Ebben a részben két olyan növényről szeretnék kicsit részletesebben írni, amelyekből ízletes ételeket lehet készíteni és segítségével javítható az emésztés és a puffadás ellen is segítséget jelenthet.
Édeskömény: több helyen kapható már nálunk is az üzletekben frissen az édeskömény gumója. A magyar konyhában nem annyira ismert, pedig számtalan jótékony hatása van amellett, hogy rendkívül alacsony a kalóriatartalma és az íze ánizsra emlékeztetően zamatos. Fokozza az emésztőnedvek termelődését és csökkenti gázképződést, mérsékli a puffadás okozta görcsöket. Enyhén vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért tisztítókúrák során is ideális. Baktériumellenes és a szoptató anyukák esetében pedig tejtermelést elősegítő hatással is rendelkezik.
Ízletes, zamatos köret készíthető belőle halételekhez:
2 db édeskömény
2 fej vöröshagyma
1,5 dl száraz fehérbor
0,5 dl olivaolaj (lehet szőlőmagolajjal is, ez édeskésebb, mint az olivaolaj)
1 kávéskanál citromfű
1 kávéskanál majoranna
apróra vágott petrezselyem zöldje
ízesítéshez citromlé és esetleg kevés méz
Az édesköményt mossuk meg, külső leveleitől szabadítsuk meg, majd vágyjuk karikákra. Ugyanígy karikázzuk fel a megtisztított vöröshagymát.
A bor - olaj keverékéhez adjuk hozzá a fűszereket és a karikázott köményt és vöröshagymát kb. 20 perc alatt ebben pároljuk meg. Ízesítsük végül citromlével, esetleg mézzel és az édeskömény zöldjével meghintve halételek mellé tálaljuk.
(Laktatóbb, ha 1-2 evőkanál zabliszttel sűrítjük a mártást.)
Cékla: az egyik legzamatosabb és legtáplálóbb zöldségféle, kiváló roboráló élelmiszer - bár elég magas a cukortartalma. Az emésztőrendszer munkáját nagyban segíti, gátolja a toxikus anyagok pangását a belekben! Gyomorhurut- és savtúltengés esetén jótékony hatása van. Tisztítókúrák nélkülözhetetlen része, szépíti a bőrt. Kedvezően hat a szív- és az idegrendszer működésére és serkenti a máj- és veseműködést is. Rendkívül magas az ásványianyag tartalma! A magyar konyhában inkább csak salátaként ismert, az ízét sokan nem kedvelik. Pedig készíthetünk a céklából salátán kívül pl. ivóleveket (almával, sárgarépával), héjában megsüthetjük és megtölthetjük, ránthatjuk (ez kevésbé fogyókúrás), és levest is főzhetünk belőle:
Borscs leves:
1 kis fej cékla
1 kis fej káposzta fele
2 db közepes répa
2 db közepes fehérrépa
1 kis fej zeller
1 közepes fej vöröshagyma
ízesítéshez: őrölt kömény, 2 szem bors, kevés só, citromlé (vagy sovány tejföl, illetve kefír), reszelt torma
zabliszt és kevés olaj a rántáshoz.
A felaprított hagymát és céklát az olajon megpirítjuk, megszórjuk zabliszttel, átforgatjuk és felengedjük vízzel. Hozzáadjuk a hasábokra vágott zöldségeket, ízesítjük a fűszerekkel és lassan puhára főzzük. Tálalás előtt adjuk hozzá a citromlét (vagy sovány tejfölt, illetve kefírt) és a reszelt tormát. Ez a leves kiváló fogyókúrás étel, ha egy szelet pirított teljeskiörlésű lisztből készült kenyérrel fogyasztjuk, akkor rendkívül laktató is.
Édeskömény: több helyen kapható már nálunk is az üzletekben frissen az édeskömény gumója. A magyar konyhában nem annyira ismert, pedig számtalan jótékony hatása van amellett, hogy rendkívül alacsony a kalóriatartalma és az íze ánizsra emlékeztetően zamatos. Fokozza az emésztőnedvek termelődését és csökkenti gázképződést, mérsékli a puffadás okozta görcsöket. Enyhén vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért tisztítókúrák során is ideális. Baktériumellenes és a szoptató anyukák esetében pedig tejtermelést elősegítő hatással is rendelkezik.
Ízletes, zamatos köret készíthető belőle halételekhez:
2 db édeskömény
2 fej vöröshagyma
1,5 dl száraz fehérbor
0,5 dl olivaolaj (lehet szőlőmagolajjal is, ez édeskésebb, mint az olivaolaj)
1 kávéskanál citromfű
1 kávéskanál majoranna
apróra vágott petrezselyem zöldje
ízesítéshez citromlé és esetleg kevés méz
Az édesköményt mossuk meg, külső leveleitől szabadítsuk meg, majd vágyjuk karikákra. Ugyanígy karikázzuk fel a megtisztított vöröshagymát.
A bor - olaj keverékéhez adjuk hozzá a fűszereket és a karikázott köményt és vöröshagymát kb. 20 perc alatt ebben pároljuk meg. Ízesítsük végül citromlével, esetleg mézzel és az édeskömény zöldjével meghintve halételek mellé tálaljuk.
(Laktatóbb, ha 1-2 evőkanál zabliszttel sűrítjük a mártást.)
Cékla: az egyik legzamatosabb és legtáplálóbb zöldségféle, kiváló roboráló élelmiszer - bár elég magas a cukortartalma. Az emésztőrendszer munkáját nagyban segíti, gátolja a toxikus anyagok pangását a belekben! Gyomorhurut- és savtúltengés esetén jótékony hatása van. Tisztítókúrák nélkülözhetetlen része, szépíti a bőrt. Kedvezően hat a szív- és az idegrendszer működésére és serkenti a máj- és veseműködést is. Rendkívül magas az ásványianyag tartalma! A magyar konyhában inkább csak salátaként ismert, az ízét sokan nem kedvelik. Pedig készíthetünk a céklából salátán kívül pl. ivóleveket (almával, sárgarépával), héjában megsüthetjük és megtölthetjük, ránthatjuk (ez kevésbé fogyókúrás), és levest is főzhetünk belőle:
Borscs leves:
1 kis fej cékla
1 kis fej káposzta fele
2 db közepes répa
2 db közepes fehérrépa
1 kis fej zeller
1 közepes fej vöröshagyma
ízesítéshez: őrölt kömény, 2 szem bors, kevés só, citromlé (vagy sovány tejföl, illetve kefír), reszelt torma
zabliszt és kevés olaj a rántáshoz.
A felaprított hagymát és céklát az olajon megpirítjuk, megszórjuk zabliszttel, átforgatjuk és felengedjük vízzel. Hozzáadjuk a hasábokra vágott zöldségeket, ízesítjük a fűszerekkel és lassan puhára főzzük. Tálalás előtt adjuk hozzá a citromlét (vagy sovány tejfölt, illetve kefírt) és a reszelt tormát. Ez a leves kiváló fogyókúrás étel, ha egy szelet pirított teljeskiörlésű lisztből készült kenyérrel fogyasztjuk, akkor rendkívül laktató is.
Utolsó kommentek