A tápanyagok sav-bázis táblázata


Tudta, hogy a savanyú ízű ételek nem képeznek szükségszerűen savakat a szervezetben?

Tudja, hogy az anyagcserefolyamatok során melyik élelmiszer, milyen kémhatást vált ki a szervezetben?

Ha szeretné megismerni azokat a szempontokat, amelyek segítségével összeállíthatja egyéni sav-bázis szabályzó étrendjét, akkor nem kell mást tennie, mint kattintani az alábbi linkre és:

Igényelnie a tápanyagok ingyenes, képes sav-bázis táblázatát!

(Az üzemeltető Google Dokumentumok ékezetes karakterei sajnos Internet Explorerben nem mindig jelennek meg helyesen, ezért a FireFox használatát javaslom!)


Automatikus értesítés

Új bejegyzés esetén a rendszer automatikus értesítést küld a feliratkozók részére!

Add meg az e-mail címedet:

E-mail feliratkozás a "Nagy Fogyás" fogyókúra otthon blog értesítőre

Feliratkozáskor az ellenőrző kódot is meg kell adnod! A továbbiakban a frissülő blogbejegyzésekről a FeedBurner segítségével küldünk értesítést.

Segítség a fogyáshoz - tudástár

"Nagy Fogyás" fogyókúra otthon

A fogyókúra rémével minden 3. embernek meg kell küzdenie, a siker azonban kérdéses. Buktatók, holtpontok, receptek, tippek - minden, ami fontos az eredményes és tartós fogyáshoz.

