Egy olyan zöldségfélére szeretném a figyelmet felhívni, amelyik fogyókúrás menübe kiválóan beilleszthető, mert igen alacsony a kalóriatartalma!
Padlizsán (tojásgyümölcs): Ázsiában minden nap fogyasztják, európában is igen elterjedt. Nálunk inkább zöldségkülönlegességként ismert, pedig hazánkban is honosították (pl. Kecskeméti lila és Kecskeméti 198-as fajták).
Mire ügyeljünk a vásárláskor: az érett termés színe sötétlila, fekete - de vannak sárga, fehér és cirmos fajták is. Külső héja csillogó, újjnyomásra enged. Soha ne vásárolj éretlen padlizsánt, egyrészt mert az íze nem jó, másrészt a héja alatt még szolanint tartalmaz - (ilyenkor érdemes néhány napig szobahőmérsékleten tárolni). Ha a padlizsánt túl hosszan tárolták, akkor felülete mattá válik, élvezeti értéke romlik. Ekkor magjai barnásak, húsa szívós, kissé kesernyés ízűvé válik. A kesernyés íz sózással mérsékelhető, ehhez elkészítés előtt fél órával kell besózni, így levet ereszt és a kesernyés íz ezzel csökkenthető. A megfelelően érett padlizsán szobahőmérsékleten 4-5 napig jól tárolható.
Energiatartalma alacson (15 kcal/100 g), magas a rosttartalma - ami az emésztés és egészséges bélműködés szempontjából előnyös. Vitaminok közül C-, B1-, B2- vitaminokat, valamint kalciumot és vasat is tartalmaz.
Változatosan elkészíthető zöldségféle, de vigyázat - sütés közben sok olajat képes magába szívni, így ebben a formában már igen kalóriadús étellé válik. Fontos tudni, hogy a padlizsán megfeketedik a vágás felületén, ha acélkéssel vágjuk, ezért ajánlott fa vagy rozsdamentes késsel végezni a feldolgozást.
Fűszeres padlizsánkrém:
50 - 60 dkg érett padlizsán
1 nagyobb vöröshagyma
1 - 2 gerezd fokhagyma
1 dl hidegen sajtolt olaj (oliva, szőlőmag, borágó, vagy kukoricacsíra olaj)
1 evőkanál borecet
fűszerek: só, bors, esetleg kevés bazsalikom
A jól megmosott padlizsánt sütőben, közepes lángon kb. 40 perc alatt megsütjük (akkor jó, ha a héját könnyen le tudjuk húzni). Amikor kihűlt apróra vágjuk, hozzá adjuk az apróra vágott hagymákat és a fűszereket és alaposan kikeverjük. Végül csepegtetve beledolgozzuk az olajat. Ízesítjük a borecettel és a bazsalikommal. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Salátával, pirított barnakenyérrel rendkívül ízletes. Fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira, uzsonnára.
Padlizsán (tojásgyümölcs): Ázsiában minden nap fogyasztják, európában is igen elterjedt. Nálunk inkább zöldségkülönlegességként ismert, pedig hazánkban is honosították (pl. Kecskeméti lila és Kecskeméti 198-as fajták).
Mire ügyeljünk a vásárláskor: az érett termés színe sötétlila, fekete - de vannak sárga, fehér és cirmos fajták is. Külső héja csillogó, újjnyomásra enged. Soha ne vásárolj éretlen padlizsánt, egyrészt mert az íze nem jó, másrészt a héja alatt még szolanint tartalmaz - (ilyenkor érdemes néhány napig szobahőmérsékleten tárolni). Ha a padlizsánt túl hosszan tárolták, akkor felülete mattá válik, élvezeti értéke romlik. Ekkor magjai barnásak, húsa szívós, kissé kesernyés ízűvé válik. A kesernyés íz sózással mérsékelhető, ehhez elkészítés előtt fél órával kell besózni, így levet ereszt és a kesernyés íz ezzel csökkenthető. A megfelelően érett padlizsán szobahőmérsékleten 4-5 napig jól tárolható.
Energiatartalma alacson (15 kcal/100 g), magas a rosttartalma - ami az emésztés és egészséges bélműködés szempontjából előnyös. Vitaminok közül C-, B1-, B2- vitaminokat, valamint kalciumot és vasat is tartalmaz.
Változatosan elkészíthető zöldségféle, de vigyázat - sütés közben sok olajat képes magába szívni, így ebben a formában már igen kalóriadús étellé válik. Fontos tudni, hogy a padlizsán megfeketedik a vágás felületén, ha acélkéssel vágjuk, ezért ajánlott fa vagy rozsdamentes késsel végezni a feldolgozást.
Fűszeres padlizsánkrém:
50 - 60 dkg érett padlizsán
1 nagyobb vöröshagyma
1 - 2 gerezd fokhagyma
1 dl hidegen sajtolt olaj (oliva, szőlőmag, borágó, vagy kukoricacsíra olaj)
1 evőkanál borecet
fűszerek: só, bors, esetleg kevés bazsalikom
A jól megmosott padlizsánt sütőben, közepes lángon kb. 40 perc alatt megsütjük (akkor jó, ha a héját könnyen le tudjuk húzni). Amikor kihűlt apróra vágjuk, hozzá adjuk az apróra vágott hagymákat és a fűszereket és alaposan kikeverjük. Végül csepegtetve beledolgozzuk az olajat. Ízesítjük a borecettel és a bazsalikommal. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Salátával, pirított barnakenyérrel rendkívül ízletes. Fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira, uzsonnára.
Utolsó kommentek