A tápanyagok sav-bázis táblázata


Tudta, hogy a savanyú ízű ételek nem képeznek szükségszerűen savakat a szervezetben?

Tudja, hogy az anyagcserefolyamatok során melyik élelmiszer, milyen kémhatást vált ki a szervezetben?

Ha szeretné megismerni azokat a szempontokat, amelyek segítségével összeállíthatja egyéni sav-bázis szabályzó étrendjét, akkor nem kell mást tennie, mint kattintani az alábbi linkre és:

Igényelnie a tápanyagok ingyenes, képes sav-bázis táblázatát!

(Az üzemeltető Google Dokumentumok ékezetes karakterei sajnos Internet Explorerben nem mindig jelennek meg helyesen, ezért a FireFox használatát javaslom!)


Automatikus értesítés

Új bejegyzés esetén a rendszer automatikus értesítést küld a feliratkozók részére!

Add meg az e-mail címedet:

E-mail feliratkozás a "Nagy Fogyás" fogyókúra otthon blog értesítőre

Feliratkozáskor az ellenőrző kódot is meg kell adnod! A továbbiakban a frissülő blogbejegyzésekről a FeedBurner segítségével küldünk értesítést.

Segítség a fogyáshoz - tudástár

"Nagy Fogyás" fogyókúra otthon

A fogyókúra rémével minden 3. embernek meg kell küzdenie, a siker azonban kérdéses. Buktatók, holtpontok, receptek, tippek - minden, ami fontos az eredményes és tartós fogyáshoz.

Utolsó kommentek

Címkék

5 htp (1) 90 napos diéta (44) adalékanyagok (1) adaptív termogenézis (1) alakformálás (25) alapanyagcsere (6) antioxidánsok (1) anyagcsere alkalmazkodás (1) anyagcsere gyorsítás (3) anyagcsere gyorsító gyakorlatok (3) anyagcsere szabályzás (1) anyagcsere tuning (1) atkins (38) barna rizs (1) barna zsírszövet (1) bélflóra (1) béta glükán (1) bikiniszezon (2) bmi (3) böjt (8) cardio (1) cardio veszélye (1) cellulit (7) chips adó (1) cigarettázás (2) cigi (1) csípős fűszerek (1) csökkentő édesség (1) cukor (3) cukorbetegség (1) cukormentes édesség (1) d.alacsony kalóriájú diéta (1) derékbőség (8) derékkörfogat (5) diéta (168) dohányzás (2) dohanyzas (1) dohányzas és fogyás (3) édesítőszerek (7) édesség (14) édességfüggőség (6) édesség iránti vágy (1) édesség utáni vágy (2) edzés (20) edzésintenzitás (1) edzés otthon (1) egcg (1) egészség (87) egészséges édesség (1) egészséges életmód (120) egészséges étrend (1) egészséges fogyókúra (2) egészséges sütemény (1) éhség (1) életmód (90) elsavasodás (8) energiaital (1) energiamérleg (1) energiarés (1) energia egyensúly (1) eredményes fogyás (1) erőnlét (1) erőnövel (1) eszenciális zsírsavak (1) étel (34) ételek termogén hatása (1) étkezés (1) extra kalóriabevitel (1) fagylalt (2) falánkság (3) férfi fogamzásgátlás (1) fertőzés (1) fertőzés elleni védekezés (1) feszes mellek (1) fitness (86) fogyás (163) fogyasztó tapasz (1) fogyás elősegítése sóval (1) fogyás fejben (1) fogyás karácsonykor (1) fogyás