Télen, nyáron fogyasztható, változatosan a saját ízlésednek megfelelően is elkészíthethető, ha időt akarsz spórolni le is fagyaszthatod - étkezésenként a kalóriabevitel 20%-át is biztosíthatod vele és még számtalan előnye van. Már hallom is a kérdést: mi ez az étel? Akkor hát nézzük kicsit részletesebben....
Arra vállalkoztam, hogy egyszerű, otthon is megvalósítható dolgokat gyűjtök csokorba azok számára, akik fogyni szeretnének. Most egy nagyon ősi- és az emberiség egyik legalapvetőbb ételére szeretném a figyelmet felhívni. Ez nem más, mint a leves!
Ne hanyagoljuk fogyasztását, mert számtalan előnye van, röviden összefoglalnám a legfontosabbakat:
- Fontos tápanyagforrás, ugyanakkor mégsem hízlal. Fontos az elkészítési módja. Ha betartasz pár egyszerű szabályt, kiváló fogyókúrás étel: ne készítsd rántással. Ha a hagyományos recept rántást ír elő, használj minimális mennyiségű olajat és teljeskiörlésű lisztet, vagy egyéb lisztfélét - pl. sárgaborsó lisztet. A sárgaborsó rostot (kb. 2%) ásványi anyagokat (igen jelentős mennyiségben káliumot, magnéziumot, foszfort, cinket), A, B1 és B2 vitaminokat, folsavat tartalmaz, de fehérjetartalma sem elhanyagolható (kb. 20%) és ami meg szintén nagyon fontos, hogy a vércukorszintre is kedvezően hat, jóllakottság érzetet kelt.
- Levest készíthetsz akár gyümölcsökből, akár zöldségekből. Minél több gyümölcs- illetve zöldséget tartalmaz, annál több tápanyaghoz jut belőle a szervezet: vitaminokhoz (B, E, béta-karotin stb), asványi anyagokhoz (kálium, vas, magnézium stb) és rendkívül fontos rostanyagokhoz.
- Levesekkel megfelelő mennyiségű folyadékot is juttathatsz a szervezetedbe, ha nem szívesen iszol pl. teát, vagy vizet. A szénsavas üdítők helyett nyáron nagyon jó választás egy pikánsan ízesített hideg leves! De télen is ideális a meleg leves fogyasztása, pillanatok alatt átmelegíti a lehűlt szervezetet és megindítja a vérkeringést.
- Téli időszakban rendkívül tápláló leves az erőleves sok zöldséggel és sovány hússal.
- Folyadék fogyasztásával segítjük a szervezet öntisztító folyamatait is, erre különösen a meleg folyadékok alkalmasak. A meleg leves (de lehet ez tea, vagy csak sima forralt víz is) hatására a szervezet hűteni igyekszik azt, ezért felgyorsul a vérkeringés és a verejtékezés is fokozódik. Ez pedig mind a kiválasztást segíti elő.
- A levesek hidratálnak, egy tányér elfogyasztásával a szükséges kalória 20%-át vihetjük be, miközben telítik is a gyomrot. Ezzel elérhetjük, hogy utána kevesebb második fogással is jóllakjunk. Fogyókúrázóknak ideális étel. Fontos, hogy változatos alapanyagokból készüljön, így nem válhat unalmassá sem!
- Néhány tipp fogyókúrás leves készítéséhez: sűrítéshez használhatunk lisztek helyett átpaszírozott, vagy turmixolt friss zöldségeket, gyümölcsöket. Burgonya helyett használhatunk cukkinit is. A tejföllel készült leves zsírtartalma magas lehet, ezért ahol a recept tejfölt ír elő, helyette próbáljuk ki sovány sűrített tejjel vagy kefírrel, joghurttal. Kísérletezzünk az ízekkel bátran.
- Van még egy óriási előnye a leveseknek: mégpedig az, hogy előre elkészíthető és adagonként akár le is fagyasztható. Így ha este fáradtan érkezünk haza a munkából és majd meghalunk az éhségtől, akkor csak megmelegítünk egy adagot és máris egészséges, tápláló ételt fogyasztottunk valami gyorsan bekapható éhségűző (hízlaló) keksz vagy más édesség helyett! Tiszta szívből ajánlom mindenkinek - ez nálam bevált!
Ha van további tipped egy igazi, jó és egészséges leves elkészítésével kapcsolatban, akkor kérlek írd meg a hozzászólások között, hogy megoszthassuk a többi olvasóval is.
Utolsó kommentek