
Ezen túlmenően bizonyított tény, hogy a GI étrend nincs hatással az alapanyagcserére (ellentétben sok divat-diétával!), hatékony a zsírfogyásban és az izom mennyiségének megőrzésében.
Lényege, hogy a szénhidrát tartalmú ételek utáni vércukorszintet szabályozza a tápanyagok és különböző ételek kombinálásával.
Az alacsony GI étrend háromféle módon befolyásolja a testsúlyt:
- Segíti a gyomortelítettség kialakulását, elősegíti a zsírégetést és megőrzi az izom mennyiségét,
- Tartós fogyás csak megfelelő szénhidrát bevitellel és a vércukorszint egyenletes szintje mellett jön létre (a zsírok a szénhidrátok tüze mellett "égnek" el, a hatékony égéshez napi min.400 kcal=100g szénhidrát szükséges),
- Segíti a megfelelő inzulinszint megtartását (a magas inzulinszint bezárja a zsírraktárakat).
A különböző ételek elfogyasztásuk után különböző mértékben emelik meg a vércukorszintet. Ezt a hatást megmérték, és összehasonlították a referenciának választott glukóz által kiváltott vércukorszinttel. A 0-100-ig terjedő rangsorban a glukóz értéke 100%-ot jelent, ehhez viszonyították az összes többi ételt és ennek alapján mindegyiknek adtak egy indexszámot. Az így kapott index azt mutatja meg, hogy a referenciaértékhez viszonyítva az adott étel milyen mértékben emeli meg a vércukorszintet. Ha pl. a glukóz 100%-ra emeli, és ehhez képest a lencse csak 1/3-ig, vagyis 30%-al, akkor a lencse GI indexe 30.
Az étrend a gyakorlatban is könnyen megvalósítható, mivel a főbb ételek GI-je könnyen elsajátítható:
A szénhidrát típusa az első meghatározó szempont a GI érték vonatkozásában:
- csontmagvas és savanyú citrus gyümölcsök,
- föld felett növő zöldségek, valamint a retek és hagyma,
- hüvelyesek
alacson GI értékkel rendelkeznek (GI 55 altti érték)
- föld felszíne alatt növő zöldségek (gyökérnövények = burgonya, répa, cékla),
- finomra őrölt gabonalisztből készült pékáruk,
- rizstermékek
magas GI értékkel rendelkeznek (GI 70 feletti érték)
A kettő közötti érték a közepes (GI 55-70 érték) - ide tartozik pl. a rizs, durva őrölt lisztből készült kenyér, ananász, kókusz, mazsola, méz, zabkorpás muffin, eper lekvár stb.
A fenti fő szabályokon kívül a GI értéket befolyásolja még egyéb, a táplálékban található anyag (pl. rosttartalom), illetve több étel együttes elfogyasztása (pl. rizses étel ecetes salátával), a keményítő fajtája, a liszt őrlési módja, turmixolás stb.
Összességében a GI étrendben nincs hiányérzet és a kedvenc ételek is fogyaszthatók mértékkel GI változatban. Segítségével lassan, de biztonságosan tartható fenn a fogyás.
(Készült Fajcsák Zsuzsanna cikke alapján)
Nincs még vége, folyt. köv...
Utolsó kommentek