A tápanyagok sav-bázis táblázata


Tudta, hogy a savanyú ízű ételek nem képeznek szükségszerűen savakat a szervezetben?

Tudja, hogy az anyagcserefolyamatok során melyik élelmiszer, milyen kémhatást vált ki a szervezetben?

Ha szeretné megismerni azokat a szempontokat, amelyek segítségével összeállíthatja egyéni sav-bázis szabályzó étrendjét, akkor nem kell mást tennie, mint kattintani az alábbi linkre és:

Igényelnie a tápanyagok ingyenes, képes sav-bázis táblázatát!

(Az üzemeltető Google Dokumentumok ékezetes karakterei sajnos Internet Explorerben nem mindig jelennek meg helyesen, ezért a FireFox használatát javaslom!)


Automatikus értesítés

Új bejegyzés esetén a rendszer automatikus értesítést küld a feliratkozók részére!

Add meg az e-mail címedet:

E-mail feliratkozás a "Nagy Fogyás" fogyókúra otthon blog értesítőre

Feliratkozáskor az ellenőrző kódot is meg kell adnod! A továbbiakban a frissülő blogbejegyzésekről a FeedBurner segítségével küldünk értesítést.

Segítség a fogyáshoz - tudástár

"Nagy Fogyás" fogyókúra otthon

A fogyókúra rémével minden 3. embernek meg kell küzdenie, a siker azonban kérdéses. Buktatók, holtpontok, receptek, tippek - minden, ami fontos az eredményes és tartós fogyáshoz.

