Az otthoni ételkészletek komolyan befolyásolhatják a fogyókúrád sikerét és ezért, ha előrelátóan töltöd föl a hűtőszekrényedet, akkor mindenképpen kisebb lesz a visszaesés lehetősége. Ha tudod magadról, hogy nehezen állsz ellen a csábításnak, akkor élj a lehetőséggel és ne tömd tele a hűtődet olyan ételekkel, melyek veszélyeztetik a sikert.
A jó élelmiszerkészletek nem csak a fogyókúrádban segítenek, de úgy vigyáznak rád, mint az egészség és zsírcsökkentés testőrei! A készletek feltöltése megköveteli, hogy céltudatosan odafigyelj bevásárláskor és ezáltal könnyűszerrel befolyásolhatod étkezési szokásaidat is! Megelőzheted az ötletszerű vásárlási rohamokat és rászoktathatod magad az előrelátó tervezésre. Rendszerességre szoktathatod magad és ezáltal sokkal könnyebb az egészségesebb étkezési szokások kialakítása is.
Mire figyelj oda, mi legyen mindig a konyhádban?
- gabonafélék (árpa, köles, amarant)
- lencse, sárgaborsó
- tartósítószert, cukrot nem tartalmazó konzervek (paradicsomsűrítmény, halkonzervek, babkonzerv)
- teljeskiörlésű lisztekből készült kekszek (pl. korpovit)
- natúr gabonapelyhek, pehelymixek
- zabpehely, zabkorpa, zabliszt
- zöld tea, természetes gyümölcsteák, esetleg kedvenc gyógynövényeidből készült teák vagy jó minőségű fekete tea
- drumtészta, tönkölylisztből készült száraztészták
- dió, natúr mandula
- kedvenc aszalt gyümölcseid (cukrozatlan sárgabarack, datolya, füge, szilva, almaszirom,stb.)
- ecetek (balzsamecet, borecet, almaecet)
- telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok (oliva, búzacsíra, szezám, szőlőmagolajok)
- fűszerek (oregano, bazsalikom, koriander, borsikafű, lestyán, sáfrány, fahéj, szegfűszeg)
- vöröshagyma, fokhagyma
- esetleg gyömbér
Mit tarts a hűtődben?
- alacsony zsírtartalmú tej (ha érzékeny vagy a tejfehérjére, akkor szója-, rizs- vagy zabtej)
- tiszta víz (lehetőleg szénsavmentes ásványvíz, vagy szűrt víz)
- idénynek megfelelően friss zöldségfélék (paradicsom, paprika, uborka, saláták, retek, karfiol, zöldborsó, sárgarépa, spenót, stb.)
- idénynek megfelelő gyümölcsök (szőlő, barack, eper, áfonya, alma, körte, nektarin, stb.)
- sovány húsok (csirke, pulyka, legeltetett marha húsa)
- halak (tőkehal, makréla, lazac)
- tojás
- egészséges mártások (vészhelyzetre, pl. pesto)
- nem hidrogénezett margarin, vagy tisztított vaj (ghí)
Mivel töltsd föl a mélyhűtődet?
- fagyasztott húsok (csirke, hal)
- fagyasztott zöldségfélék (bab, borsó, karfiol, brokkoli, stb.)
- fagyasztott gyümölcsök (szeder, málna, ribizli, stb)
- előre elkészített zöldségleves, főzelék lefagyasztva - vészhelyzet esetére. Bármilyen étel készítésekor félretehetsz egy-két adagot vésztartalakként, ha ennyivel többet főzöl és később lefagyasztod.
Mi legyen még a konyhádban ezeken kívül?
- tarts otthon teljeskiörlésű lisztből készült kenyereket (rozs, búza, trikálé, tönköly, stb.)
- friss gyümölcsöket - alma, esetleg avokadó vagy banán.
Végezetül pedig praktikus lehet, ha kéznél tartasz egy turmixgépet, különböző italturmixok készítésére vagy egy kávédarálót a magok őrlésére.
Vedd sorra, milyen készletekkel rendelkezel és készíts bevásárlólistát. A fenti összeállítás segítségedre lehet, de mindez persze nem kőbevésett szabály! Bátran módosíthatod, kiegészítheted ízlésed és kedved szerint. Fáradozásodért cserébe könnyebben megszabadulhatsz káros szokásaidtól és új életmódot alakíthatsz ki.
Utolsó kommentek