napi 5-szöri étkezés során bevitt szénhidrátok azonnal telített zsírok formájában elraktározódjanak. (Ez a módszer elsősorban azoknak ajánlott, akik még nem szenvednek cukorbetegségben!)

Valószínűleg most arra gondolsz, hogy ez kivitelezhetetlen, mert megéhezel és nem bírod ki pl. a reggelitől - ami mondjuk reggel 7-kor volt - ebédig - ami mondjuk délután 13 órakor várható. Kibirható, de nem mindegy, hogy mivel. Ez egy olyan szabály, amit te dönthetsz el - vállalod, vagy sem! Nincs előírás és nincs kényszer sem.

Akkor nézzük meg, hogy miből is válogathatunk:

Elősorban olyan élelmiszereket kell előnyben részesíteni, amelyek telítenek, laktatnak és nem okoznak lökésszerű inzulinszint hullámzást. Az alapot - amiből a legtöbbet fogyaszthatunk a zöldségek, gyümölcsök és a "jó-olajok" adják. Ez után következnek a sovány húsok, tejtermékek, hal, szárnyas, tojás, dió és a hüvelyesek. A következő szint, melyekből az előzőeknél kevesebbet fogyaszthatunk: a teljeskiörlésű pékáruk, rizs és tésztafélék. Legvégül pedig, amiből a legkevesebbet ajánlott fogyasztani: a finomlisztből készült ételek, burgonya és a cukrászati, édesipari termékek.

A magas keményítőtartalmú fehér kenyerek, péksütemények, cukrászati termékek (egyszerű cukrokkal édesített termékek: répacukor-szacharóz, izolált keményítő, szőlőcukor, malátacukor, dextrin) nem tartalmaznak ballasztanyagokat, a cukrok szinte bezúdulnak a vérbe, gyorsan megemelve a vércukorszintet. Minél gyorsabban emelkedik a vércukorszint, annál gyorsabban nő az inzulin-válaszreakció is. A magas inzulinszint gyorsan lecsökkenti a vércukorszintet, amit a szervezet stresszként él meg - esetleg az agy sem jut megfelelő mennyiségű energiához. Az ennek következtében fellépő erős éhség gyors csillapítására elfogysztott cukros ételek pedig gondoskodnak az állandóan magas inzulinszintről. Ez a folyamatos készenléti állapot a hasnyálmirigyet is erősen megterheli, állandó működésre készteti, ami elősegíti a kimerülését.

A rövid szénláncú egyszerű cukrok helytelen táplálkozási túlsúlya azonban nem elégséges ok a csökkentett szénhidráttartalmú diékra, ugyanis a hosszú szénláncú szénhidrátok jelentősen javítják mind az emocionális, mind pedig a pszichés tűrőképességet, mert kedveznek a hangulatjavító hatású neurotranszmitterek termelődésének.

Erre további példát jelentenek mindazok a fejlődő országok, ahol szénhidrátban gazdag táplálékokat fogyasztanak túlnyomó többségben mind a mai napig (köles, rizs, hüvelyesek) és az emberek mégis jobb egészségnek örvenenek mint a fejlett ipari államokban.

Statisztikai adatokból is látható, hogyan változott az elmúlt 150 évben a táplálkozás: az izolált cukrok fogyasztása tizennyolcszorosára, a húsfogyasztás négyszeresére, a tojásfogyasztás ötszörösére nőtt - ezzel szemben a hüvelyesk fogyasztása 90%-al, a gabonafogyasztás 20%-al, burgonyafogyasztás 50%-al csökkent - vagyis a ballasztanyagok bevitelében egyre nagyobb a hiány.

Sok híve van a magas fehérjebevitelt javasló étrendeknek is - én nem tartom ezt sem kiegyensúlyozottnak. A nagy mennyiségű fehérjebevitel (húsok- tejtermékek) növelik a só, a húgysav termelő purinok, koleszterin és telített zsírsavak. valamint arachidonsav bevitelt is. Az arachidonsav olyan  zsírsav, amelynek a túlzott fogyasztása előmozdítja az allerigák, neurodermatitisz és reumás megbetegedések kialakulását. A fehérjetúlsúlyos táplálkozás mellett pedig fokozottan ügyelni kell a ballasztanyag-, vitamin-, nyomelem-, antioxidáns-, karotinoid- és polifenol-ellátottságára is, mert ezek hiányával is számolni lehet, mely pedig hozzájárulhat a sav-bázis egyensúly megbomlásához, a szív-érrendszeri betegségek, rák, vese és máj betegségeinek kialakulásához is.

A szénhidrátokra alapvetően szükségünk van, de a minőség rendkívül fontos. Azok az emészthetetlen ballasztanyagok (pektin, cellulóz) is a szénhidrátok csoportjába tartoznak, melyeket a teljeskiörlésű gabonafélék, rizs, köles, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak. Ezen emészthetetlen szénhidrátok mozgásba hozzák az emésztőrendszert és teltségérzetet biztosítanak, csökkentik a koleszterinszintet és a bélflóra jó baktériumainak pedig táplálékul szolgálnak. És van még egy rendkívül fontos tulajdonságuk is: mindegy "becsomagolják" a szénhidrátokat, nem engedik gyorsan felszívódni őket a vérbe, ezáltal a vércukorszint és az energiaellátottságunk is sokkal kiegyensúlyozottabbá válik. Ha a szénhidrátok hiányoznak a táplálkozásból, a raktárak hamar kiürülnek és a vércukorszint zuhanása a fizikai és szellemi teljesítményt is csökkenti.

A megfelelő módon összeállított édrenddel nem kell félni a koplalástól és mégis fogyhat az ember. Pl. egy kg brokkoli óriási adag - azonban kalóriatartalmában egyharmad tábla csokoládénak felel meg. Ennyi brokkolival pukkadásig jóllakhat az ember, még a csokiról ez sajnos nem mondható el. Vagyis a fogyni vágyó étrendjének nem a mennyiség korlátozására kellene koncentrálnia, hanem a megfelelő minőségi összetételre - hogy a jó szénhidrátok-fehérjék-zsírok megfelelő arányban szerepeljenek a napi étrendben.

Ez is érdekes lehet még:

Melyik fogyaszt jobban? Fogyókúrás ital, vagy a zöldséglé?

A csoki szerepe a fogyókúrában

Miért nem bírjuk ki édesség nélkül?

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás egészség életmód fogyókúra diéta fogyás inzulin egészséges életmód vércukor fogyókúra otthon egészséges étrend sav bázis egyensúly

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokura-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr941442822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.