kísérlet (1) fogyás lélektana (1) fogyás lelki nehézsége (1) fogyás otthon (2) fogyás zsírokkal (1) fogyókúra (168) fogyókúrás italok (1) fogyókúrás leves (1) fogyókúrás menü (39) fogyókúrás stagnáció (1) fogyókúrás stratégiák (1) fogyókúrás sütemény (1) fogyókúrás szokások kialakítása (1) fogyókúra biznisz (1) fogyókúra húsvétkor (1) fogyókúra otthon (162) fogyókúra ünnepek (1) folyadékpótlás (1) formás fenék (6) fruktóz (1) gabonapelyhek (1) gasztronómia (10) gének (1) gesztesi recept (1) gombaételek (1) gyógyító gombák (1) gyors anyagcsere (1) gyors édesség (1) gyors evés (1) gyors fogyás (55) gyors reggeli (1) gyümölcslé (1) h1n1 (1) h1n1 fertőzés (1) habzsolás (1) hamburger adó (1) hasizom (1) hasi hízás (33) hasi zsír (2) hasznos olajok (1) hatékonyabb edzéstechnológia (3) hatékony súlycsökkentés (2) hatékony zsírégetés (1) haub táplálkozástudós (1) hellókarácsony (7) heti menü (1) hízás (25) hormonok (3) hőtermelés (1) húsvét (1) húsvéti diéta (1) húsvéti fogyókúra (1) húsvéti menü (1) húsvéti sonka (1) ideális test (1) immunerősítés (2) immunrendszer (3) inzulin (4) inzulinrezisztencia (1) ízek (1) ízlelés (1) ízlés (1) izomerő (1) izomműködés (1) izomsorvadás (1) kalória bevitel (1) kalória számítás (1) káposztaleves (3) káposzta diéta (4) kapszaicin termogén hatás (1) karácsonyi édességek (2) karizom (1) kávé (1) keblek (1) kívánás (1) kívánósság (2) koenzim q10 (1) könnyű (1) kövér vagyok (1) lapos has (3) lassú anyagcsere (1) lépcsőzés (1) leves (1) martonfutás veszélye (1) mellformálás (1) mentális fogyás (1) michael jackson (1) módja? (1) mozgás (1) multivitaminok (1) nagy fogyás (164) nagy has (50) narancsbőr (10) negatív kalória (1) negatív testép (1) népegészségügyi termékdíj (1) nikotin (1) női test (1) növekedési hormon (2) ödéma (3) önértékelés (1) otthoni edzés (1) oxidatív stressz (1) padlizsán recept (1) pajzsmirigy (1) ph (1) pms (1) potencianövelés (1) puffadás (16) rágás (1) receptek (5) sav bázis (7) sav bázis egyensúly (1) snack fogyókúrához (1) sörhas (1) sós ételek (1) sóvárgás (2) sózás (1) stevia (2) súlyfölösleg (84) szabadgyökök (1) szájápolás (1) szájhigiénia (1) szénhidrát (2) szerotonin (1) sztivia (2) t (1) táplálkozás (114) tartós fogyás (2) tej (2) tejallergia (2) tejérzékenység (1) termikus hatás (1) termogenézis (1) testedzés (18) testépítés (6) testkép (1) testtömeg (13) többlet kalória (1) túlevés (1) twinkie (1) vállizom (1) védőoltás (1) vércukor (1) villám diéta (8) vitalitás (2) vitaminhiány hízás (1) wellnes (71) zöldséglé (1) zöld tea termogén hatás (1) zsírégetés (61) zsírégető gyakorlat (1) zsírégető gyakorlatsor (3) zsírégető koffein (1) zsírégető zöldségek (2) ha fogyni akarsz (1) van egy tippem (1) Címkefelhő

