Az ókori Rómában az "Istenek ételének" tartották és a patríciusok saját kezűleg, ezüst edényben, borstyán eszközökkel szertartásszerűen készítették el. Később a füvészkönyvekben találhatunk leírásokat arról, hogy miként adagolták ezt az ételt. Érdekes, hogy a tiroli Alpokban talált kőkorszai múmia "Ötzi" nyakában kis bőrzacskóban ennek az élelmiszernek darabkáira bukkantak....
...mégpedig gyógyító gombák darabkáira!
A mai modern táplálkozásban kissé háttérbe szorult a gomba, pedig számos gombafajta gyógyhatással is rendelkezik. Fogyókúrázóknak ideális táplálék. Rendkívül gazdag ásványianyagokban, vitaminokban és aminósavakban, ezek közül az összes létfontosságú aminósavat tartalmazza. Az ókori harcosok tudták ezt, ezért erejük fokozására rendszeresen fogyasztották a gombából készült ételeket.
Ballasztanyag-tartalmuk kiemelkedően magas, ennek köszönhetően serkentik az emésztési folyamatokat.
A gombák különleges élőlények, nem állatok, de mivel nem fotoszintetizálnak, nem is növények. Természetes élőkörnyezetükben sok vírus és baktérium ellen kell védekezzenek, ezért kiváló túlélő-bajnokok. Azok az anyagok, amelyek segítik a gombákat a túlélésben, ugyanúgy segítséget nyújtanak a gombát fogyasztóknak is.
Egyes gombafajok gyógyító ereje kimagasló, elsősorban immunerősítő és rákellenes hatásuk jelentős, de segítik a máj méregtelenítő munkáját, csökkentik a vérzsírszintet, mérséklik a magas vérnyomást - mely gyógyhatások segítséget jelentenek a fogyókúrában is.
A keleti életelxír-gombák közül jelentős szerepe van a Shiitake gombának. Erős fűszeres, illatos, aromás gombafajta. Gazdag káliumforrás, értékes poliszacharidokat és a tönkjében jeletős mennyiségű cinket is tartalmaz. A gomba rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vércukorszint, ezen kívül allergia- és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Nálunk is kapható szárított és porított formában is.
A gyógyító gombák közül még egy igen különleges gombafajtára szeretném a figyelmeteket felhívni, a Kínában több mint 1200 éve gyógyításra használt Cordyceps sinensis-re. A kínai császárok is éltek ennek a gombának a vitalitást fokozó erejével. A gomba életciklusa rendkívül különleges, télen a föld alatt él parazitaként egy tibeti fennsíkon honos hernyón, majd a hóolvadás után nő ki a gomba.
A Cordyceps bizonyos baktériumokkal szemben antibiotikus hatással rendelkezik, gyulladásgátló hatása a hormonokéval vetekszik. Csökkenti a vér lipid tartalmát, szabályozza a vér kálciumszintjét. Kínában potencianövelő elixírként is fogyasztják. Aktív méregtelenítő hatása van, javítja a szövetek anyagcseréjét, mely tulajdonságai hatékonyan segíti a fogyókúrát.
Fedezzük fel újra a gombákat és élvezzük gyógyító, fogyást segítő hatásukat. Végezetül következzen néhány ötlet, mit készíthetünk belőlük:
...mégpedig gyógyító gombák darabkáira!
A mai modern táplálkozásban kissé háttérbe szorult a gomba, pedig számos gombafajta gyógyhatással is rendelkezik. Fogyókúrázóknak ideális táplálék. Rendkívül gazdag ásványianyagokban, vitaminokban és aminósavakban, ezek közül az összes létfontosságú aminósavat tartalmazza. Az ókori harcosok tudták ezt, ezért erejük fokozására rendszeresen fogyasztották a gombából készült ételeket.
Ballasztanyag-tartalmuk kiemelkedően magas, ennek köszönhetően serkentik az emésztési folyamatokat.
A gombák különleges élőlények, nem állatok, de mivel nem fotoszintetizálnak, nem is növények. Természetes élőkörnyezetükben sok vírus és baktérium ellen kell védekezzenek, ezért kiváló túlélő-bajnokok. Azok az anyagok, amelyek segítik a gombákat a túlélésben, ugyanúgy segítséget nyújtanak a gombát fogyasztóknak is.
Egyes gombafajok gyógyító ereje kimagasló, elsősorban immunerősítő és rákellenes hatásuk jelentős, de segítik a máj méregtelenítő munkáját, csökkentik a vérzsírszintet, mérséklik a magas vérnyomást - mely gyógyhatások segítséget jelentenek a fogyókúrában is.
A keleti életelxír-gombák közül jelentős szerepe van a Shiitake gombának. Erős fűszeres, illatos, aromás gombafajta. Gazdag káliumforrás, értékes poliszacharidokat és a tönkjében jeletős mennyiségű cinket is tartalmaz. A gomba rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vércukorszint, ezen kívül allergia- és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Nálunk is kapható szárított és porított formában is.
A gyógyító gombák közül még egy igen különleges gombafajtára szeretném a figyelmeteket felhívni, a Kínában több mint 1200 éve gyógyításra használt Cordyceps sinensis-re. A kínai császárok is éltek ennek a gombának a vitalitást fokozó erejével. A gomba életciklusa rendkívül különleges, télen a föld alatt él parazitaként egy tibeti fennsíkon honos hernyón, majd a hóolvadás után nő ki a gomba.
A Cordyceps bizonyos baktériumokkal szemben antibiotikus hatással rendelkezik, gyulladásgátló hatása a hormonokéval vetekszik. Csökkenti a vér lipid tartalmát, szabályozza a vér kálciumszintjét. Kínában potencianövelő elixírként is fogyasztják. Aktív méregtelenítő hatása van, javítja a szövetek anyagcseréjét, mely tulajdonságai hatékonyan segíti a fogyókúrát.
Fedezzük fel újra a gombákat és élvezzük gyógyító, fogyást segítő hatásukat. Végezetül következzen néhány ötlet, mit készíthetünk belőlük:
- ízletes gomba leves, húslevesekbe is belefőzhetjük,
- párolva önálló ételként is fogyasztható vágott hagymával,
- ízletes a grillezett gomba, de lehet sütni és rántani is, a laskagombát akár bécsi szeletetként is lehet panírozni,
- a zsenge gombából készülhet fasírtszerű gombóc,
- tojásos ételekhez is kiváló,
- a rizi-bizi is finomabb, ha gomba is van benne,
- párolt gombával, hagymával remekül dúsíthatók a saláták ezzel téve táplálóbbá az ételt,
- pástétomokhoz, mártásokhoz is felhasználhatjuk a gombát, akár a porított változatát is.
Utolsó kommentek