Azt régóta tudjuk, hogy vannak olyan ételek, melyek a szervezetben az emésztéshez és raktározáshoz többlet energiát igényelnek és ezáltal kalóriát égetnek. Ilyen termikus hatással rendelkezik pl. a koffenin, de ezen kívül számos zsírégető táplálékkiegészítőben is szerepel pl. a csípős bors vagy a paprika hatóanyaga, a kapszaicin.
Felvetődhet a kérdés, hogy a csípős, fűszeres ételek - amelyek elfogyasztása után sokszor izzadunk - szintén rendelkeznek-e zsírégető, termikus hatással?
A bors és a csípős paprika valóban termikus hatással bír, néhány tanulmány szerint még az étvágyat is csökkentik - persze csak akkor, ha az adag elég nagy!! Ez a lényeg, úgyhogy ne lelkesedj túlságosan. Bár a kutatók rájöttek arra, hogy a súlycsökkentésben hosszútávon segítséget nyújtanak, azonban a hatásos dózis elfogyasztása nem tűnik egyszerű feladatnak (a csípős ízen túlmenően az esetleges mellékhatások miatt sem). Vagyis ha egy csípős étel elfogyasztása után izzadni kezdünk, az nem az anyagcsere "felpörgetésének" a jele, hanem inkább a kapszaicin ízlelésből fakadó izzasztó hatásának.
A kapszaicin patkányokon végzett kísérletek szerint növeli a szimpatikus idegrendszer aktivitását, továbbá közrejátszik a barna zsírszövetben a szétkapcsoló fehérjék aktivitásának, az aminósav származék katekolaminok kibocsátásának és az alaphőmérséklet növekedésében.
A szétkapcsoló fehérjék vagy UCP-k (UnCoupling Proteins) a mitokondrium belső membránjának szállító fehérjéi, melyek képesek szabályozni, hogy ATP-t (energiát) vagy hőt termeljen és ezzel közreműködnek a fölösleges energia hő formájában történő leadásához. Az UPC 1 a barna zsírszövetben található és a hőtermelésért felelős, míg az UPC 3 döntően a vázizomzatban található és a zsíroxidációban van szerepe. A barna zsírszövet szimpatikus beidegzés alatt áll, és minden olyan anyag (pl. a kapszaicin), mely növeli a katekolaminok kibocsátását, az növeli a szétkapcsoló fehérjék aktivitását és ezáltal az anyagcsere és a zsírégetés hatékonyságát.
Azonban a patkány kísérletek nem vetíthetők át az emberi szervezetre. A zsírégető táplálékkiegészítők gyártói általában ezekre a kutatási eredményekre hivatkoznak, illetve az un. in vitro tanulmányokra, melyek nem élő szervezetben, hanem kémcsőben vagy petri-csészében, ellenőrzött körülmények között végzett sejt vizsgálatok és ezek eredményei esetleg más eredményre vezetnek, mintha az élő szervezetben történnének.
Azok a kutatások, melyekben emberek (férfiak és nők) vettek részt - néhány érdekes hatást mutattak ki a zsírcsökkentésre gyakorolt hatással kapcsolatban. A British Journal of Nutrition tanulmánya kimutatta, hogy a csípős paprika csökkentette az étvágyat és a táplálékfelvételt a következő étkezéskor és ezt a szimpatikus idegrendszer aktivitásának növekedésével hozták kapcsolatba, de az étvágy csökkentéséhez a maximálisan tűrhető mennyégű pirospaprika elfogyásztására volt szükség!
A pirospaprika valóban növeli az emberi anyagcserét, de ez a növekedés igen csekély mértékű. És most kapaszkodj meg: a hatás sokkal erőteljesebb volt sovány, nem elhízott tesztalanyok esetében! Ráadásul a tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy ez a hatás erőteljesebb volt teljes ételek formájában, mint táplálékkiegészítő tabletták formájában fogyasztva (talán valamilyen emésztőrendszerre gyakorolt hatás miatt).
A kapszaicin más összetevőkkel kombinálva erősebben serkenti a termogén hatást. Egy 2007-es tanulmány (Belza) szerint a kapszaicin tirozin aminósavval, katechinnel (zöld tea polifenol antioxidáns hatóanyaga) kombinálva növelheti a termikus hatást, mely 8 héten át tartott és nem mutatkozott hozzászokás, még a koffein esetében elég gyors a hatás lefutása. Mindazonáltal a táplálékkiegészítőt és a placebót fogyasztó csoport között nem volt jelentős különbség a súlycsökkenésben, mindössze 0,2 kg.
A kalóriaégetés növekedése szintén jelentéktelennek bizonyult a kombinált kapszaicin kiegészítők hatására. Az energiafelhasználás növekedése mindössze napi 21 kcal volt, ami igen kevés. Az azonban mindenképpen figyelemre méltó, hogy pl. az aktív zöld tea hatóanyag kombinálva a kapszaicinnel szinergikus (egymás hatását erősítő) lehet. De jó ha tudod, hogy ez sem csoda zsírégető, mert a tesztelt hatóanyag esetében is mindössze 80 kcal/nap többlet energiafelhasználást jelent, ami még mindig nem elég energiadeficit a fogyáshoz!
Az optimális mennyiséget nem állapították még meg és nem egyértelmű az sem, hogy a szükséges mennyiség a normál táplálkozással bevihető-e. A pirospaprika hatása a bevitt adag-válaszreakció alapján következik be. Azonban a pirospaprika aktív hatóanyagának bevitele a mérhető eredmény eléréséhez nem megvalósítható a csípőssége miatt, ráadásul a termogén hatás igen csekély. Hosszútávon sem túl egészséges, mert a gyulladásos folyamatokért felelős cytokinek, biogén aminok (szerotonin, hisztamin) kibocsátásában is közrejátszik. A szervezetben egy rendkívül bonyolult és összetett biokémiai folyamat eredményeként jelentkezik végül az enyhe termogén hatás.
A kapszaicin alkalmazása a zsírégetés fokozásában tudományosan megalapozott ötlet ugyan, de az is kiderül a kutatásokból, hogy nem hoz jelentős zsírcsökkentő eredményt. Úgy tűnik, hogy a kapszaicin alapú táplálékkiegészítők hatóanyagtartalma nem elégséges, nem érik meg az árukat és mellékhatásaik lehetnek.
A tanulság az, hogy ha kedveled a csípős ételeket, akkor élvezd őket bátran, mert táplálók és az anyagcserédnek is adnak egy apró lendületet - de csoda zsírégető hatást ne várj tőlük, sajnos nem ez jelenti a hatékony megoldást.
Ez is érdekes lehet még:
- Krauss S, Zhang CY, Lowell BB. The mitochondrial uncoupling-protein homologues
- Yoshioka, et al, Effects of red pepper on appetite and energy intake
Utolsó kommentek