A távolkeleti étkezési tanácsokat érdemes nekünk európaiaknak is megismernünk, sőt beépítenünk mindennapi étkezési szokásaink közé, mert mára már a nyugati orvoslás is egyre inkább elismeri, hogy az elfogyasztott élelem jelentősen hozzájárul az emésztő- és bélrendszer harmonikus működéséhez. A keleti táplálkozástan tapasztalatokon alapuló megállapításait egyre másra igazolják az újabb vizsgálatok....
Ne ijedj meg, nem arra akarlak rávenni, hogy egyél tengeri hínárt, üvegtésztát, ismeretlen tengeri herkenytyűket vagy állandóan rizzsel tömd magad! Nem, erről szó sincs, hiszen mi Magyarországon élünk, más éghajlaton és más kultúrkörben.
De vannak technikák, alapanyagok és táplálkozási szokások, amit érdemes honosítani - mert eredményesnek bizonyultak akár a testsúly egyensúlyban tartásában is. Jótékonyan hatnak a gyomorra, javítják az emésztést, erősítik a lépet, csökkentik a vércukorszintet.
A gyomor-lép-hasnyálmirigy szervek harmonikus működése a távolkeleti tapasztalatok alapján kulcsfontosságú az egész emésztés szabályozásában, a táplálék lebontásában, a béltartalom mozgatásában. Ezért vegyük sorra azokat az élelmiszereket, amelyek ezt a funkciót erősítik.
Elhatároztam, hogy sorozatot indítok bemutatva ezeket az élelmiszereket, receptleírást mellékelve hozzá, hogy otthon a konyhában bárki kipróbálhassa. Ha az egyik nem ízlik, akkor ki lehet próbálni más módon elkészítve, egyéni ízlésünknek megfelelően alakítva, vagy választhatunk mást a kínálatból.
Elsőként a gyomrot erősítő ételeket vegyük sorra.
Burgonya. Első helyre vettem, mert nálunk nagyon közkedvelt zöldségféle, sokféle elkészítési módja ismert. Most viszont szeretném bemutatni, hogyan készíthetsz ropogós burgonyát fogyókúrás módon:
Legjobb újburgonyából készíteni. Alaposan mossuk meg, főzzük puhára, majd miután megfőtt és leszűrtük, törjük nagyobb darabokra egy tálban. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával. 2 tojás fehérjét verjünk félkemény habbá és a felével keverjük össze a fűszeres burgonyát. Olajjal permetezzünk meg egy sütőlapot, terítsük rá a krumplit végül vonjuk be a tojáshab másik felével. Előmelegített sütőben süssük ropogósra.
Egyszerű, gyors, finom ropogós és bármihez tálalható, akár salátával magában is fogyasztható.
Utolsó kommentek