A tápanyagok sav-bázis táblázata


Tudta, hogy a savanyú ízű ételek nem képeznek szükségszerűen savakat a szervezetben?

Tudja, hogy az anyagcserefolyamatok során melyik élelmiszer, milyen kémhatást vált ki a szervezetben?

Ha szeretné megismerni azokat a szempontokat, amelyek segítségével összeállíthatja egyéni sav-bázis szabályzó étrendjét, akkor nem kell mást tennie, mint kattintani az alábbi linkre és:

Igényelnie a tápanyagok ingyenes, képes sav-bázis táblázatát!

(Az üzemeltető Google Dokumentumok ékezetes karakterei sajnos Internet Explorerben nem mindig jelennek meg helyesen, ezért a FireFox használatát javaslom!)


Automatikus értesítés

Új bejegyzés esetén a rendszer automatikus értesítést küld a feliratkozók részére!

Add meg az e-mail címedet:

E-mail feliratkozás a "Nagy Fogyás" fogyókúra otthon blog értesítőre

Feliratkozáskor az ellenőrző kódot is meg kell adnod! A továbbiakban a frissülő blogbejegyzésekről a FeedBurner segítségével küldünk értesítést.

Segítség a fogyáshoz - tudástár

"Nagy Fogyás" fogyókúra otthon

A fogyókúra rémével minden 3. embernek meg kell küzdenie, a siker azonban kérdéses. Buktatók, holtpontok, receptek, tippek - minden, ami fontos az eredményes és tartós fogyáshoz.