Utolsó kommentek

Címkék

5 htp (1) 90 napos diéta (44) adalékanyagok (1) adaptív termogenézis (1) alakformálás (25) alapanyagcsere (6) antioxidánsok (1) anyagcsere alkalmazkodás (1) anyagcsere gyorsítás (3) anyagcsere gyorsító gyakorlatok (3) anyagcsere szabályzás (1) anyagcsere tuning (1) atkins (38) barna rizs (1) barna zsírszövet (1) bélflóra (1) béta glükán (1) bikiniszezon (2) bmi (3) böjt (8) cardio (1) cardio veszélye (1) cellulit (7) chips adó (1) cigarettázás (2) cigi (1) csípős fűszerek (1) csökkentő édesség (1) cukor (3) cukorbetegség (1) cukormentes édesség (1) d.alacsony kalóriájú diéta (1) derékbőség (8) derékkörfogat (5) diéta (168) dohanyzas (1) dohányzás (2) dohányzas és fogyás (3) édesítőszerek (7) édesség (14) édességfüggőség (6) édesség iránti vágy (1) édesség utáni vágy (2) edzés (20) edzésintenzitás (1) edzés otthon (1) egcg (1) egészség (87) egészséges édesség (1) egészséges életmód (120) egészséges étrend (1) egészséges fogyókúra (2) egészséges sütemény (1) éhség (1) életmód (90) elsavasodás (8) energiaital (1) energiamérleg (1) energiarés (1) energia egyensúly (1) eredményes fogyás (1) erőnlét (1) erőnövel (1) eszenciális zsírsavak (1) étel (34) ételek termogén hatása (1) étkezés (1) extra kalóriabevitel (1) fagylalt (2) falánkság (3) férfi fogamzásgátlás (1) fertőzés (1) fertőzés elleni védekezés (1) feszes mellek (1) fitness (86) fogyás (163) fogyasztó tapasz (1) fogyás elősegítése sóval (1) fogyás fejben (1) fogyás karácsonykor (1) fogyás kísérlet (1) fogyás lélektana (1) fogyás lelki nehézsége (1) fogyás otthon (2) fogyás zsírokkal (1) fogyókúra (168) fogyókúrás italok (1) fogyókúrás leves (1) fogyókúrás menü (39) fogyókúrás stagnáció (1) fogyókúrás stratégiák (1) fogyókúrás sütemény (1) fogyókúrás szokások kialakítása (1) fogyókúra biznisz (1) fogyókúra húsvétkor (1) fogyókúra otthon (162) fogyókúra ünnepek (1) folyadékpótlás (1) formás fenék (6) fruktóz (1) gabonapelyhek (1) gasztronómia (10) gének (1) gesztesi recept (1) gombaételek (1) gyógyító gombák (1) gyors anyagcsere (1) gyors édesség (1) gyors evés (1) gyors fogyás (55) gyors reggeli (1) gyümölcslé (1) h1n1 (1) h1n1 fertőzés (1) habzsolás (1) hamburger adó (1) hasizom (1) hasi hízás (33) hasi zsír (2) hasznos olajok (1) hatékonyabb edzéstechnológia (3) hatékony súlycsökkentés (2) hatékony zsírégetés (1) haub táplálkozástudós (1) hellókarácsony (7) heti menü (1) hízás (25) hormonok (3) hőtermelés (1) húsvét (1) húsvéti diéta (1) húsvéti fogyókúra (1) húsvéti menü (1) húsvéti sonka (1) ideális test (1) immunerősítés (2) immunrendszer (3) inzulin (4) inzulinrezisztencia (1) ízek (1) ízlelés (1) ízlés (1) izomerő (1) izomműködés (1) izomsorvadás (1) kalória bevitel (1) kalória számítás (1) káposztaleves (3) káposzta diéta (4) kapszaicin termogén hatás (1) karácsonyi édességek (2) karizom (1) kávé (1) keblek (1) kívánás (1) kívánósság (2) koenzim q10 (1) könnyű (1) kövér vagyok (1) lapos has (3) lassú anyagcsere (1) lépcsőzés (1) leves (1) martonfutás veszélye (1) mellformálás (1) mentális fogyás (1) michael jackson (1) módja? (1) mozgás (1) multivitaminok (1) nagy fogyás (164) nagy has (50) narancsbőr (10) negatív kalória (1) negatív testép (1) népegészségügyi termékdíj (1) nikotin (1) női test (1) növekedési hormon (2) ödéma (3) önértékelés (1) otthoni edzés (1) oxidatív stressz (1) padlizsán recept (1) pajzsmirigy (1) ph (1) pms (1) potencianövelés (1) puffadás (16) rágás (1) receptek (5) sav bázis (7) sav bázis egyensúly (1) snack fogyókúrához (1) sörhas (1) sós ételek (1) sóvárgás (2) sózás (1) stevia (2) súlyfölösleg (84) szabadgyökök (1) szájápolás (1) szájhigiénia (1) szénhidrát (2) szerotonin (1) sztivia (2) t (1) táplálkozás (114) tartós fogyás (2) tej (2) tejallergia (2) tejérzékenység (1) termikus hatás (1) termogenézis (1) testedzés (18) testépítés (6) testkép (1) testtömeg (13) többlet kalória (1) túlevés (1) twinkie (1) vállizom (1) védőoltás (1) vércukor (1) villám diéta (8) vitalitás (2) vitaminhiány hízás (1) wellnes (71) zöldséglé (1) zöld tea termogén hatás (1) zsírégetés (61) zsírégető gyakorlat (1) zsírégető gyakorlatsor (3) zsírégető koffein (1) zsírégető zöldségek (2) ha fogyni akarsz (1) van egy tippem (1) Címkefelhő

A túlevés kontrollálható

2009.06.22. 21:50 :: Stella

"The End of Overeating" címmel megjelent egy könyv, melyben a szerző, David A. Kessler leleplezi a nagy titkot - vagyis hogy, miért is esszük túl magunkat. Interjúkra, kutatási eredményekre és személyes szakmai tapasztalataira alapozza véleményét, mely szerint  biológiai és pszichológiai oka van annak, hogy bizonyos ételek túlevésre késztetnek.  Elgondolkodtató olvasmány, mert ez a fajta túlevés nem  tudatosul, garantáltan hízáshoz vezet, miközben a fogyást  és a fogyókúrát, az egészséges életmódot rémálommá teszi. Röviden összefoglalnám a lényegét:

Miért vagyunk hajlamosak túlevésre?

