A sav-bázis egyensúly manapság divatos téma, sok helyen és sok mindent lehet olvasni róla. Most kicsit más szemszögből szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy rossz szokásainkkal hogyan tudjuk konzerválni magunkon a felesleges zsírpárnákat és hogyan mozdíthatjuk elő a hajhullást....
Az egészséges szervezetben a sav-bázis egyensúly mindaddig fennáll, amíg valamilyen komoly betegség nem lép föl (pl. súlyos cukorbetegség, vese-problémák, vagy légzőszervi betegség) - vagyis az egészséges szervezet folyadékaiban a pH-t (a hidrogénion koncentrációt) az adott környezetnek megfelelő értéken tartja. Ez az érték különböző, de az adott környezetben a kémhatás szigorúan meghatározott értékek között mozoghat.
A vér pH-ja meglehetősen stabil (7,35-7,4) - azaz ebből az értékből nehéz lenne az egyensúly megbomlására következtetni. A gyomorban már erősen savas a közeg, az epében erősen lúgos, majd a bél további szakaszaiban - az emésztés hatékonyságának függvényében és a bélbaktériumok tevékenységének megfelelően - a táplálék feldolgozása gyengén lúgos vagy semleges közegben történik. Ennek a pH értéknek a beállítását a mellékpajzsmirigy hormonja végzi - mely ha túl savas - akkor a csontok bázistartalékaihoz nyúl és a közömbösítéshez onnan von ki kálciumot (csontritkulás veszélye).
Ha a sejtekben nem termelődik elegendő energia - vagyis nem a sejtlégzés segítségével állítja elő az energiahordozó ATP-ét, hanem pl. erjedéssel - akkor ezzel jelentős mennyiségű sav keletkezik a szövetekben. A pH érték emelkedése tehát tükrözi a sejtek energiatermelő képességét! Ez a folyamat azért is káros, mert a savasodás károsítja a vörösvértesteket is, amelyek elveszítik rugalmasságukat és nem tudnak a sejtekhez jutni, mert eltömik a kapillárisokat. Így természetesen sokkal nehezebb az egészséges sejtlégzést és oxigénellátottságot fenntartani - ami kedvez az erjedéses folyamatok fenntartásának.
Hogyan keletkeznek savak a szervezetben?
Nők rövid távon a méhlepényben és a vérben is képesek "tárolni" a savakat, de később a bőr alatti zsírszövetben raktározódva masszív cellulitot hoz létre. Figyelem! A torna és az intenzív sport csak akkor tud segíteni ennek a problémának a leküzdésében, ha figyelünk arra, hogy ezeket a savakat kioldjuk és semlegesítsük. Az erőteljes sportolás ugyanis fokozza a savtermelést és tejsavfelhalmozódással jár!
Az idő előtti kopaszodásban is szerepe lehet a felhalmozódott tejsavnak. Férfiak figyelem! A fokozott fehérjebevitel hozzájárul az ebből keletkező húgysavtöbblet teremelődéséhez! Az elsavasodás jelensége mellett úgy tűnik, hogy a hormonoknak és az öröklött tényezőknek kisebb a jelentősége. A fejbőrben ugyanis igen jelentős mennyiségű, és könnyen mozgósítható ásványianyag raktár található, így a szervezet teljesen logikusan oda küldi a savakat semlegesítésre. A semlegesítés folyamata sokszor fájdalomérzetet is kivált - pl. ennek következtében is megfájdulhat a fejünk. Amint lezajlik a reakció, és a savak semlegesítve lettek, a fájdalom csillapodik, de ennek maradandó következménye, hogy a károsodott hajszálak gyökértelenné válva kihullanak. A nők szervezete más módon tud védekezni a savak ellen, ezért a savasodás okozta korai hajhullás áldozatai elsősorban a férfiak.
Ha a vérben továbbra is túl magas a hidrogénion koncentráció, akkor a szervezet folyamatosan kényszerítve van azok semlegesítésére. De az ezzel járó folyamatok szintén terhelik a szervezetet, mert további só- és salakanyag termelést indukálnak.
A zsírsejtek védelmet nyújtanak a szervezetnek, képesek megkötni a káros savakat, ezzel távolítva el
Ha a kötöszöveti raktárak is telítődnek, akkor a savakból keletkező sók már az izületekben kezdenek lerakódni, különböző fájdalmas gyulladásokat (artrózis) idézve elő. A szervezt még ekkor is védekezik és egy fehérjével, a véralvadásban is szerepet játszó fibrinnel igyekszik ellensúlyozni. De vigyázat, ennek ismét csak káros következményei lesznek, hisz ezzel rugalmatlanná válik a kötöszövet, erősödik a ráncképződés később pedig krónikus gyulladások és állandó fájdalmak alakulnak ki.
A zsírsejtek védelmet nyújtanak a szervezetnek, képesek megkötni a káros savakat, ezzel tartva távol azokat létfontosságú szerveinktől. Ezért mindaddig, amíg a zsírsejtekben kioldható savak tárolódnak, addig a szervezet nehezen válik meg a biztonságot jelentő párnácskáitól.
Vigyázzunk tehát a szervezet sav-bázis egyensúlyára, még akkor is, ha ez orvosi értelemben nem produkál mérhető eredményeket és tartsuk mindig szem előtt, hogy a helytelen táplálkozás elhízáshoz vezet és hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához is - ami már súlyos esetben ennek az egyensúlynak a megbomlására orvosi értelemben is felhívja a figyelmet!