Utolsó kommentek

Címkék

5 htp (1) 90 napos diéta (44) adalékanyagok (1) adaptív termogenézis (1) alakformálás (25) alapanyagcsere (6) antioxidánsok (1) anyagcsere alkalmazkodás (1) anyagcsere gyorsítás (3) anyagcsere gyorsító gyakorlatok (3) anyagcsere szabályzás (1) anyagcsere tuning (1) atkins (38) barna rizs (1) barna zsírszövet (1) bélflóra (1) béta glükán (1) bikiniszezon (2) bmi (3) böjt (8) cardio (1) cardio veszélye (1) cellulit (7) chips adó (1) cigarettázás (2) cigi (1) csípős fűszerek (1) csökkentő édesség (1) cukor (3) cukorbetegség (1) cukormentes édesség (1) d.alacsony kalóriájú diéta (1) derékbőség (8) derékkörfogat (5) diéta (168) dohanyzas (1) dohányzás (2) dohányzas és fogyás (3) édesítőszerek (7) édesség (14) édességfüggőség (6) édesség iránti vágy (1) édesség utáni vágy (2) edzés (20) edzésintenzitás (1) edzés otthon (1) egcg (1) egészség (87) egészséges édesség (1) egészséges életmód (120) egészséges étrend (1) egészséges fogyókúra (2) egészséges sütemény (1) éhség (1) életmód (90) elsavasodás (8) energiaital (1) energiamérleg (1) energiarés (1) energia egyensúly (1) eredményes fogyás (1) erőnlét (1) erőnövel (1) eszenciális zsírsavak (1) étel (34) ételek termogén hatása (1) étkezés (1) extra kalóriabevitel (1) fagylalt (2) falánkság (3) férfi fogamzásgátlás (1) fertőzés (1) fertőzés elleni védekezés (1) feszes mellek (1) fitness (86) fogyás (163) fogyasztó tapasz (1) fogyás elősegítése sóval (1) fogyás fejben (1) fogyás karácsonykor (1) fogyás kísérlet (1) fogyás lélektana (1) fogyás lelki nehézsége (1) fogyás otthon (2) fogyás zsírokkal (1) fogyókúra (168) fogyókúrás italok (1) fogyókúrás leves (1) fogyókúrás menü (39) fogyókúrás stagnáció (1) fogyókúrás stratégiák (1) fogyókúrás sütemény (1) fogyókúrás szokások kialakítása (1) fogyókúra biznisz (1) fogyókúra húsvétkor (1) fogyókúra otthon (162) fogyókúra ünnepek (1) folyadékpótlás (1) formás fenék (6) fruktóz (1) gabonapelyhek (1) gasztronómia (10) gének (1) gesztesi recept (1) gombaételek (1) gyógyító gombák (1) gyors anyagcsere (1) gyors édesség (1) gyors evés (1) gyors fogyás (55) gyors reggeli (1) gyümölcslé (1) h1n1 (1) h1n1 fertőzés (1) habzsolás (1) hamburger adó (1) hasizom (1) hasi hízás (33) hasi zsír (2) hasznos olajok (1) hatékonyabb edzéstechnológia (3) hatékony súlycsökkentés (2) hatékony zsírégetés (1) haub táplálkozástudós (1) hellókarácsony (7) heti menü (1) hízás (25) hormonok (3) hőtermelés (1) húsvét (1) húsvéti diéta (1) húsvéti fogyókúra (1) húsvéti menü (1) húsvéti sonka (1) ideális test (1) immunerősítés (2) immunrendszer (3) inzulin (4) inzulinrezisztencia (1) ízek (1) ízlelés (1) ízlés (1) izomerő (1) izomműködés (1) izomsorvadás (1) kalória bevitel (1) kalória számítás (1) káposztaleves (3) káposzta diéta (4) kapszaicin termogén hatás (1) karácsonyi édességek (2) karizom (1) kávé (1) keblek (1) kívánás (1) kívánósság (2) koenzim q10 (1) könnyű (1) kövér vagyok (1) lapos has (3) lassú anyagcsere (1) lépcsőzés (1) leves (1) martonfutás veszélye (1) mellformálás (1) mentális fogyás (1) michael jackson (1) módja? (1) mozgás (1) multivitaminok (1) nagy fogyás (164) nagy has (50) narancsbőr (10) negatív kalória (1) negatív testép (1) népegészségügyi termékdíj (1) nikotin (1) női test (1) növekedési hormon (2) ödéma (3) önértékelés (1) otthoni edzés (1) oxidatív stressz (1) padlizsán recept (1) pajzsmirigy (1) ph (1) pms (1) potencianövelés (1) puffadás (16) rágás (1) receptek (5) sav bázis (7) sav bázis egyensúly (1) snack fogyókúrához (1) sörhas (1) sós ételek (1) sóvárgás (2) sózás (1) stevia (2) súlyfölösleg (84) szabadgyökök (1) szájápolás (1) szájhigiénia (1) szénhidrát (2) szerotonin (1) sztivia (2) t (1) táplálkozás (114) tartós fogyás (2) tej (2) tejallergia (2) tejérzékenység (1) termikus hatás (1) termogenézis (1) testedzés (18) testépítés (6) testkép (1) testtömeg (13) többlet kalória (1) túlevés (1) twinkie (1) vállizom (1) védőoltás (1) vércukor (1) villám diéta (8) vitalitás (2) vitaminhiány hízás (1) wellnes (71) zöldséglé (1) zöld tea termogén hatás (1) zsírégetés (61) zsírégető gyakorlat (1) zsírégető gyakorlatsor (3) zsírégető koffein (1) zsírégető zöldségek (2) ha fogyni akarsz (1) van egy tippem (1) Címkefelhő

H1N1 fertőzés kockázatát növeli az elhízás?

2009.11.22. 21:17 :: Stella

Mi a helyzet a H1N1 vírusfertőzés kockázatával? Valóban rizikótényezőt jelent a túlsúly? Kinek van igaza?? Hisztériakeltés, manipuláció, kétes üzleti nyereség?

Érvek pro- és kontra, az ember csak kapkodja a fejét és így rendkívül nehéz dönteni. A folyamat talán annak a fejlődésnek a része, amikor az ember kezd a szó szoros értelmében nagykorúvá válni és a saját egészségét érintő kérdésekben maga szeretne dönteni. Nem elégszik meg az adott helyzet elszenvedésével (értsd: ha beteg leszel, akkor el kell szenvedned az adott egészségügyi körülményeket, kiszolgáltatottá válsz)! Ez jó, csak éppen hiányzik a korrekt és mindenre kiterjedő, szakszerű tájékoztatás, ami az egyéni felelős döntéshez alapvető lenne, hogy a kockázatokat és a következményeket mindenki mérlegelni tudja!

