Nézzük tovább milyen alapanyagokból lehet ízletes menüt összeállítani az eredményes fogyáshoz. Itt vannak pl. a káposztafélék, melyek rendkívül magas rosttartalommal rendelkeznek, így a szervezet a lebontásukhoz több energiát használ fel, mint amennyit nyer belőlük. Nem véletlenül vált népszerűvé a káposztaleves diéta sem....
Én szeretném a káposztaleves diétát kicsit módosítani, és inkább káposztadiétának hívnám. Ha szeretnél lefogyni, a káposztafélék étrendbe iktatásával jó alapot adhatsz az egész folyamatnak. És most légyszíves feljetsd el a káposztalevest - természetesen ha szereted, nyugodtan fogyaszthatod annyiszor, ahányszor csak jólesik - de gondolj arra, hogy a káposztafélék családjába tartozik még pl. az édeskáposzta, vagy fejeskáposzta (lila vagy zöldes-fehér), a kelkáposzta, kínai kel, karfiol, kelbimbó és a brokkoli is. Mivel azonban ezek az ételek rendkívül puffasztók, nagyon fontos, hogy az emésztőrendszer egészséges legyen.
Mit tartalmaz a káposzta? Vitaminokat: C-, B-, K-vitamint, folsavat (vérképző hatás), bioflavonidokat, kalciumot. A bioflavonidok lassítják a szövetek öregedését, rákmegelőző hatással rendelkeznek. Kéntartalmú vegyületei (melyeknek a puffasztóhatásuk is köszönhető részben) antiszeptikus hatással is rendelkeznek. A káposztalé nyersen a fekélybetegség ellen is jó hatású. Íze jól harmonizál a köménnyel és citromlével.
Tipp a főzéséhez: a káposzta jellegzetes szagát a kéntartalmú vegyületeinek köszönheti, úgy főzzük, hogy ne takarjuk le. Ezzel egyrészt javítható az étel íze, másrészt pedig kevésbé puffaszt. A főzés időtartama se legyen túl hosszú.
Savanyúkáposzta: B-, és K-vitaminforrás. Ezen túlmenően a lassú erjesztésű (pl. ha egész fejet savanyítanak) káposzta tejsavbaktériumokat is tartalmaz, ami segít az emésztés és a normál baktériumflóra helyreállításában. A sózással ajánlatos azonban óvatosan bánni, mert emeli a vérnyomást.
Kelkáposzta: nem sokban tér el a káposztától, viszont több antioxidáns és rákellenes anyagot tartalmaz, mint a fejeskáposzta - elsősorban C-vitamint és béta-karotint. További nyomelemek: folsav, vas, kalcium. A májműködést segíti indoltartalma. Védő hatással rendelkezik a mellrákra hajlamosító magas ösztrogénszinttel szemben, ugyanis segíti az ösztrogénlebomlást.
Karfiol: Szinte alig tartalmaz kalóriát, de több kéntartalmú vegyületet tartalmaz - tanácsos a karfiolt is fedő nélkül párolni. Összetevőiben egyébként hasonlít a káposztához és a karalábéhoz. Mivel halványabb a színe, ez jelzi, hogy kevesebb tápanyagot tartalmaz a káposztafélék között. Folsavtartalma jelentős, ez segíti a vérképzést (mely a sejtek megfelelő oxigénellátásában játszik fontos szerepet).
Brokkoli: Bőséges kalcium- (többet tartalmaz mint a tej!) és magnéziumforrás és szintén magas a rosttartalma. A rostok segítenek az egészséges bélflóra kialakulásában (bélbaktériumok tápláléka), továbbá a kiválasztásában. Vitaminok: B-, C-, K-vitamin (erzős csontozat). Természetes antibiotikum, vírusölő tulajdonsággal is rendelkezik.
Egy tipp a puffadás csökkentéséhez: Használjunk a káposztás ételek készítéséhez puffadást csökkentő fűszereket. Pl. ilyen hatása van a köménymagnak (ez rendkívül jól haronizál a káposztával), az édeskömény, koriander, borsikafű, babérlevél.
Egyszerű recept -vöröskáposzta mandulával:
Hozzávalók:
20 dkg vöröskáposzta (torzsáját vágjuk ki és szeleteljük fel, vagy reszeljük le)
10 dkg répa - szintén reszeljük le
1 db közepes alma apróra vágva
1 csomag retek karikázva
apróra vágott zellerzöldje
apróra vágott édesmandula
Salátástálban kerverj össze 2 evőkanál sovány tejfölt (kefírrel is kiváló!) 1 teáskanálnyi olivaolajatat (szőlőmagolajjal fenséges), 1 evőkanál citromlét, 1 evőkanál cukrozatlan almalét. A keveréshez műanyag vagy fa evőeszközt használj! Ízében az édesköménnyel harmonizál, ezzel fűszerezheted esetleg. Az elkészített öntettel keverd össze a zöldségkeveréket, tedd hűtőbe legalább 1 órára. Az apróra vágott mandulát öntöttvas serpenyőben enyhén pirítsd meg és tálalás előtt szórd a saláta tetejére. Fogyaszthatod sovány húshoz, vagy pirítóshoz - rendkívül laktató!
