A diéta, fogyókúra, fogyás buktatói - tippek, ötletek, receptek
A tápanyagok sav-bázis táblázata
Tudta, hogy a savanyú ízű ételek nem képeznek szükségszerűen savakat a
szervezetben?
Tudja, hogy az anyagcserefolyamatok során melyik élelmiszer, milyen
kémhatást vált ki a szervezetben?
Ha szeretné megismerni azokat a szempontokat, amelyek segítségével
összeállíthatja egyéni sav-bázis szabályzó étrendjét, akkor nem kell
mást tennie, mint kattintani az alábbi linkre és:
A fogyókúra rémével minden 3. embernek meg kell küzdenie, a siker azonban kérdéses. Buktatók, holtpontok, receptek, tippek - minden, ami fontos az eredményes és tartós fogyáshoz.
manóka1:
További érdekes diéták! www.personaltraining.hu/index.php/taplalkozas-egeszseg/dieta (2011.07.13. 12:25)Döbbenetes fogyás "Twinkie-diétával"
gaborolah:
Üdvözlöm,
Elnézést, hogy itt írok de nem találtam más elérhetőséget.
Én Oláh Gábor vagyok a Turb... (2011.06.21. 16:07)Döbbenetes fogyás "Twinkie-diétával"
„…Ma elkezdtem gondolkodni azon, hogy esetleg érdemes lenne kis tornával tökéletesíteni a fogyás hatékonyságát. Azt hiszem, ez az ötlet marad egyelőre elméleti síkon, ugyanis eléggé fáradt vagyok, meg aztán időm sincs olyan sok. Jó kifogás, nemde? Na jó, holnap újra átgondolom a dolgot...”(fogyokura.picursziget.hu)
Ismerős? Sokan vagyunk így, ezért inkább halogatunk! A halogatás pedig ellenünk játszik, egyrészt azért, mert a lelkiismeretünket állandóan meg kell nyugtatnunk ("kifogásgyártás"), másrészt pedig azért, mert a fáradtság nyomós ok, főleg ha fogyni szeretnénk.
Aki fáradt, annak nincs kedve szinte semmihez! Úgy is mondhatnám, hogy energiahiányos állapotban van, ami azt jelenti, hogy levert, erőtlen, csökken a teljesítőképessége, majd lassan az ellenálló képessége is …. nem folytatom, mert számos nem kívánt következménye lehet. Ilyen állapotban a fogyás végképp nem megy! Az idő pedig telik, ráadásul egyre gyorsabban és végül azon kapjuk magunkat, hogy totális „regeneráló tunyaságba” süllyedtünk, elhízva és erőtlenül. Az idő kegyetlen dolog és ellenünk dolgozik akár akarjuk, akár nem – már csak azért is, mert öregszünk minden egyes perccel és másodperccel és lehet, hogy súlyos gyengeséggel sújtott öregség vár ránk. Mindez annak a tanulmánynak a kapcsán jutott eszembe, mely azt vázolja fel, hogy pontosan mi is fog történni velünk az oxidatív stressznek is „köszönhető” izomsorvadás következtében.
Az oxidatív stressz egészségkárosító hatása talán nem ismeretlen előtted sem. De mit is jelent a fogyás szempontjából mindez?
Az oxidatív stresszt az un. szabad gyökök okozzák, melyeknek mennyisége felszaporodik a szervezetben és így belülről gyengítenek, öregítenek. A szabadgyökök reaktív molekulák, melyek „megtámadják” az egészséges sejteket. Az izomsejtek esetében mindez azt jelenti, hogy csökken az izomenergia- és az izomerő. Az izomsejtek vagy sérülnek, vagy elgyengülnek és elhalnak. Az izomzat zsugorodik, és egyre erőtlenebbé válik.
Az erős és egészséges izomzat pedig kulcsszerepet játszik a fiatalság és a normál testsúly megőrzésében. Az izomtömeg elveszítésével annak motoros képessége is csökken. Miért fontos ez? Csupán azért, mert ennek a képességnek köszönhetjük, hogy fel tudjuk emelni a fejünket, a végtagjainkat mozgatni tudjuk, le tudunk ülni, fel tudunk kelni vagy meg tudjuk tartani az egyensúlyunkat…. mozgásra, különböző tevékenységekre vagyunk képesek, olyan precízebb tevékenységre is, mint pl. az étkezés villával, vagy az írás.
