A távolkeleti konyha a gyomorerősítő élelmiszerek között tartja számon a csicseriborsót és a sárgabarckot is.
Ismerkedjünk meg a csicseriborsóval! A szépítő lencse, borsó, bab jól ismert alapanyag minden konyhában. A csicseriborsó azonban méltatlanul háttérbe szorult, holott igen értékes aminósavakat, káliumot, magnéziumot és viszonylag sok vasat is tartalmaz. Káliumtartalma enyhén vízhajtó, a magnéziumnak fontos szerepe van az izmok és idegek működésében, vastartalma pedig segíti a sejtek oxigénellátását és rosttartalma jótékonyan hat a bélműködésre.
Elkészítése hasonló más hüvelyesféle elkészítéséhez. Főzés előtt néhány órára vagy egész éjszakára hideg vízbe kell áztatni, majd szűrés és öblítés után kezdődhet a főzés.
Bemutatok egy laktató csicseriborsós salátát:
Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 30 dkg burgonya, 2 db cukkini, 3-4 db paradicsom, 1/4 póréhagyma, zöldségleves, fokhagyma, olivaolaj.
A csicseriborsót enyhén sós, hideg vízben tegyük fel főni. Közben készítsük el a salátát. A burgonyát hámozzuk meg, szeleteljük fel, és a szeletelt cukkinivel pároljuk meg a zöldséglevesben. A felkarikázott póréhagymát és a finomra vágott fokhagymát és a héjától megpucolt paradicsom szeleteket a legvégén adjuk hozzá. Amikor puha a csicseriborsó, szűrjük le és keverjük a salátához, s máris tálalhatjuk.
A sárgabarack Ázsiából származik, hazánkban is kevelt édes gyümölcs. A középkorban leginkább gyógyító hatása miatt fogyasztották. Miben segít ez a rendkívül zamatos gyümölcs? Jó hatással van az emésztésre, enyhén hashajtó - bár van akinél puffadást okoz. Karotionoidokat, valamint A- és C-vitamint is jelentős mennyiségben tartalmaz. Magas a kálium, vas, magnézium és kalcium tartalma is.
Készítsünk sárgabarck felfújtat!
Két személy részére a hozzávalók: néhány szép érett sárgabarck, 2 tojás, egy kanál sovány túró, egy kanál méz, őrölt fahéj.
A barackokat forrázzuk le és húzzuk le a héját, majd vágjuk szeletekre. A gyümölcsszeleteket tegyük kis sütőbormába. A tojássárgáját válasszuk el a fehérjétől. A sárgájához keverjük hozzá a túrót, mézet és fahéjat és habosítsuk fel. A fehérjét verjük kemény habbá és óvatosan keverjük a túrós masszához. A kész habot halmozzuk a gyümölcsre, és előmelegített sütőben süssük 8 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz, s már tálalhatjuk is. Finom, egészséges és nem hízlal.
Utolsó kommentek