A tápanyagok sav-bázis táblázata


Tudta, hogy a savanyú ízű ételek nem képeznek szükségszerűen savakat a szervezetben?

Tudja, hogy az anyagcserefolyamatok során melyik élelmiszer, milyen kémhatást vált ki a szervezetben?

Ha szeretné megismerni azokat a szempontokat, amelyek segítségével összeállíthatja egyéni sav-bázis szabályzó étrendjét, akkor nem kell mást tennie, mint kattintani az alábbi linkre és:

Igényelnie a tápanyagok ingyenes, képes sav-bázis táblázatát!

(Az üzemeltető Google Dokumentumok ékezetes karakterei sajnos Internet Explorerben nem mindig jelennek meg helyesen, ezért a FireFox használatát javaslom!)


Automatikus értesítés

Új bejegyzés esetén a rendszer automatikus értesítést küld a feliratkozók részére!

Add meg az e-mail címedet:

E-mail feliratkozás a "Nagy Fogyás" fogyókúra otthon blog értesítőre

Feliratkozáskor az ellenőrző kódot is meg kell adnod! A továbbiakban a frissülő blogbejegyzésekről a FeedBurner segítségével küldünk értesítést.

Segítség a fogyáshoz - tudástár

"Nagy Fogyás" fogyókúra otthon

A fogyókúra rémével minden 3. embernek meg kell küzdenie, a siker azonban kérdéses. Buktatók, holtpontok, receptek, tippek - minden, ami fontos az eredményes és tartós fogyáshoz.