Nem szeretnék sem az oltás mellett, sem az oltás ellen kampányolni! Azonban szeretném néhány fontos szempontra felhívni a figyelmet, ami kifejezetten a fogyni vágyókat érinti.

Az elhízás nem szerepel az általános szezonális influenza kockázati tényezői között, azonban sajnos úgy tűnik, hogy a H1N1 fertőzés miatt kórházba kerültek esetében a túlsúly kockázati tényező lehet. Az Országos Epidemiológiai Központ információs hírlapjának szeptemberi számában arról olvashatunk, hogy 268 új beteg közül 15%-ban volt megállapítható elhízás (BMI 30-39) és 8%-ban kóros elhízás (BMI>40). Hasonló eredményre jutott a Francia Közegészségügyi Intézet kimutatása is, mely szerint a fertőzés következtében elhúnytak esetében minden negyediknél állt fenn valamilyen anyagcserezavar, cukorbetegség vagy elhízás.

Mit tegyünk akkor, ha túlsúlyosak vagyunk? Oltassuk be magunkat vagy sem?


Ezt a kérdést mindenkinek magának kell eldöntenie, azonban a döntéshez szeretnék néhány megfontolandó szempontot adni:

A betegségek ellenőrizhetetlen terjedése kivédhető, ha a lakosság beoltottsága legalább 80-90%-os. A nem kötelező oltásokra a hatóságok ajánlásokat fogalmaznak meg, azonban ezekből hiányoznak a komplikációkra és a szövődményekre vonatkozó információk és hogy egyáltalán van-e értelme az oltásnak?  Régen, amikor az emberek a mostaninál sokkal rosszabb higiéniai körülmények között éltek és hiányosan alultápláltak voltak, a fertőző betegségek valóban veszélyt jelentettek.

Az oltások hatékonysága azonban kissé eltúlzott, hiszen  a tudománynak nincs meggyőző bizonyítéka rá. A beoltottak között is szoktak megbetegedni (pedig a legtöbb oltásnál kimutatható az antitest reakció). Erre példa a 2006-os amerikai nagy mumpsz járvány. Nem ismerjük a mellékhatásokat - főleg új oltóanyag esetén. Mivel nem ismerjük a hosszútávon jelentkező szövődményeket, ezekről még az orvosok sem igen tudnak - így nem készülhet megfelelő statisztika sem.

Az új oltóanyag bevezetésekor pedig alacsony számú a megfigyelt személyek száma és rövid a megfigyelési idő is. Nincs megbízható kimutatás és az esetleges szövődményeket így könnyű a véletlen számlájára írni. A legsúlyosabb oltási komplikációk az idegrendszer autoimmun károsodásai - elsősorban az agyvelőgyulladás. De ide sorolható a látászavar, bénulás, fejlődési visszamaradást okozó ideggyulladások.

Nincs konkrét válasz arra, hogy mi váltja ki a komplikációt! Nagy valószínűséggel köze lehet az oltóanyagban általában megtalálható nem specifikus immunerősítőnek, az aluminium-hidroxidnak (alumínium-kötések) és hasonlóan problematikus egy éves kor alatt a higany tartalmú oltóanyagok beadása. De más alkotóelemek is problematikusak és nem helyettesíthetők, mint pl. a formaldehid, tojásfehérje. Sok alkotóelemet kivontak már, illetve helyettesítettek a gyártók, de az alumínium-hidroxidot nem lehet kiváltani, mert az immunrendszer stimulásása a feladata. Mindezzel beavatkozik, manipulálja a természetes védekező folyamatokat.

Az oltóanyagok védőmechanizmusának megértéséhez jó tudni, hogy az egészséges immunrendszer hogyan is működik! Az  a szint, ahol a nyálkahártyán át behatoló kórokozók találkoznak az immunsejtekkel az un. TH-1 rendszer (sejt szintű immunrendszer):

  •  egyes sejtek azonosítják a kórokozót
  • mások megjelölik az információt rajta
  • mások pedig elpusztítják.

