Hal minden mennyiségben
Fogyókúra vagy diéta során a halételek bátran fogyaszthatók. Sajnos nálunk nem annyira népszerű, pedig rendkívül egészséges és gazdag forrása az omega3-zsírsavaknak. Ezek az úgynevezett telítetlen-zsírsavak fontos szerepet játszanak a szív- és keringési betegségek megelőzésében. A halhús ezen kívül bőséges forrása az A-vitaminnak (bőr- és nyálkahártyavédő), D-vitaminnak (csontépítés), B1-, B2- vitaminoknak (anyagcserefolyamatok), B12-vitaminnak (vérképzés) és említésre méltó még a csontok- és fogak építéséhez szükséges foszfortartalma is. Mivel magas a víztartalma, rendkívül könnyen emészthető. Lehetőség szerint mindig friss halat vásároljunk, mert a fagyasztott halhús sokat veszít élvezeti értékéből. Mélyhűtött termék esetében a kiolvasztást mindig nagyon lassan és kíméletesen végezzük - először a normál hűtőtérben, majd szobahőfokon. A magyar piacon kapható édesvizi halak sajnos haltelepeken táppal hízlalt tömegtermékek - húsuk általában zsírosabb, a tápanyagösszetétel szempontjából kevésbé értékesek. A halételek akár 10 perc alatt is elkészíthetők, változatosak, minőségi alapanyagból készítve pedig rendkívül ízletesek.
Halétel angolnából: fejenként számítsunk egy szelet friss angolnafilét, szeletenként fél fej vöröshagyma, kevés vaj, halalaplé (nem kockából!), száraz fehérbor.
Az alapléhez használhatunk többféle halat, fejet, halcsontokat. Öntsük fel vízzel és vöröshagymával, sárgarépával, petrezselyemgyökérrel főzzük 20 percig, majd szűrjük le. Jégkockatartóban fagyasztható is és akkor vehetjük elő, amikor szükségünk van rá.
A halfilét sózzuk, borsozzuk majd vajjal kikent tűzálló tálba először rétegezzük a kockára vágott vöröshagymát és erre fektessük bőrével lefelé a halfilét. A tetejét is szórjuk meg hagymakockával. Öntsük fel a tálat a halalaplé-bor fele-fele arányú keverékével úgy, hogy a halszeletek feléig érjen. Előmelegített sütőben fóliával letakarva 5-7 perc alatt megsül. Köretként párolt zöldséggel tálaljuk. Ha a sütéshez nem fehérbort, hanem pl. rosét használunk, más ízhatást érünk el vele. Rendkívül ízletes, gyors és egyszerű étel.
Tonhal: húsa a vörösbarnától egészen a sötétbarnáig változhat a hal korától és a halhús részétől függően. Kuriózumnak számító ínyencség! A friss hús rendkívül lágy, elegendő enyhén párolni, vagy sütni, minkét oldalát max. 1 percig - így omlós marad. Salátákkal, párolt zöldséggel fogyaszthatjuk.
Karácsonyi lazacfilé:
Szükséges: 4 szelet lazacfilé, mélyhűtött rétestészta, 40 dkg zöldborsó, kevés vaj, hagyma, száraz fehérbor.
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk és bőrével lefelé tegyük kivajazott tepsibe. Kevés vajjal (diétásan olajjal) locsoljuk meg, szórjunk mellé hagymakarikát és öntsünk alá kevés száraz fehérbort. Előmelegített sütőben 10 percig letakarva pároljuk és már készen is van.
A köretnek készítsünk a rétestésztából kosarakat úgy, hogy a felengedett tésztából vágjunk négyzetlapokat, majd azokat egy megfordított tűzálló edény kupolás részére borítsuk rá, három rétegben, egymáson kicsit elfordítva, minden réteget olajjal megkenve. Vigyázat! Előmelegített sütőben 1-2 perc alatt megsül! Még melegen vegyük le az edényről és el is készült a kosráka, melyet megtöltünk párolt, rozmaringgal ízesített zöldborsóval. A zöldborsós kosárkát a megsült halszelet mellé tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Halétel angolnából: fejenként számítsunk egy szelet friss angolnafilét, szeletenként fél fej vöröshagyma, kevés vaj, halalaplé (nem kockából!), száraz fehérbor.
Az alapléhez használhatunk többféle halat, fejet, halcsontokat. Öntsük fel vízzel és vöröshagymával, sárgarépával, petrezselyemgyökérrel főzzük 20 percig, majd szűrjük le. Jégkockatartóban fagyasztható is és akkor vehetjük elő, amikor szükségünk van rá.
A halfilét sózzuk, borsozzuk majd vajjal kikent tűzálló tálba először rétegezzük a kockára vágott vöröshagymát és erre fektessük bőrével lefelé a halfilét. A tetejét is szórjuk meg hagymakockával. Öntsük fel a tálat a halalaplé-bor fele-fele arányú keverékével úgy, hogy a halszeletek feléig érjen. Előmelegített sütőben fóliával letakarva 5-7 perc alatt megsül. Köretként párolt zöldséggel tálaljuk. Ha a sütéshez nem fehérbort, hanem pl. rosét használunk, más ízhatást érünk el vele. Rendkívül ízletes, gyors és egyszerű étel.
Tonhal: húsa a vörösbarnától egészen a sötétbarnáig változhat a hal korától és a halhús részétől függően. Kuriózumnak számító ínyencség! A friss hús rendkívül lágy, elegendő enyhén párolni, vagy sütni, minkét oldalát max. 1 percig - így omlós marad. Salátákkal, párolt zöldséggel fogyaszthatjuk.
Karácsonyi lazacfilé:
Szükséges: 4 szelet lazacfilé, mélyhűtött rétestészta, 40 dkg zöldborsó, kevés vaj, hagyma, száraz fehérbor.
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk és bőrével lefelé tegyük kivajazott tepsibe. Kevés vajjal (diétásan olajjal) locsoljuk meg, szórjunk mellé hagymakarikát és öntsünk alá kevés száraz fehérbort. Előmelegített sütőben 10 percig letakarva pároljuk és már készen is van.
A köretnek készítsünk a rétestésztából kosarakat úgy, hogy a felengedett tésztából vágjunk négyzetlapokat, majd azokat egy megfordított tűzálló edény kupolás részére borítsuk rá, három rétegben, egymáson kicsit elfordítva, minden réteget olajjal megkenve. Vigyázat! Előmelegített sütőben 1-2 perc alatt megsül! Még melegen vegyük le az edényről és el is készült a kosráka, melyet megtöltünk párolt, rozmaringgal ízesített zöldborsóval. A zöldborsós kosárkát a megsült halszelet mellé tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Utolsó kommentek