Utolsó kommentek

Címkék

5 htp (1) 90 napos diéta (44) adalékanyagok (1) adaptív termogenézis (1) alakformálás (25) alapanyagcsere (6) antioxidánsok (1) anyagcsere alkalmazkodás (1) anyagcsere gyorsítás (3) anyagcsere gyorsító gyakorlatok (3) anyagcsere szabályzás (1) anyagcsere tuning (1) atkins (38) barna rizs (1) barna zsírszövet (1) bélflóra (1) béta glükán (1) bikiniszezon (2) bmi (3) böjt (8) cardio (1) cardio veszélye (1) cellulit (7) chips adó (1) cigarettázás (2) cigi (1) csípős fűszerek (1) csökkentő édesség (1) cukor (3) cukorbetegség (1) cukormentes édesség (1) d.alacsony kalóriájú diéta (1) derékbőség (8) derékkörfogat (5) diéta (168) dohanyzas (1) dohányzás (2) dohányzas és fogyás (3) édesítőszerek (7) édesség (14) édességfüggőség (6) édesség iránti vágy (1) édesség utáni vágy (2) edzés (20) edzésintenzitás (1) edzés otthon (1) egcg (1) egészség (87) egészséges édesség (1) egészséges életmód (120) egészséges étrend (1) egészséges fogyókúra (2) egészséges sütemény (1) éhség (1) életmód (90) elsavasodás (8) energiaital (1) energiamérleg (1) energiarés (1) energia egyensúly (1) eredményes fogyás (1) erőnlét (1) erőnövel (1) eszenciális zsírsavak (1) étel (34) ételek termogén hatása (1) étkezés (1) extra kalóriabevitel (1) fagylalt (2) falánkság (3) férfi fogamzásgátlás (1) fertőzés (1) fertőzés elleni védekezés (1) feszes mellek (1) fitness (86) fogyás (163) fogyasztó tapasz (1) fogyás elősegítése sóval (1) fogyás fejben (1) fogyás karácsonykor (1) fogyás kísérlet (1) fogyás lélektana (1) fogyás lelki nehézsége (1) fogyás otthon (2) fogyás zsírokkal (1) fogyókúra (168) fogyókúrás italok (1) fogyókúrás leves (1) fogyókúrás menü (39) fogyókúrás stagnáció (1) fogyókúrás stratégiák (1) fogyókúrás sütemény (1) fogyókúrás szokások kialakítása (1) fogyókúra biznisz (1) fogyókúra húsvétkor (1) fogyókúra otthon (162) fogyókúra ünnepek (1) folyadékpótlás (1) formás fenék (6) fruktóz (1) gabonapelyhek (1) gasztronómia (10) gének (1) gesztesi recept (1) gombaételek (1) gyógyító gombák (1) gyors anyagcsere (1) gyors édesség (1) gyors evés (1) gyors fogyás (55) gyors reggeli (1) gyümölcslé (1) h1n1 (1) h1n1 fertőzés (1) habzsolás (1) hamburger adó (1) hasizom (1) hasi hízás (33) hasi zsír (2) hasznos olajok (1) hatékonyabb edzéstechnológia (3) hatékony súlycsökkentés (2) hatékony zsírégetés (1) haub táplálkozástudós (1) hellókarácsony (7) heti menü (1) hízás (25) hormonok (3) hőtermelés (1) húsvét (1) húsvéti diéta (1) húsvéti fogyókúra (1) húsvéti menü (1) húsvéti sonka (1) ideális test (1) immunerősítés (2) immunrendszer (3) inzulin (4) inzulinrezisztencia (1) ízek (1) ízlelés (1) ízlés (1) izomerő (1) izomműködés (1) izomsorvadás (1) kalória bevitel (1) kalória számítás (1) káposztaleves (3) káposzta diéta (4) kapszaicin termogén hatás (1) karácsonyi édességek (2) karizom (1) kávé (1) keblek (1) kívánás (1) kívánósság (2) koenzim q10 (1) könnyű (1) kövér vagyok (1) lapos has (3) lassú anyagcsere (1) lépcsőzés (1) leves (1) martonfutás veszélye (1) mellformálás (1) mentális fogyás (1) michael jackson (1) módja? (1) mozgás (1) multivitaminok (1) nagy fogyás (164) nagy has (50) narancsbőr (10) negatív kalória (1) negatív testép (1) népegészségügyi termékdíj (1) nikotin (1) női test (1) növekedési hormon (2) ödéma (3) önértékelés (1) otthoni edzés (1) oxidatív stressz (1) padlizsán recept (1) pajzsmirigy (1) ph (1) pms (1) potencianövelés (1) puffadás (16) rágás (1) receptek (5) sav bázis (7) sav bázis egyensúly (1) snack fogyókúrához (1) sörhas (1) sós ételek (1) sóvárgás (2) sózás (1) stevia (2) súlyfölösleg (84) szabadgyökök (1) szájápolás (1) szájhigiénia (1) szénhidrát (2) szerotonin (1) sztivia (2) t (1) táplálkozás (114) tartós fogyás (2) tej (2) tejallergia (2) tejérzékenység (1) termikus hatás (1) termogenézis (1) testedzés (18) testépítés (6) testkép (1) testtömeg (13) többlet kalória (1) túlevés (1) twinkie (1) vállizom (1) védőoltás (1) vércukor (1) villám diéta (8) vitalitás (2) vitaminhiány hízás (1) wellnes (71) zöldséglé (1) zöld tea termogén hatás (1) zsírégetés (61) zsírégető gyakorlat (1) zsírégető gyakorlatsor (3) zsírégető koffein (1) zsírégető zöldségek (2) ha fogyni akarsz (1) van egy tippem (1) Címkefelhő

A tej táplálék és nem ital

2008.03.02. 18:47 :: Stella


A tejről mostanában sok cikkben olvashatunk jót és kevésbé jót - így lassan megdőlni látszik a régi mondás:

"A tej élet, erő, egészség!"

Milyen előnyös tulajdonságai vannak a tejnek, valóban véd-e a csontritkulástól és túlzott fogyasztásának vannak-e káros hatásai?


A tejről általában elmondható, hogy rendkívül energiadús táplálék, 250 ml tejitalban (tejfajtától függően) 125 -240 kcal energia van.

Számos élettanilag kedvező tulajdonsággal rendelkezik:
  • jó fehérjeforrás, a szervezet könnyen át tudja alakítani saját fehérjévé
  • a tejcukor (laktóz) táplálja az egészséges bélflórát és segíti a kalcium felszívódását (kivéve a tejcukorérzékenység esetét)
  • a csontok építésén kívül a tejben lévő kalcium fontos az idegek és izmok munkájához is
  • fontos vitaminforrás is: B2 a sejtek anyagcseréjében és az energianyerésben játszik szerepet, ezen kívül megtalálható benne az A-, (bőrvédelem) és D-, (csontok anyagcseréje) vitaminok is, a B12 vitamin pedig a vérszegénység megelőzésében fontos
  • konjugált linolsav (CLA) forrás is, mely rákmegelőző és hőtermelést fokozó hatással rendelkezik - érdekes azonban, hogy a biotej illetve a szabad levegőn tartott állatok teje tartalmaz az átlagosnál több linolsavat!

Valóban megvéd minket a sok tej fogyasztása a csontritkulástól?

A statisztikai adatok nem ezt mutatják. Ázsiában pl. lényegesen alacsonyabb arányban fordul elő a csontritkulás annak ellenére, hogy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés tejet fogyasztanak. Ezzel szemben pl. az USA-ban, ahol magas a tejfogyasztók aránya, a csontritkulás is igen gyakori betegség!

A táplálék összetétele nagyon fontos!

Habár a tej sok kalciumot tartalmaz, mégsem tud teljes egészében hasznosulni a szervezetben. Ennek egyik oka a tejben lévő foszfáttartalom, ami megakadályozza a kalcium felszívódását.  Ha megnöveljük a foszfát bevitelt (pl. töménytelen szénsvas üdítő,  elsősorban a magas foszfáttartalmú cola  fogyasztásával), akkor ezzel értékes kalciumtól fosszuk meg a szervezetet. Ezen túlmenően rossz hatással van a nyugati országokra jellemző túlzott állati eredetű fehérjefogyasztás is a kalciumháztartásra, mivel emiatt a vesék nagyobb arányban választanak ki ásványi anyagot. Ez adhat magyarázatot arra, hogy miért alakulhat ki csontritkulás a sok tejivás ellenére is.

A mennyiség a fő kérdés:

A  tej, a joghurt, kefír, a legtöbb sajt kalciumtartalma azonban magasabb a foszfortartalmánál, továbbá a benne lévő tejcukor és D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását - ezért, ha nem terheljük a szervezetet a szükségesnél több fehérjével, és foszfáttal, akkor több szívódik fel és nem választódik ki a vesékben. Fontos az is, hogy más kalciumforrást is étrendünkbe iktassunk, amelyek fehérjében  és foszfátban szegényebbek, mint pl. zöld leveles zöldségek, brokkoli, póréhagyma, édeskömény, szezámmag, snidling, petrezselyem stb.)

Fogyasszunk tejtermékeket, de tanácsos a mértékletesség:
  • mert az állati eredetű fehérjék egyik összetevőjének, a methioninnak lebomlásakor keletkező homocisztein elősegíti az érfalak meszesedését,
  • mert elősegíti a nyákképződést, aki gyakran szenved náthában, vagy nyákos köhögésben, az bánjon óvatosan a tejjel,
  • mert aki érzékeny bél szindrómában szenved, annál elősegíti a gyakori hasmenést, haspuffadást,
  • ha a családban allergiára való hajlam van, ne adjunk a csecsemőknek egy éves korig egyáltalán semmilyen tejet (tehén, kecske, birka, kanca), mert ez az allergia (bőrkiütés, szénanátha, asztmás köhögés)  leggyakoribb kiváltója,
  • ha migrén, izomfeszültségek, gyomor- bélpanaszok, depresszió gyötör, akkor fennáll a gyanúja a "maszkírozott allergiás reakciónak", mely során allergiaszerű tünetek lépnek fel anélkül, hogy kialakulna a tipikus antigén-antitest reakció. Vagyis tesztekkel nem tudják az allergiát kimutatni és mindezért sokszor a túlzott tejfogyasztás a felelős!

A tej értékes táplálék tehát, de hogy káros-e, az egyéni adottságainktól és személyes igényeinken múlik. Hogy kinek, mennyit szabad fogyasztani, arra nincs recept, figyelnünk kell saját szervezetünk reakcióira! A kalciumban gazdag étrend fontos, mert korunk "kalciumrabló" étrendje hozzájárul a sav-bázis egyensúly felborulásához, ezzel rontva az eredményes fogyás lehetőségét.

Szólj hozzá!

Címkék: tej életmód fogyókúra diéta fogyás hízás tejallergia egészséges életmód nagy fogyás puffadás fogyókúra otthon nagy has fogyókúrás menü tejérzékenység gyors fogyás hasi hízás sav bázis elsavasodás

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokura-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr79362314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása