Aki fogyni szeretne, annak valóban félnie kell a cukortól - vagy lehet, hogy a hízásért többek között az édesítőszerek is felelőssé tehetők?
Néhány elgondolkodtató adat:
- Atkins professor teóriájának is köszönhetően elterjedt az a nézet, hogy a szénhidrátok fogyasztása több kárt okoz a szervezetben mint a zsírbevitel - ennek helyénvalóságát több vizsgálat is igazolta, azonban nem ennyire egyértelmű a helyzet. A szénhidrátok teljes száműzése lehetetlen és veszélyes is (pl. az agy egyetlen energiaforrása).
- A West Lafayettbe-ben működő Purdue University kutatásvezetője, Terry Davidson professzor véleménye szerint, a kövér emberek száma az utóbbi 25 évben emelkedett meg aggasztó mértékben, mely hullám egybeesik a mesterséges édesítőszerek, és a velük készült "light" üdítőitalok fogyasztásának rohamos emelkedésével. Egyelőre még csak állatkísérletekben bizonyított, de valószínűleg az édesítőszerekkel növeljük az elhízás kockázatát. Nem magával az édesítőszerrel, hiszen abból nagyon keveset használunk, hanem egy pavlovi reflexszel kapcsolatba hozható mechanizmus érvényesülésének megakadályozásával. Ez az újonnan feltárt mechanizmus szabályozza a kalóriafelvételt, mely nem tisztán kémiai jellegű, hanem idegrendszeri vonatkozásai is ismertek. Mivel az édesítőszerek kalóriamentesek, így ez zavart okozhat ennek a "kalóriafelvevő rendszernek" a működésében.
- Az édesítőszerek sokaknál meg is növelik az édesség iránti vágyat. Ez valószínűleg abból adódhat, hogy bár a szervezet édes ételeket kap, nem jut hozzá a szükséges szénhidráthoz, mellyel a vércukorszintet megfelelő értéken tudja tartani. Vagyis a szervezet nem hagyja magát becsapni a mesterséges ízekkel.
- Az emésztőrendszer sem tolerálja mindenkinél a mesterséges édesítőszereket, sokan érzékenyen reagálnak rá. Akik nagyon "édesszájúak", azoknak lassan kell hozzászokni a natúr ízvilághoz, és fokozatosan ajánlott csökkenteni a cukorfogyasztást.
(Dr. Vinczer Péter írásai alapján)
Nincs még vége, folyt. köv...
Utolsó kommentek