  • Az agyunkban létezik egy terület, amelyet az egyszerűség kedvéért most nevezzünk csak "jutalmazás-központnak".  Ezen túlmenően léteznek  még nagyon erős biológiai késztetések is, melyek arra ösztönöznek, hogy azt tegyük, amitől jobban érezzük magunkat. Teljesen egyértelmű: boldogságra születtünk és nem szenvedésre.
  • A cukor/zsír/só tartalmú ételek arra motiválnak, hogy még többet együnk belőlük.
  • Embereken és állatokon végzett kísérletek azt mutatják, hogy az idegsejteket stimulálja, ha nagyon ízletes ételt eszünk - ez az agyi "opiád-kör" kapcsolódási rendszeréhez tartozik.
  • Az "opiod" olyan ételféleségeket jelent, melyek  örömöt okoznak, még a dopamin a viselkedésünket befolyásolja és ezek felé az ételek felé irányít.
  • Az ösztönzés egy olyan jellegzetesség, ami valaminek a megszerzésére, "zsákmányolásra" sarkall, jutalom elnyerését vetíti előre.  Ennek az érzésnek köszönhetjük, hogy valamit akarunk, meg akarjuk szerezni magunknak.

Az élelmiszeripar mindent értünk tesz, de ugyanakkor a hízás-fogyás csapdájába ejt!

  • Az éttermek és élelmiszergyártók következetesen aromás, kellemes textúrájú termékekkel jelennek meg a piacon, melyek a fogyasztókban kellemes érzéseket (élményeket) okoznak, egyfajta "belső melegséget" árasztanak szét.
  • Célirányos "kényszerítő" képek - mint pl. egy ragacsos pizzaszelet - a racionális öröm-gondolkodást felfüggesztik és megzavarják az élvezetet.
  • Az ízletes ételek a legjövedelmezőbbek.
  • Párhuzam vonható az élelmiszeripar és a szórakoztatóipar között: a táplálék hasonlóan hat, mint a szórakoztatóipar. Nem csak a túlevést serkenti, de némi menekülést  jelent a mindennapi élet feszültségei elől is.
  • Az éttermek nagyvonalúan kezelik a fogyasztók "élvezkedési"  mentális jogait. A vendég/fogyasztó ízletes ételt kell kapjon, az összetétel már nem annyira fontos.
  • Ha alaposabban megnézzük az éttermek menüajánlatait, szinte mindegyik a zsír/cukor/só valamilyen kombinációját tartalmazza! Ezek a zsír/cukor - zsír/só tartalmú ételek többszörös idegrendszeri hatás létrehozására alkalmasak.
  • Az igazi táplálékkal szemben a nagyüzemi élelmiszeripar már csak valami "olaj-tartósítószer-vegyianyag" keverékterméket kínál a fogyasztóknak hatalmas profittal.

Kiszolgáltatottak vagyunk?

  • Nem, de ehhez fel kell ismerni a jelenséget!  Célszerű bizalmatlannak lenni saját csaló érzéseinkkel szemben. A siker kulcsa abban rejlik, hogy mennyire vagyunk képesek a sokféle kognitív (tanulható, megismerhető) viselkedési eszköz alkalmazására az élelmiszeripari csábítások kivédésében.
  • Kezdetben fokozott tudatosság szükséges, hiszen a régi, beidegződött szokások "átfordítása" a jelenség beazonosításán túl szorgalmat és kitartást igényel.
  • Létfontosságú, hogy legyen egy  stratégiánk a kockázatos helyzetek kezelésére: pl. ha ez történik, akkor mit fogok tenni/gondolni/érezni!!! Ezt tényleg érdemes nagyon komolyan venni!
  • A magatartás megváltoztatása azt jelenti, hogy a cukros/sós/káros zsírokat tartalmazó élelmiszerekre vonatkozóan változtassuk meg az érzelmi hozzáállásunkat. Törekedjünk arra, hogy ezeket ne pozítivan, hanem inkább negatívan ítéljük meg.
  • A túlevésre ne úgy tekintsünk, mint akaratgyengeségre, hanem inkább mint egyfajta biológiai kihívásra.

Végül pedig Kessler könyvében olyan étel-struktúrákat ajánl, melyeket élvezhetünk (egészségesek). Ezen túlmenően képeket is alkalmaz mentális felkészítés gyanánt az egészségtelen ételek elkerülhetetlen támadásának kivédésére.

Ha azzal küzdesz, hogy túl sokat eszel vagy öntudatlan késztetéseid vannak, melyek uralnak téged - ez a könyv segítségedre lehet. Megértheted azokat az összetett tényezőknet, melyek következménye a túlevés. Egyelőre sajnos még csak angolul hozzáférhető.

Szólj hozzá!

Címkék: fogyókúra diéta fogyás hízás nagy fogyás fogyókúra otthon gyors fogyás túlevés tag:bikiniszezon

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokura-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr791202000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása