Egy újabb alapanyagot szeretnék bemutatni, amely a távolkeletiek táplálkozásában fontos és gyomorerősítő hatást tulajdonítanak neki. A lép-hasnyálmirigy funkciókkal együtt hozzájárul az emésztés szabályozásához.
Ismerkedjünk meg az édesburgonyával!
Szénhidrátban és béta-karotinban gazdag zöldségféle. A sárgásabb színű karotintartalma magasabb, mint a fehéres színűeké. C-vitamin-tartalma jelentős, 15-30 mg/100 g. 10 dkg édesburgonya 1,5-2 g jól emésztehető, tojáséhoz hasonló fehérjét tartalmaz. Ízletes étel készíthető belőle. Béta-karotin tartalma jót tesz a bőrnek is.
Készítsünk csirkeragut édesburgonyával, íme a recept:
6 db édesburgonya
6 db kicsontozott, bőr nélküli csirkecomb
2/3 csésze extra szűz olivaolaj
2 fej zeller tisztítva és szeletelve
2 - 4 gerezd fokhagyma összezúzva, ízlés szerint
fűszerek: só, bors, szerecsendió, tárkonylevél, őrölt koriander (ha van friss levél)
1 csokor petrezselyem
Az elkészítése rendkívül könnyű, először mossuk meg a csirkét és sózzuk kicsit be, majd helyezzük tepsibe, helyezzük mellé a tisztított és szeletelt zöldségeket. Ez után szórjuk meg a fűszerekkel és tegyünk rá egy réteget a friss fűszernövényekből, ne felejtsük el a fokhagymát sem. Az olivaolajjal locsoljuk meg egyenletesen és az egészet fedjük le alufóliával légmentesen. Előmelegített 190 fokos sütőben süssük meg, kb. 1 óra alatt készül el. A zöldségek, a hús a fűszerekkel a gőzben egyenletesen megpuhulnak, a végén picit meg is lehet pirítani és már kész is van, lehet tálalni.
A távolkeletiek kedvelt gyógynövénye az édesgyökér, teáját többek között torokfájás, köhögés, ételmérgezés, légzőszervi problémák, máj- és méhpanaszok és néhány daganatos betegség kezelésére alkalmazzák. Gyulladáscsökkentő, köptető, görcsoldó és enyhe hashajtó, immunerősítő hatással rendelkezik. Csökkenti a gyomorfal fokozott tónusát és hámosít. Élelmiszeriparban is elterjedten használják cukorkákhoz és ebből készül a közismert "medvecukor" is. Szintén szerepel a távolkeletiek gyomorerősítő listáján. Teája ízletes, édes ízű - nem szükséges cukorral tovább édesíteni.
Meleg napokon lehűtve is fogyasztható és borsmentával készítve kellemes ízű ital.
Ne fogyasszák az édesgyökérteát 2 éves kor alatti gyerekek, terhes és szoptató nők, azok pedig, akik cukorbetgségen szenvednek, magas a vérnyomásuk, glaukómájuk van, vagy volt már szívrohamuk, szívbetegségük - óvatosan bánjanak vele, vagy kérjék ki orvosuk tanácsát.
Hogyan készítsünk kellemes üdítőitalt édesgyökérből?
2 dl teához vegyünk 1 kávéskanálnyi szárított gyökeret és forraljuk lefedve 15 percig. Ezután húzzuk le a tűzről és ekkor adjuk hozzá a borsmenta levelet, mellyel lefedve álljon még 15 percig, majd szűrjük le és kortyolgatva fogyaszthatjuk is.
Az édesgyökér főzettel más, kellemetlen ízű gyógynövény tea ízét is javíthatjuk. A mennyiségek arányos növelésével többet is készíthetünk egyszerre, hűtőben egy napig eláll, de napi 2 pohárnál többet ne fogyasszunk belőle!
Utolsó kommentek