Utolsó kommentek

Címkék

5 htp (1) 90 napos diéta (44) adalékanyagok (1) adaptív termogenézis (1) alakformálás (25) alapanyagcsere (6) antioxidánsok (1) anyagcsere alkalmazkodás (1) anyagcsere gyorsítás (3) anyagcsere gyorsító gyakorlatok (3) anyagcsere szabályzás (1) anyagcsere tuning (1) atkins (38) barna rizs (1) barna zsírszövet (1) bélflóra (1) béta glükán (1) bikiniszezon (2) bmi (3) böjt (8) cardio (1) cardio veszélye (1) cellulit (7) chips adó (1) cigarettázás (2) cigi (1) csípős fűszerek (1) csökkentő édesség (1) cukor (3) cukorbetegség (1) cukormentes édesség (1) d.alacsony kalóriájú diéta (1) derékbőség (8) derékkörfogat (5) diéta (168) dohanyzas (1) dohányzás (2) dohányzas és fogyás (3) édesítőszerek (7) édesség (14) édességfüggőség (6) édesség iránti vágy (1) édesség utáni vágy (2) edzés (20) edzésintenzitás (1) edzés otthon (1) egcg (1) egészség (87) egészséges édesség (1) egészséges életmód (120) egészséges étrend (1) egészséges fogyókúra (2) egészséges sütemény (1) éhség (1) életmód (90) elsavasodás (8) energiaital (1) energiamérleg (1) energiarés (1) energia egyensúly (1) eredményes fogyás (1) erőnlét (1) erőnövel (1) eszenciális zsírsavak (1) étel (34) ételek termogén hatása (1) étkezés (1) extra kalóriabevitel (1) fagylalt (2) falánkság (3) férfi fogamzásgátlás (1) fertőzés (1) fertőzés elleni védekezés (1) feszes mellek (1) fitness (86) fogyás (163) fogyasztó tapasz (1) fogyás elősegítése sóval (1) fogyás fejben (1) fogyás karácsonykor (1) fogyás kísérlet (1) fogyás lélektana (1) fogyás lelki nehézsége (1) fogyás otthon (2) fogyás zsírokkal (1) fogyókúra (168) fogyókúrás italok (1) fogyókúrás leves (1) fogyókúrás menü (39) fogyókúrás stagnáció (1) fogyókúrás stratégiák (1) fogyókúrás sütemény (1) fogyókúrás szokások kialakítása (1) fogyókúra biznisz (1) fogyókúra húsvétkor (1) fogyókúra otthon (162) fogyókúra ünnepek (1) folyadékpótlás (1) formás fenék (6) fruktóz (1) gabonapelyhek (1) gasztronómia (10) gének (1) gesztesi recept (1) gombaételek (1) gyógyító gombák (1) gyors anyagcsere (1) gyors édesség (1) gyors evés (1) gyors fogyás (55) gyors reggeli (1) gyümölcslé (1) h1n1 (1) h1n1 fertőzés (1) habzsolás (1) hamburger adó (1) hasizom (1) hasi hízás (33) hasi zsír (2) hasznos olajok (1) hatékonyabb edzéstechnológia (3) hatékony súlycsökkentés (2) hatékony zsírégetés (1) haub táplálkozástudós (1) hellókarácsony (7) heti menü (1) hízás (25) hormonok (3) hőtermelés (1) húsvét (1) húsvéti diéta (1) húsvéti fogyókúra (1) húsvéti menü (1) húsvéti sonka (1) ideális test (1) immunerősítés (2) immunrendszer (3) inzulin (4) inzulinrezisztencia (1) ízek (1) ízlelés (1) ízlés (1) izomerő (1) izomműködés (1) izomsorvadás (1) kalória bevitel (1) kalória számítás (1) káposztaleves (3) káposzta diéta (4) kapszaicin termogén hatás (1) karácsonyi édességek (2) karizom (1) kávé (1) keblek (1) kívánás (1) kívánósság (2) koenzim q10 (1) könnyű (1) kövér vagyok (1) lapos has (3) lassú anyagcsere (1) lépcsőzés (1) leves (1) martonfutás veszélye (1) mellformálás (1) mentális fogyás (1) michael jackson (1) módja? (1) mozgás (1) multivitaminok (1) nagy fogyás (164) nagy has (50) narancsbőr (10) negatív kalória (1) negatív testép (1) népegészségügyi termékdíj (1) nikotin (1) női test (1) növekedési hormon (2) ödéma (3) önértékelés (1) otthoni edzés (1) oxidatív stressz (1) padlizsán recept (1) pajzsmirigy (1) ph (1) pms (1) potencianövelés (1) puffadás (16) rágás (1) receptek (5) sav bázis (7) sav bázis egyensúly (1) snack fogyókúrához (1) sörhas (1) sós ételek (1) sóvárgás (2) sózás (1) stevia (2) súlyfölösleg (84) szabadgyökök (1) szájápolás (1) szájhigiénia (1) szénhidrát (2) szerotonin (1) sztivia (2) t (1) táplálkozás (114) tartós fogyás (2) tej (2) tejallergia (2) tejérzékenység (1) termikus hatás (1) termogenézis (1) testedzés (18) testépítés (6) testkép (1) testtömeg (13) többlet kalória (1) túlevés (1) twinkie (1) vállizom (1) védőoltás (1) vércukor (1) villám diéta (8) vitalitás (2) vitaminhiány hízás (1) wellnes (71) zöldséglé (1) zöld tea termogén hatás (1) zsírégetés (61) zsírégető gyakorlat (1) zsírégető gyakorlatsor (3) zsírégető koffein (1) zsírégető zöldségek (2) ha fogyni akarsz (1) van egy tippem (1) Címkefelhő

Ha fogyni akarsz, vigyázz a sóval

2008.03.30. 18:21 :: Stella


A sejtek tápanyagokkal történő ellátásában és az anyagcseretermékek eltávolításában fontos szerepet játszanak az ásványi sók. Ezek közül kettőnek kiemelkedően nagy jelentősége van abban, hogy ezek az élettani folyamatok megfelelően működhessenek.....



Mi jut a sóról az eszedbe?

A konyhasó, vagyis a nátrium-klorid. Igen, ez a normál, finomított, sokszor mesterségesen fehérített, nagyiparilag előállított és csomosódásgátlókkal kevert termék. Általánosan, szinte minden termékben alkalmazott élelmiszeradalékanyag. Ízfokozó és tartósító hatása miatt alkalmazzák. A só tartósító tulajdonságai miatt annyira hozzászoktunk az ízéhez, hogy sokszor azért fogyasztunk egy-egy sós ízű ételt, mert kedveljük az ízét, ugyanakkor pedig nem is vagyunk éhesek!

A készételekben található rejtett sók alattomos veszélyt jelentenek!  Pierre Meneton francia tudós, aki még a titkosszolgálatok látókörébe is bekerült publikált tanulmányaival, melyben egyszerű statisztikai adatokkal próbálta a lakosság figyelmét felhívni az ételkben lévő hatalmas mennyiségű rejtett só veszélyeire. Számításai szerint évente egy ember kb. 4 kg sót fogyaszt el, ezzel mindegy 6 milliárd euró bevételhez juttatva a készételeket gyártó cégeket.

