A tejről mostanában sok cikkben olvashatunk jót és kevésbé jót - így lassan megdőlni látszik a régi mondás:
"A tej élet, erő, egészség!"
Milyen előnyös tulajdonságai vannak a tejnek, valóban véd-e a csontritkulástól és túlzott fogyasztásának vannak-e káros hatásai?
Milyen előnyös tulajdonságai vannak a tejnek, valóban véd-e a csontritkulástól és túlzott fogyasztásának vannak-e káros hatásai?
A tejről általában elmondható, hogy rendkívül energiadús táplálék, 250 ml tejitalban (tejfajtától függően) 125 -240 kcal energia van.
Számos élettanilag kedvező tulajdonsággal rendelkezik:
Valóban megvéd minket a sok tej fogyasztása a csontritkulástól?
A statisztikai adatok nem ezt mutatják. Ázsiában pl. lényegesen alacsonyabb arányban fordul elő a csontritkulás annak ellenére, hogy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés tejet fogyasztanak. Ezzel szemben pl. az USA-ban, ahol magas a tejfogyasztók aránya, a csontritkulás is igen gyakori betegség!
A táplálék összetétele nagyon fontos!
Habár a tej sok kalciumot tartalmaz, mégsem tud teljes egészében hasznosulni a szervezetben. Ennek egyik oka a tejben lévő foszfáttartalom, ami megakadályozza a kalcium felszívódását. Ha megnöveljük a foszfát bevitelt (pl. töménytelen szénsvas üdítő, elsősorban a magas foszfáttartalmú cola fogyasztásával), akkor ezzel értékes kalciumtól fosszuk meg a szervezetet. Ezen túlmenően rossz hatással van a nyugati országokra jellemző túlzott állati eredetű fehérjefogyasztás is a kalciumháztartásra, mivel emiatt a vesék nagyobb arányban választanak ki ásványi anyagot. Ez adhat magyarázatot arra, hogy miért alakulhat ki csontritkulás a sok tejivás ellenére is.
A mennyiség a fő kérdés:
A tej, a joghurt, kefír, a legtöbb sajt kalciumtartalma azonban magasabb a foszfortartalmánál, továbbá a benne lévő tejcukor és D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását - ezért, ha nem terheljük a szervezetet a szükségesnél több fehérjével, és foszfáttal, akkor több szívódik fel és nem választódik ki a vesékben. Fontos az is, hogy más kalciumforrást is étrendünkbe iktassunk, amelyek fehérjében és foszfátban szegényebbek, mint pl. zöld leveles zöldségek, brokkoli, póréhagyma, édeskömény, szezámmag, snidling, petrezselyem stb.)
Fogyasszunk tejtermékeket, de tanácsos a mértékletesség:
A tej értékes táplálék tehát, de hogy káros-e, az egyéni adottságainktól és személyes igényeinken múlik. Hogy kinek, mennyit szabad fogyasztani, arra nincs recept, figyelnünk kell saját szervezetünk reakcióira! A kalciumban gazdag étrend fontos, mert korunk "kalciumrabló" étrendje hozzájárul a sav-bázis egyensúly felborulásához, ezzel rontva az eredményes fogyás lehetőségét.
Számos élettanilag kedvező tulajdonsággal rendelkezik:
- jó fehérjeforrás, a szervezet könnyen át tudja alakítani saját fehérjévé
- a tejcukor (laktóz) táplálja az egészséges bélflórát és segíti a kalcium felszívódását (kivéve a tejcukorérzékenység esetét)
- a csontok építésén kívül a tejben lévő kalcium fontos az idegek és izmok munkájához is
- fontos vitaminforrás is: B2 a sejtek anyagcseréjében és az energianyerésben játszik szerepet, ezen kívül megtalálható benne az A-, (bőrvédelem) és D-, (csontok anyagcseréje) vitaminok is, a B12 vitamin pedig a vérszegénység megelőzésében fontos
- konjugált linolsav (CLA) forrás is, mely rákmegelőző és hőtermelést fokozó hatással rendelkezik - érdekes azonban, hogy a biotej illetve a szabad levegőn tartott állatok teje tartalmaz az átlagosnál több linolsavat!
Valóban megvéd minket a sok tej fogyasztása a csontritkulástól?
A statisztikai adatok nem ezt mutatják. Ázsiában pl. lényegesen alacsonyabb arányban fordul elő a csontritkulás annak ellenére, hogy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés tejet fogyasztanak. Ezzel szemben pl. az USA-ban, ahol magas a tejfogyasztók aránya, a csontritkulás is igen gyakori betegség!
A táplálék összetétele nagyon fontos!
Habár a tej sok kalciumot tartalmaz, mégsem tud teljes egészében hasznosulni a szervezetben. Ennek egyik oka a tejben lévő foszfáttartalom, ami megakadályozza a kalcium felszívódását. Ha megnöveljük a foszfát bevitelt (pl. töménytelen szénsvas üdítő, elsősorban a magas foszfáttartalmú cola fogyasztásával), akkor ezzel értékes kalciumtól fosszuk meg a szervezetet. Ezen túlmenően rossz hatással van a nyugati országokra jellemző túlzott állati eredetű fehérjefogyasztás is a kalciumháztartásra, mivel emiatt a vesék nagyobb arányban választanak ki ásványi anyagot. Ez adhat magyarázatot arra, hogy miért alakulhat ki csontritkulás a sok tejivás ellenére is.
A mennyiség a fő kérdés:
A tej, a joghurt, kefír, a legtöbb sajt kalciumtartalma azonban magasabb a foszfortartalmánál, továbbá a benne lévő tejcukor és D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását - ezért, ha nem terheljük a szervezetet a szükségesnél több fehérjével, és foszfáttal, akkor több szívódik fel és nem választódik ki a vesékben. Fontos az is, hogy más kalciumforrást is étrendünkbe iktassunk, amelyek fehérjében és foszfátban szegényebbek, mint pl. zöld leveles zöldségek, brokkoli, póréhagyma, édeskömény, szezámmag, snidling, petrezselyem stb.)
Fogyasszunk tejtermékeket, de tanácsos a mértékletesség:
- mert az állati eredetű fehérjék egyik összetevőjének, a methioninnak lebomlásakor keletkező homocisztein elősegíti az érfalak meszesedését,
- mert elősegíti a nyákképződést, aki gyakran szenved náthában, vagy nyákos köhögésben, az bánjon óvatosan a tejjel,
- mert aki érzékeny bél szindrómában szenved, annál elősegíti a gyakori hasmenést, haspuffadást,
- ha a családban allergiára való hajlam van, ne adjunk a csecsemőknek egy éves korig egyáltalán semmilyen tejet (tehén, kecske, birka, kanca), mert ez az allergia (bőrkiütés, szénanátha, asztmás köhögés) leggyakoribb kiváltója,
- ha migrén, izomfeszültségek, gyomor- bélpanaszok, depresszió gyötör, akkor fennáll a gyanúja a "maszkírozott allergiás reakciónak", mely során allergiaszerű tünetek lépnek fel anélkül, hogy kialakulna a tipikus antigén-antitest reakció. Vagyis tesztekkel nem tudják az allergiát kimutatni és mindezért sokszor a túlzott tejfogyasztás a felelős!
A tej értékes táplálék tehát, de hogy káros-e, az egyéni adottságainktól és személyes igényeinken múlik. Hogy kinek, mennyit szabad fogyasztani, arra nincs recept, figyelnünk kell saját szervezetünk reakcióira! A kalciumban gazdag étrend fontos, mert korunk "kalciumrabló" étrendje hozzájárul a sav-bázis egyensúly felborulásához, ezzel rontva az eredményes fogyás lehetőségét.
Utolsó kommentek