Nagyon népszerűek lettek az előrecsomagolt, mosott-vágott salátakeverékek. Nem is kérdés, hogy miért - mert gyors és kényelmes. A zsúfolt napi program mellett megkönnyíti az egészségesebb étkezést, mert pillanatok alatt friss zöldségsalátát varázsolhatunk magunknak az asztalra. A salátakeverékek tehermentesítenek, nincs szükséged arra, hogy egész salátafejeket vásárolj, vagy a termesztéssel bíbelődj - főleg ha nincs is kedved hozzá. Ezzel a változatosság kérdése is egyszerűen megoldható, nem vagy egy féle salátalevél rágcsálásra kárhoztatva.
A saláták, leveles zöldségek azonban veszélyesek is lehetnek, mert kiváló életteret nyújtanak a levelek között élő kórokozóknak. Érdemes figyelni a levelek alapos mosására, mert a salátákat frissen fogyasztjuk és az E.coli baktérium komoly szalonella fertőzést okozhat.
Amerikában 2006-ban több mint 200 ember került kórházba és hárman meg is haltak az E.coli baktérium által kiváltott fertőzésben, melyet egy előrecsomagolt spenót saláta okozott. De 2007-ben Angliában is kitört egy szalmonella fertőzés, melynek okozója importált bazsalikom volt. Az előre csomagolt saláták élelmiszerbiztonságával kapcsolatos cikk itt olvasható:
www.guardian.co.uk/uk/2008/sep/03/foodsafety.foodanddrink
De hogyan kerülhet az E.coli a salátákra?
Az E.coli állati ürülékből, az öntőzővízzel kerülhet a salátára, vagy pl. olyan mezőkről szivároghat át, ahol a termőföld közelében marhákat legeltetnek. A baktériumfertőzés gyomorgörcsöket, hasmenést okozhat. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek és az idősek.
Sajnos az előrecsomagolt, mosott zöldségek esetében sem lehetséges minden esetben tökéletesen eltávolítani a fertőzést okozó baktériumokat.
Mit tehetsz, hogyan kerülheted el a fertőzést?
A legjobb módja a fertőzés megelőzésének, ha olyan helyen vásárolsz friss salátát, ahol tudod, hogy helyben termesztett, nem legeltetnek állatokat a termőhely közelében és nem külföldről szállították műanyag zsákokba csomagolva. A friss saláták biológiai értéke is magasabb, ízletesebbek és több vitamint tartalmaznak. A saláta alsó, talajjal érintkező leveleit még mosás előtt távolítsd el és csak ez után mosd át folyó vízzel alaposan. Hasonló módon - érdemes lehet az előre csomagolt salátákat is átmosni. Ehhez kiváló salátamosókat lehet beszerezni.
Extra tipp: a grapefruitmag kivonatok nagyon jó fertőtlenítő hatással rendelkeznek. Egy tál tiszta vízbe cseppents pár cseppet és végül ebben öblítsd át. Csöpögtesd le egy papírtörlőn és tépkedd megfelelő méretűre. Egy zamatos mustáros-joghurtos öntettel, ízlés szerint fűszerezve tálhatod is ínyenc salátádat.
Utolsó kommentek