Sóra azonban bizonyos mennyiségben szükségünk van, mert az anyagcsere fontos szabályzó tényezője. Érdekes módon a vér sókoncentrációja azonos az őstengerekben található sókoncentrációval.  A WHO szerint napi 5-7 g a só fogyasztása ajánlott, ezzel szemben naponta kb. 12-20 g-ot is elfogyasztunk, aki gyorséttermeket sűrűn látogat, az még ennél is többet! A vesék naponta 5-7 g só kiválasztására képesek optimális működés esetén.

A só meglehetősen agresszív kémiai anyag. A szervezet védekezésként a fölösleges sómolekulákat vízzel veszi körül, ezzel ártalmatlanítva azokat. Így a vérben természetszerűen megemelkedik a vérnyomás a felgyülemlett víz miatt. A vizet a szervezet az értékes sejtnedvből nyeri, ezzel a sejtek kevesebb folyadékhoz jutnak, szomjazni kezdenek.

1 g só mintegy 23-szor annyi sejtnedvet "rabol" el a szervezettől.

A víz a szervezetben fontos szerepet játszik, de hogy el is jusson a sejtekig, abban fontos szerepe van a megfelelő sómennyiségenk. Ha a sok só miatt a sejtek nem jutnak elég folyadékhoz, hiába árasztjuk el vízzel a szervezetet, azok mégis kiszáradnak és kialakul az ödéma.

A vízhiányért két ásványi anyag - a nátrium és a kálium a felelős, mivel ez a két elem biztosítja a szervezetben az elektrolit egyensúlyt. A kálium biztosítja, hogy a folyadék a sejten belül őrződjön meg, még a nátrium a sejteken kívül található folyadékmennyiséget szabályozza,  így pl. a vér folyékonyságát, az anyagcsere folymatokat, a tápanyagok szállítását és a kötőszövet tisztulását. A vízháztartás szabályzása azonban rendkívül érzékeny folyamat, könnyen zavart szenvedhet és ebben nem kis szerepet játszanak a zacskós levesek,  chipsek, kolbászfélék, sajtok, melyekben jelentős mennyiségű rejtett só bújik meg.

A két elem egyensúlyát a szervezetben az un. nátrium-kálium pumpa biztosítja, ennek segítségével nátriumionok lépnek ki a sejtből és káliumionok szállítódnak be a sejtbe. Ez a biokémiai folyamat azonban az ősi táplálkozási mintát követi. Palentológiai leletek szerint az ősi táplálék 700 mg nátriumot és jóval több egyéb ásványi anyagot tartalmazott, a nátrium-kálium arány 1:16 volt. Mára ez az arány 48:1-re változott, így pumpa folyamatos túlterheltség alatt dolgozik és az egyensúly felborult.

Nem minden só egyforma!

A nagyiparilag előállítot konyhasónál egészségesebb választás a hagyományos módon, napon szárított tengeri só használata, mely tartalmaz némi nedvességet is (70-85%-ban tartalmaz nátrium-kloridot, emellett különböző ásványi anyagokat és jódvegyületeket is). Ha azonban tengervízből kivonva, nagyipari módszerekkel állítják elő, akkor ugyanolyan finomított só, mint amit egyébként is használunk.

A fűszersók 40-85%-ban tartalmaznak konyhasót és különböző fűszerek keverékeit, melyek szintén alternatívát jelentenek.

Diétás sók - melyekben a nátriumot káliummal vagy kálium-kloriddal helyettesítik, veseelégtelenség esetén van rá szükség. Főzésre alkalmasak, de mivel a sónál kesernyésebb ízűek, ezért a lágytojás sózására nem megfelelőek.

Akkor sózni vagy nem? Ez itt a nagy kérdés! Neked kell eldöntened! Egy biztos, hogy a fölösleges sózás káros élettani hatásán kívül még ízfokozó hatásának köszönhetően bizonyos ételek túlfogyasztására is sarkall, ami a fogyni vágyók számára nehéz próbatételt jelenthet!

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás étel fogyókúra diéta fogyás gasztronómia sózás alapanyagcsere egészséges életmód nagy fogyás súlyfölösleg fogyókúra otthon sós ételek ödéma fogyás elősegítése sóval

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokura-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr1403442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása