Érdekes cím, ugye? Megéri ezekre a pici társbérlőkre egy kicsit több figyelmet szentelni - nem csak azért, mert segítenek a normális testsúly fenntartásában, de az immunrendszer egészséges működéséhez is nélkülözhetetlenek. Kövessük nyomon a táplálék útját a tápcsatornában:
A keményítők bomlása már a szájban megkezdődik, de mivel itt a táplálék csak rövid ideig tartózkodik, ezért ez nem jelentős. A gyomorban már átlag 4 órát "tölt el", ahol a fehérjék bomlanak alkotóelemeikre. Tovább haladva a vékonybélbe, a mintegy 12 órányi út során a táplálékból már a zsírok és szénhidrátok is alkotóelemeikre bomlanak, majd a vékonybél mintegy 10 m2-nyi felületű nyálkahártyáján keresztül felszívódnak, végül pedig útját a vastagbélben fejezi be, ahol már vízvisszaszívás (a széklet besűrűsödése), bakteriális emésztés és vitaminszintézis is történik.
A béltraktus teljes hosszában élnek a címben is említett társbérlőink, a vastagbélben mintegy 400 fajta hasznos baktérium (főleg lactobacillus és bifidus), össztömegük pedig eléri a 3-5 kg-ot!
Miben segítenek nekünk társbérlőink? Nézzük:
- féken tartják a káros baktériumokat és gombákat,
- mikróbagátat képeznek a kórokozók ellen,
- gyorsítják az anyagcserét, javítják a bélnyálkahártya vérellátását,
- javítják a bélmozgást a tejsav termelésével,
- vitaminokat szintetizálnak (elsősorban a B és K csoportbelieket),
- szerepet játszanak a tápanyagok kielégítő felszívódásában,
- megteremtik az optimális bélmiliőt, fenntartják a megfelelő pH értéket.
A normális testsúly fenntartásához jól működő bélflórára van szükség. Ahhoz, hogy ezt a hasznos baktérium-miliőt fenn tudjuk tartani, nagyon fontos társbérlőink megfelelő táplálása. Hihetetelen, de pl. a cikóriában és a csicsókában is megtalálható inulint kedvelik a legjobban, ez a fő táplálékuk. Fontos segítőik az oldható rostok, melyek folyadék hatására megduzzadnak, teltségérzetet keltenek. Hatásukra megnő a zsírok székletben történő kiválasztása. Ez is segít a testsúly kíméletes csökkentésében illetve megtartásában.
Az összeállítás Dr. Simoncsics Péter és Dr. Czakó Annamária cikke alapján készült.
Nincs még vége, folyt. köv...
Utolsó kommentek