Az egészséges szervezetben a sav-bázis egyensúly mindaddig fennáll, amíg valamilyen komoly betegség nem lép föl (pl. súlyos cukorbetegség, vese-problémák, vagy légzőszervi betegség) - vagyis az egészséges szervezet folyadékaiban a pH-t (a hidrogénion koncentrációt) az adott környezetnek megfelelő értéken tartja. Ez az érték különböző, de az adott környezetben a kémhatás szigorúan meghatározott értékek között mozoghat.
A vér pH-ja meglehetősen stabil (7,35-7,4) - azaz ebből az értékből nehéz lenne az egyensúly megbomlására következtetni. A gyomorban már erősen savas a közeg, az epében erősen lúgos, majd a bél további szakaszaiban - az emésztés hatékonyságának függvényében és a bélbaktériumok tevékenységének megfelelően - a táplálék feldolgozása gyengén lúgos vagy semleges közegben történik. Ennek a pH értéknek a beállítását a mellékpajzsmirigy hormonja végzi - mely ha túl savas - akkor a csontok bázistartalékaihoz nyúl és a közömbösítéshez onnan von ki kálciumot (csontritkulás veszélye).
Ha a sejtekben nem termelődik elegendő energia - vagyis nem a sejtlégzés segítségével állítja elő az energiahordozó ATP-ét, hanem pl. erjedéssel - akkor ezzel jelentős mennyiségű sav keletkezik a szövetekben. A pH érték emelkedése tehát tükrözi a sejtek energiatermelő képességét! Ez a folyamat azért is káros, mert a savasodás károsítja a vörösvértesteket is, amelyek elveszítik rugalmasságukat és nem tudnak a sejtekhez jutni, mert eltömik a kapillárisokat. Így természetesen sokkal nehezebb az egészséges sejtlégzést és oxigénellátottságot fenntartani - ami kedvez az erjedéses folyamatok fenntartásának.
Hogyan keletkeznek savak a szervezetben?
- Az anyagcsere folyamatokból (húgysav, szénsav, tejsav, ecetsav, sósav)
- Helytelen táplálkozással (túl sok fehérje, alkohol, telített zsírok fogyasztása)
- Dohányzással
- Kémiai anyagokat tartalmazó gyógyszerekből
- Környezetből a szervezetbe kerülő anyagokból
- Kevesen gondolnak arra, hogy pl. a stressz és a negatív gondolkodásmód, a pszichés problémák is jelentősen hozzájárulnak a savasodáshoz!
Nők rövid távon a méhlepényben és a vérben is képesek "tárolni" a savakat, de később a bőr alatti zsírszövetben raktározódva masszív cellulitot hoz létre. Figyelem! A torna és az intenzív sport csak akkor tud segíteni ennek a problémának a leküzdésében, ha figyelünk arra, hogy ezeket a savakat kioldjuk és semlegesítsük. Az erőteljes sportolás ugyanis fokozza a savtermelést és tejsavfelhalmozódással jár!
Az idő előtti kopaszodásban is szerepe lehet a felhalmozódott tejsavnak. Férfiak figyelem! A fokozott fehérjebevitel hozzájárul az ebből keletkező húgysavtöbblet teremelődéséhez! Az elsavasodás jelensége mellett úgy tűnik, hogy a hormonoknak és az öröklött tényezőknek kisebb a jelentősége. A fejbőrben ugyanis igen jelentős mennyiségű, és könnyen mozgósítható ásványianyag raktár található, így a szervezet teljesen logikusan oda küldi a savakat semlegesítésre. A semlegesítés folyamata sokszor fájdalomérzetet is kivált - pl. ennek következtében is megfájdulhat a fejünk. Amint lezajlik a reakció, és a savak semlegesítve lettek, a fájdalom csillapodik, de ennek maradandó következménye, hogy a károsodott hajszálak gyökértelenné válva kihullanak. A nők szervezete más módon tud védekezni a savak ellen, ezért a savasodás okozta korai hajhullás áldozatai elsősorban a férfiak.
Ha a vérben továbbra is túl magas a hidrogénion koncentráció, akkor a szervezet folyamatosan kényszerítve van azok semlegesítésére. De az ezzel járó folyamatok szintén terhelik a szervezetet, mert további só- és salakanyag termelést indukálnak.
A zsírsejtek védelmet nyújtanak a szervezetnek, képesek megkötni a káros savakat, ezzel távolítva el
Ha a kötöszöveti raktárak is telítődnek, akkor a savakból keletkező sók már az izületekben kezdenek lerakódni, különböző fájdalmas gyulladásokat (artrózis) idézve elő. A szervezt még ekkor is védekezik és egy fehérjével, a véralvadásban is szerepet játszó fibrinnel igyekszik ellensúlyozni. De vigyázat, ennek ismét csak káros következményei lesznek, hisz ezzel rugalmatlanná válik a kötöszövet, erősödik a ráncképződés később pedig krónikus gyulladások és állandó fájdalmak alakulnak ki.
A zsírsejtek védelmet nyújtanak a szervezetnek, képesek megkötni a káros savakat, ezzel tartva távol azokat létfontosságú szerveinktől. Ezért mindaddig, amíg a zsírsejtekben kioldható savak tárolódnak, addig a szervezet nehezen válik meg a biztonságot jelentő párnácskáitól.
Vigyázzunk tehát a szervezet sav-bázis egyensúlyára, még akkor is, ha ez orvosi értelemben nem produkál mérhető eredményeket és tartsuk mindig szem előtt, hogy a helytelen táplálkozás elhízáshoz vezet és hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához is - ami már súlyos esetben ennek az egyensúlynak a megbomlására orvosi értelemben is felhívja a figyelmet!
Utolsó kommentek