Én szeretném a káposztaleves diétát kicsit módosítani, és inkább káposztadiétának hívnám. Ha szeretnél lefogyni, a káposztafélék étrendbe iktatásával jó alapot adhatsz az egész folyamatnak. És most légyszíves feljetsd el a káposztalevest - természetesen ha szereted, nyugodtan fogyaszthatod annyiszor, ahányszor csak jólesik - de gondolj arra, hogy a káposztafélék családjába tartozik még pl. az édeskáposzta, vagy fejeskáposzta (lila vagy zöldes-fehér), a kelkáposzta, kínai kel, karfiol, kelbimbó és a brokkoli is. Mivel azonban ezek az ételek rendkívül puffasztók, nagyon fontos, hogy az emésztőrendszer egészséges legyen.
Mit tartalmaz a káposzta? Vitaminokat: C-, B-, K-vitamint, folsavat (vérképző hatás), bioflavonidokat, kalciumot. A bioflavonidok lassítják a szövetek öregedését, rákmegelőző hatással rendelkeznek. Kéntartalmú vegyületei (melyeknek a puffasztóhatásuk is köszönhető részben) antiszeptikus hatással is rendelkeznek. A káposztalé nyersen a fekélybetegség ellen is jó hatású. Íze jól harmonizál a köménnyel és citromlével.
Tipp a főzéséhez: a káposzta jellegzetes szagát a kéntartalmú vegyületeinek köszönheti, úgy főzzük, hogy ne takarjuk le. Ezzel egyrészt javítható az étel íze, másrészt pedig kevésbé puffaszt. A főzés időtartama se legyen túl hosszú.
Savanyúkáposzta: B-, és K-vitaminforrás. Ezen túlmenően a lassú erjesztésű (pl. ha egész fejet savanyítanak) káposzta tejsavbaktériumokat is tartalmaz, ami segít az emésztés és a normál baktériumflóra helyreállításában. A sózással ajánlatos azonban óvatosan bánni, mert emeli a vérnyomást.
Kelkáposzta: nem sokban tér el a káposztától, viszont több antioxidáns és rákellenes anyagot tartalmaz, mint a fejeskáposzta - elsősorban C-vitamint és béta-karotint. További nyomelemek: folsav, vas, kalcium. A májműködést segíti indoltartalma. Védő hatással rendelkezik a mellrákra hajlamosító magas ösztrogénszinttel szemben, ugyanis segíti az ösztrogénlebomlást.
Karfiol: Szinte alig tartalmaz kalóriát, de több kéntartalmú vegyületet tartalmaz - tanácsos a karfiolt is fedő nélkül párolni. Összetevőiben egyébként hasonlít a káposztához és a karalábéhoz. Mivel halványabb a színe, ez jelzi, hogy kevesebb tápanyagot tartalmaz a káposztafélék között. Folsavtartalma jelentős, ez segíti a vérképzést (mely a sejtek megfelelő oxigénellátásában játszik fontos szerepet).
Brokkoli: Bőséges kalcium- (többet tartalmaz mint a tej!) és magnéziumforrás és szintén magas a rosttartalma. A rostok segítenek az egészséges bélflóra kialakulásában (bélbaktériumok tápláléka), továbbá a kiválasztásában. Vitaminok: B-, C-, K-vitamin (erzős csontozat). Természetes antibiotikum, vírusölő tulajdonsággal is rendelkezik.
Egy tipp a puffadás csökkentéséhez: Használjunk a káposztás ételek készítéséhez puffadást csökkentő fűszereket. Pl. ilyen hatása van a köménymagnak (ez rendkívül jól haronizál a káposztával), az édeskömény, koriander, borsikafű, babérlevél.
Egyszerű recept -vöröskáposzta mandulával:
Hozzávalók:
20 dkg vöröskáposzta (torzsáját vágjuk ki és szeleteljük fel, vagy reszeljük le)
10 dkg répa - szintén reszeljük le
1 db közepes alma apróra vágva
1 csomag retek karikázva
apróra vágott zellerzöldje
apróra vágott édesmandula
Salátástálban kerverj össze 2 evőkanál sovány tejfölt (kefírrel is kiváló!) 1 teáskanálnyi olivaolajatat (szőlőmagolajjal fenséges), 1 evőkanál citromlét, 1 evőkanál cukrozatlan almalét. A keveréshez műanyag vagy fa evőeszközt használj! Ízében az édesköménnyel harmonizál, ezzel fűszerezheted esetleg. Az elkészített öntettel keverd össze a zöldségkeveréket, tedd hűtőbe legalább 1 órára. Az apróra vágott mandulát öntöttvas serpenyőben enyhén pirítsd meg és tálalás előtt szórd a saláta tetejére. Fogyaszthatod sovány húshoz, vagy pirítóshoz - rendkívül laktató!
Utolsó kommentek