Az emberi szervezetben főleg a fő verőerek közelében helyezkedik el az un. barna zsírszövet. Jellemzője, hogy vérerekkel dúsabban ellátott és sejtjeiben számos mitokondrium található. A benne tárolt zsírból gyorsabban és nagyobb mennyiségben szabadítható fel a hőenergia. Irodalmi adatok bizonyítják, hogy 40-50 g jól működő barna zsírszövet 20-25%-os energiafogyasztást képez az anyagcserében. A barna zsírszövet aktivizálása segíti az energiafelhasználást ezáltal a testsúly csökkenést.
A barna zsírszövetnek csecsemőkorban van nagy jelentősége. A kutatókat is meglepte azonban az felfedezés, hogy a barna zsírszövet fiatal sejtjei nagyon hasonlóak a fiatal izomsejtekhez. Ez lehet az oka a barna zsírszövet izomsejthez hasonló energiafelhasználó képességének. Az élet későbbi szakaszában, különösen a klimax idején a barna zsírszövet aránya és aktivitása csökken, a túlsúllyal küzdők esetében pedig már inaktívvá válik és helyét a nehezen mobilizálható energiaraktár - a fehér zsírszövet veszi át. A barna zsírszövet feladata a zsírégetés, a szervezet hőmérsékletének és hőháztartás-egyensúlyának fenntartása.
Hogyan lehet a barna zsírszövet működését aktivizálni?
A PGE1 az a vegyület, melyre szüksége van a szervezetnek a barna zsírszövet stimulálásához. Ahhoz, hogy ez a prosztaglandin E1 vegyület létrejöjjön, gondoskodni kell az emberi szervezetben nem képződő, táplálékokban csak nyomokban előforduló és létfontosságú, többszörösen telítetlen zsírsavak beviteléről.
Melyek ezek a többszörösen telítetlen eszenciális zsírsavak?
A legjelentősebbek a linolsavat tartalmazó borágo és ligetszépe olajak, mint gamma-linolénsav források, de jelentős telítetlen zsírsavforrás a szőlőmagolaj az argánolaj, lenmagolaj is.
A telítetlen zsírsavak értékes tápanyagok, gátolják a vérlemezkék összetapadását, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatásuk van. Eredményesen használhatók bizonyos szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Csökkentik a koleszterinszintet, és a barna zsírszövet aktivizálásával - megfelelő diéta mellett - az elhízás megelőzésében, a fogyás elősegítésében is fontos szerepet játszanak.
Előnyösen használhatók pl. a szénhidrátok felszívódásának csökkentéséhez is, mert a zsírok csak lassan engedik a szénhidrátokat a vérbe jutni. Magas kalóriatartalma miatt fogyókúrában mérsékelt mennyiségű olaj bevitele egészséges módja a GI érték csökkentésének is.
Nincs még vége, folyt. köv...
A barna zsírszövetnek csecsemőkorban van nagy jelentősége. A kutatókat is meglepte azonban az felfedezés, hogy a barna zsírszövet fiatal sejtjei nagyon hasonlóak a fiatal izomsejtekhez. Ez lehet az oka a barna zsírszövet izomsejthez hasonló energiafelhasználó képességének. Az élet későbbi szakaszában, különösen a klimax idején a barna zsírszövet aránya és aktivitása csökken, a túlsúllyal küzdők esetében pedig már inaktívvá válik és helyét a nehezen mobilizálható energiaraktár - a fehér zsírszövet veszi át. A barna zsírszövet feladata a zsírégetés, a szervezet hőmérsékletének és hőháztartás-egyensúlyának fenntartása.
Hogyan lehet a barna zsírszövet működését aktivizálni?
A PGE1 az a vegyület, melyre szüksége van a szervezetnek a barna zsírszövet stimulálásához. Ahhoz, hogy ez a prosztaglandin E1 vegyület létrejöjjön, gondoskodni kell az emberi szervezetben nem képződő, táplálékokban csak nyomokban előforduló és létfontosságú, többszörösen telítetlen zsírsavak beviteléről.
Melyek ezek a többszörösen telítetlen eszenciális zsírsavak?
A legjelentősebbek a linolsavat tartalmazó borágo és ligetszépe olajak, mint gamma-linolénsav források, de jelentős telítetlen zsírsavforrás a szőlőmagolaj az argánolaj, lenmagolaj is.
A telítetlen zsírsavak értékes tápanyagok, gátolják a vérlemezkék összetapadását, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatásuk van. Eredményesen használhatók bizonyos szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Csökkentik a koleszterinszintet, és a barna zsírszövet aktivizálásával - megfelelő diéta mellett - az elhízás megelőzésében, a fogyás elősegítésében is fontos szerepet játszanak.
Előnyösen használhatók pl. a szénhidrátok felszívódásának csökkentéséhez is, mert a zsírok csak lassan engedik a szénhidrátokat a vérbe jutni. Magas kalóriatartalma miatt fogyókúrában mérsékelt mennyiségű olaj bevitele egészséges módja a GI érték csökkentésének is.
Nincs még vége, folyt. köv...
Utolsó kommentek