A jónál is van jobb - GL diéta

2007.12.02. 22:20 :: Stella

Mit jelent a GL diéta? A köztudatban már ismertté vált a GI (glikémiás index)-en alapuló diéta, amely az élelmiszereket a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján sorolja be 1 -100-ig terjedő skálán. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek – pl. a zöldségfélék kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, ezért nem emelik radikálisan a vércukorszintet és általában zsír sem raktározódik belőlük. Ezzel szemben a magas GI-értékűek – pl. a rizs és a finomlisztből készült pékáruk - gyorsan növelik vércukorszintet, és általában nagyobb arányban válnak zsírrá. Az eddig ismert diéták közül a GI-diéta számít a legegészségesebbnek és a leghatékonyabbnak a súlycsökkentésben. A jobbnál is lehet azonban még jobb, ha figyelembe vesszük azokat a szempontokat, amik a GI-diéta hiányosságait jelentik. A GI-étrendben ugyanis az élelmiszerek vércukorszint növelő hatását külön-külön vizsgálták, míg az étkezések során nem külön-külön fogyasztjuk el azokat, hanem együtt, komplex étkezés keretében.

Az étel glikémiás hatását egyéb tényezők is befolyásolják – így pl. az élelmiszer szénhidráttartalma, a szénhidrát típusa és a táplálék jellemzői (pl. az érettebb gyümölcs édesebb, a GI-értéke is magasabb, de a gyümölcslé is magasabb GI értékkel rendelkezik, mint az egész gyümölcs). Fontos szerepe van a keményítő típusának, valamint az ételkészítési technológiának is. A vércukor-szabályozásnál az is számít, mennyire főtt meg a keményítőt tartalmazó étel (pl. rizs- vagy a tészta elkészítésénél). Ugyanis minél tovább fő, annál több vizet tud felvenni, így az emésztése is könnyebbé válik, ezzel pedig egyenes arányban áll a vércukorszint gyors növekedése. Vizsgálatokkal bebizonyították, hogy pl. az olaszosan – „al dente” módon készített tészták elfogyasztása után kevésbé gyorsan emelkedik meg a vércukorszint. Ezzel szemben a teljesen megfőtt tészta és rizs GI-je nagy. Összetett ételek esetében a GI érték fontos meghatározója a szervezet glikémiás válaszának, azonban nagymértékben függ az elkészítési módtól (pl. a főzési időtől vagy a sütés módjától, hogy roston vagy száraz hőben sült ételről van-e szó.)

2004-ben ezért bevezették a glikémiás terhelés (glycemic load, GL) fogalmát.
A GL-étrend – a GI mellett és a GI-re vonatkozó korábbi kutatási eredményeket felhasználva – figyelembe veszi az elfogyasztott szénhidrátmennyiségét is.

A vércukorszintre gyakorolt hatás alapján a GL terhelés az alábbiak szerint alakul:
- alacsony, ha a GL értéke kisebb 10-nél,
- közepes, ha a GL értéke 11 és 19 között van,
- nagy, ha a GL értéke nagyobb, mint 20.

Az alacsony GI indexel rendelkező étel GL értéke is majdnem mindig alacsony marad, ezzel szemben a magas GI indexű ételek GL értéke az alacsonytól- a magas értékig változik, a szénhidráttartalom függvényében. A GL érték meghatározásában 68%-ban a szénhidráttartalom és 32%-ban a GI-index játszik szerepet. A glikémiás terhelést úgy számíthatjuk ki, hogy az elfogyasztandó élelmiszeradagban lévő szénhidrátmennyiséget (gr) megszorozzuk a GI értékkel. Amíg a GI-diétában az alacsony GI-indexű ételekből hajlamos a fogyni vágyó többet elfogyasztani, így összességében a szervezetében magasabb GL terhelést produkálva, addig a GL-étrenddel ennek a valószínűsége kisebb, mert pontosabban meghatározott az inzulinháztartásra gyakorolt hatás. A sárgarépából pl. keveset lenne szabad fogyasztani, mert cukortartalma alapján magas a GI-értéke, viszont szénhidráttartalma alacsony, így kevés kalóriát tartalmaz, pl. 80 gr. párolt sárgarépa GL értéke = 1.

Gyors fogyásra sajnos sem a GI- sem pedig a GL-diétával nem számíthatsz. Azonban nagyban hozzájárul egy új „étkezési-szemléletmód” kialakulásához, segítséget nyújt az evésrohamot kiváltó ételek kiiktatásában, és abban, hogy a testsúlyod a normál érték irányába mozduljon el.

Néhány példa a GL-értékekre: alacsony GL-értékű élelmiszerek a cukrozatlan gabonapelyhek, müzlik, az összes zöldségféle, sajt, tej, túró, gyümölcsfélék (kivétel az érett banán), olajos magvak, teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemények, barna- és vadrizs. Magas GL-értékű élelmiszerek a finomított (fehér) lisztből készült péksütemények és kenyerek, tésztafélék, chipsek, sütemények, kekszek, cukorkák, pizzák. Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek nincs hivatalos GI értéke, így GL-terhelésük sincs: húsok, halak, olajok, tojás.
Az étrend összeállításakor kerüljük a magas GL értékkel rendelkező élelmiszereket, a magas GI-vel rendelkezőket pedig egyenlítsük ki alacsony GI-idexű élelmiszer fogyasztásával, ennek segítségével közepes GL-terhelést tudunk elérni.

Figyeljünk saját szervezetünk jelzéseire is, mert az élelmiszerek szénhidráttartalmára vonatkozóan elég megbízható információt szolgáltat. Ha például hirtelen éhesek lettünk, és még nem telt el 3 óra a legutóbbi étkezésünk óta, akkor nagy valószínűséggel olyan ételt fogyasztottunk, amelyiknek magas a GI-indexe. Az ilyen ételek sajnos inkább túlfogyasztására ösztönöznek, és nem segítik elő a fogyást.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás étel egészség életmód fogyókúra diéta fogyás gasztronómia fitness wellnes egészséges életmód nagy fogyás 90 napos diéta súlyfölösleg atkins fogyókúra otthon nagy has fogyókúrás menü

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokura-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr24250166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása