Ízlések és pofonok - mondja a közmondás. Van aki az étcsokoládét szereti, mások pedig inkább tejcsokoládét vagy fehér csokoládét választanak. Aki fogyni szeretne, annak azonban néhány szempontot érdemes figyelembe venni!
Felmérések is igazolják azt a tényt, hogy az emberek 96%-ának "jót tesz a csokoládé", vagy legalábbis jobban érzi magát tőle. Ezt a hatást a fogyasztása közben kiválasztott hormonoknak köszönhetjük. De a csokoládé fontos vitaminokat (A, B, D, E) valamint foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet is tartalmaz. Ezeknek a mennyisége változik annak megfelelően, hogy milyen csokoládét választottunk.
A jó minőségű csokoládé - mérsékelt mennyiségben (napi 2 kocka!) - a réz- és magnézium szükséglet napi 10%-át fedezi.
Melyik csokoládé fogyasztása megengedett fogyókúra esetén?
A fekete csokoládé tápanyag szempontjából kiváló! A csokoládé kakaótartalmának legalább 43%-ot el kell érnie ahhoz, hogy a fekete csokoládék kategóriájába kerüljön. A magas kakaótartalommal arányosan az íze is egyre "keserűbb", köszönhetően a kakaó aromás vegyületeinek. Egy tábla csokiban mintegy 800 mg található ezekből a vegyületekből. Egészségre gyakorolt hatásuk pedig abban áll, hogy erős antioxidáns hatásúak. A réztartalmú vegyületek közreműködnek a szabadgyökök elleni "harcban", a magnézium (mintegy 100-180 mg/tábla) pedig segít az idegek egyensúlyban tartásában, hiánya pedig a krómmal egyetemben okozhat édesség utáni vágyat is.
A fekete csokiban lévő glucid és lipid kombinációja lelassítja útját a vérben, és ezáltal korlátozza az inzulin ("kövérség hormon") termelődését. A kakaóban található csersav és fluor védi a fogzománcot is, ellentétben a cukorkákkal és bonbonokkal.
A 99%-os kakaótartalmú csokoládéban koncentráltan megtalálható a kakaó összes előnyös tulajdonsága - antioxidánsok és magnézium formájában.
Aki nem bírja ki csoki nélkül, az válasszon jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét. De vigyázat, egy tábla csoki energiatartalma mintegy 500 kalória!
Lefekvés előtt pedig semmiképpen nem ajánlott a csokievés, mert egy fél tábla kb. egy csésze kávénak megfelelő mennyiségű koffeint tartalmaz, így nehezíti a pihentető alvást. Az alvásnak pedig legalább akkora szerepe van az eredményes fogyásban, mint a megfelelő táplálkozásnak és mozgásnak. Példaként álljon itt a 80-as években amerikában NHANES néven végzett felmérés elgondolkodtató eredménye, mely szerint azok körében, akik 4 óránál kevesebbet alszanak naponta, mintegy 73%-al magasabb az elhízás veszélye.
(forrás: Patika Magazin, Természetgyógyász Magazin)
Nincs még vége, folyt. köv...
A jó minőségű csokoládé - mérsékelt mennyiségben (napi 2 kocka!) - a réz- és magnézium szükséglet napi 10%-át fedezi.
Melyik csokoládé fogyasztása megengedett fogyókúra esetén?
A fekete csokoládé tápanyag szempontjából kiváló! A csokoládé kakaótartalmának legalább 43%-ot el kell érnie ahhoz, hogy a fekete csokoládék kategóriájába kerüljön. A magas kakaótartalommal arányosan az íze is egyre "keserűbb", köszönhetően a kakaó aromás vegyületeinek. Egy tábla csokiban mintegy 800 mg található ezekből a vegyületekből. Egészségre gyakorolt hatásuk pedig abban áll, hogy erős antioxidáns hatásúak. A réztartalmú vegyületek közreműködnek a szabadgyökök elleni "harcban", a magnézium (mintegy 100-180 mg/tábla) pedig segít az idegek egyensúlyban tartásában, hiánya pedig a krómmal egyetemben okozhat édesség utáni vágyat is.
A fekete csokiban lévő glucid és lipid kombinációja lelassítja útját a vérben, és ezáltal korlátozza az inzulin ("kövérség hormon") termelődését. A kakaóban található csersav és fluor védi a fogzománcot is, ellentétben a cukorkákkal és bonbonokkal.
A 99%-os kakaótartalmú csokoládéban koncentráltan megtalálható a kakaó összes előnyös tulajdonsága - antioxidánsok és magnézium formájában.
Aki nem bírja ki csoki nélkül, az válasszon jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét. De vigyázat, egy tábla csoki energiatartalma mintegy 500 kalória!
Lefekvés előtt pedig semmiképpen nem ajánlott a csokievés, mert egy fél tábla kb. egy csésze kávénak megfelelő mennyiségű koffeint tartalmaz, így nehezíti a pihentető alvást. Az alvásnak pedig legalább akkora szerepe van az eredményes fogyásban, mint a megfelelő táplálkozásnak és mozgásnak. Példaként álljon itt a 80-as években amerikában NHANES néven végzett felmérés elgondolkodtató eredménye, mely szerint azok körében, akik 4 óránál kevesebbet alszanak naponta, mintegy 73%-al magasabb az elhízás veszélye.
(forrás: Patika Magazin, Természetgyógyász Magazin)
Nincs még vége, folyt. köv...
Utolsó kommentek