Ahhoz, hogy ne kerülhessünk energiahiányos állapotba, hogy megvédhessük az izomzatunkat és annak létfontosságú motoros képességét, tennünk kell valamit. Ez a kérdés különösen fontos manapság, amikor a táplálkozásunk nem biztosítja a védelemhez feltétlenül szükséges antioxidánsokat. Amíg egészségesek vagyunk, addig az életvitelünktől függ, hogy az egészségünket meg tudjuk-e őrizni és ebben a táplálkozásnak kiemelkedő szerepe van!
A betegségek a szervezetben molekuláris szinten kezdődnek és a kiváló magyar tudós Szent Györgyi Albert jött rá arra, hogy ebben az elektronok eloszlásának is nagyon fontos szerepe lehet. Ezt a tényt ma már a tudomány többszörösen is bizonyította és tudjuk, hogy az oxidatív stressz több súlyos betegség kialakulásában játszik közre: pl. a szürke hályog, zöld hályog, tüdőtágulás, májzsugorodás, Alzheimer-kór, agyvérzés, vesebaj, szívinfarktus, szívkoszorúér-megbetegedés, rák, izomsorvadás! A vitaminok és az antioxidánsok egészségmegőrző szerepe mára bekerült a köztudatba, azonban arról kevesebb szó esik, hogy az egészséges testsúly megőrzésében is szerepük lehet a test energiaszintjének megőrzése és az izomleépülést csökkentő szerepe miatt.
Érdekes, hogy az állatok (a tengerimalacokat és emberszabású majmokat kivéve) képesek C-vitamin előállítására, pl. a kecskék 8 gramm!!! C-vitamint állítanak elő saját szervezetük védelmére. Az ember erre képtelen, ezért a táplálékból kell fedeznie a védekezéshez szükséges C-vitamint.
Melyek azok az antioxidánsok, melyek az erőnlét, az életkedv és a mozgás öröméhez feltétlenül szükségesek?
Számos antioxidáns létezik, azonban amelyik leginkább megvédi az izomzatot az oxidatív stresszel szemben, az a koenzim Q10 (ubiquinone vagy ubiquinol), akár az izom „energia-molekulájának” is nevezhetnénk, mert szinte „energia-gyárként” funkcionál az izomsejteken belül. Mintegy ötvenszer hatékonyabb a szabadgyökök elleni harcban, mint az E-vitamin és „gyújtógyertya” a sejtek energiatermelésében. Ahhoz, hogy az izmok energiát termeljenek, szükségük van koenzim Q10-re és csak akkor maradhat erős a szervezet, ha elegendő energiával rendelkezik. A szervezetben a legtöbb koenzim Q10 a leginkább energiaigényes szervekben, az izomzatban és a májban tárolódik!
A koenzim Q10 termelésére képes az emberi szervezet és nincs is hiány addig, amíg fiatalok vagyunk. Fiatalon általában mindenre képesnek érezzük magunkat, ha egészségesek vagyunk. De a 20. életév után a Q10 termelés gyengülni kezd, és mire elérjük az 50. életévünket radikálisan le is csökken. A táplálék jó természetes koenzim Q10 forrás, a legjobb a marhahús, belsőségek (mint a szív, a máj) ezek tartalmaznak legtöbbet belőle. De ha vegetáriánus vagy, vagy nem fogyasztasz belsőségeket rendszeresen, akkor táplálékkiegészítőre lehet szükséged. Jó ha tudod, hogy a koleszterin- és triglicerid szintet csökkentő szerek szedése szintén csökkenti a koenzim Q10 mennyiségét, egyes szívritmusszabályzó, vérnyomás- és koleszterincsökkentők a vérplazmában található szintet is.
A koenzim Q10 két formája létezik táplálékkiegésztő formájában: ubiquinone és ubiquinol. Az ubiquinone zsíroldékony és nehezebben szívódik fel a szervezetben, ajánlatos egy kanálnyi avokádó vagy omega3 tartalmú szűz olivaolajjal együtt bevenni. Az ubiquinol redukált formája a koenzim Q10-nek, zsírban is és vízben is oldódik és a szervezet könnyebben fel tudja venni, ezért ennek alkalmazása előnyösebb. Ha nincs kezelendő betegség, akkor 50 mg/nap adaggal lehet kezdeni, egyéb esetben érdemes orvossal konzultálni, kúraszerű szedése intenzíven csökkenti a nehézlégzéssel, légszomjjal, rendetlen, heves szívdobogással, szédüléssel, álmatlansággal járó tüneteket és hozzájárulhat a szív egészséges működéséhez, a magas vérnyomás csökkentéséhez és javíthatja a vérplazma glikémiás kontrollt – így hozzájárulhat az életkedv, az erőnlét javításához, több mozgáshoz és az egészséges fogyáshoz!
Utolsó kommentek