A sejt szintű immunrendszertől kapja az információt az un. TH-2 szintű, melynek az a feladata, hogy előállítsa az antitesteket és így egy esetleges újabb fertőzés esetén a szervezet gyorsabban és hatékonyabban tud védekezni. A védőoltások ebbe a második szintű rendszerbe avatkoznak be és az antitest képzést mozdítják elő. Ezzel az a probléma, ha túl korán (kis gyermek kortól kezdve) és túl sűrűn adják, akkor a TH-2 rendszert túlstimulálják, ugyanakkor  a TH-1 rendszer alulfejlett maradhat! Ha kombinált az oltás, vagyis az immunrendszernek az oltás után több, akár 6-7 kórokozó elleni antitestet kell termelnie, akkor ez fokozott terhet jelent egy még ki nem fejlett immunrendszer esetében. A fejletlen TH-1 rendszer pedig nem tud megfelelni többek között a behatoló kórokozók azonosítása vagy a megjelölés funkcióinak, így az egyébként veszélytelen anyagok bekerülése esetén is fokozott antitest termelődés léphet fel (pl. allergia kialakulása).

Mi az, amivel  járványos időszakban az immunrendszerünket is erősíthetjük és egyúttal a fogyókúránkat is támogatjuk?

Több lehetőség is van, ezek közül először is a grapefruitra szeretném a figyelmet felhívni, különösen a piros színűre! A grapefruit szezonja most kezdődik és ha kellően érett gyümölcsöket választunk, akkor az enyhén kesernyés íz, inkább pinkás és kellemesnek nevezhető.

Köztudottan jó C-vitamin forrás, mely védi a szivet, az érrendszert és antioxidáns hatású. Azért válasszunk inkább piros gyümölcsöt, mert ennek festékanyaga a likopin (ami pl. a paradicsomban is megtalálható) rákmegelőző hatással bír. Az Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition által publikált kutatási eredmények szerint a grapefruitban található egyik flavonoid, a naringenin segít a prosztatarák sejt-DNS-ének kijavításában.

Ezen kívül a gyümölcsben található limonoidok segítik a méregtelenítő enzimek termelődését, ami támogatja a máj méregtelenítő munkáját, mert a káros anyagok könnyebben feloldódnak és így jobban ki is ürülnek a szervezetből. A limonoidok ezen kívül több rákféle megelőzésében is szerepet játszanak, mint pl. száj-, bőr-, tüdő-, mell-, gyomor és vastagbélrák kialakulásában. Az egyik limonoid, a limonit pedig hosszú ideig aktív és ugyanolyan bőségesen megtalálható a gyümölcsben, mint a C-vitamin.

A pektin tartalom pedig egy olyan oldható növényi rost, mely csökkenti vér "rossz" koleszterinszintjét, védi az ereket - de a piros gyümölcs még a triglicerid szintet is, mely összefüggésben van magasabb bioaktív összetevő- és polifenol tartalmával. A grapefruit hatóanyagai segítik az immunrendszert, erősítik működését.

Mivel a déligyümölcsöket romlás ellen konzerválószerekkel kezelik (E230, E232, E233) valamint mesterséges viaszokkal bevonják, ezért fogyasztás előtt ajánlatos forró vízzel alaposan megmosni és ledörzsölni. Ezzel a káros szerek mindegy háromnegyede eltávolítható.

Hogy miért ajánlom fogyókúrázóknak?

Kalóriatartalma mindössze 36 kcal. Többféle vitamint tartalmaz: C, B, K, E vitaminokat. Ezen kívül káliumot, kalciumot, vasat és foszfort is. Meghűléses betegségek esetén erősíti az immunrendszert. Érvédő, roboráló hatású, vértisztító és emésztést segítő hatása van.
Fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott, mert kedvezően hat az inzulinszintre: csökkenti!

Méregtelenítést segítő funkciója szintén hatékonyan támogatja a fogyókúrát - amikor is a "zsírba ágyazott" méregdepóktól segít megszabadulni. Oldható rosttartalma táplálékot jelent a bélben élő jó baktériumoknak, ezzel nagyban támogatja az immunrendszer működését. Az egészséges baktériumflóra nem engedi a patogén- káros baktériumok elszaporodását és közrejátszik számos betegség megelőzésében (pl.  felsőlégúti betegségek, allergia, ekcéma, reumatoid artritis, autoimmun betegségek, irritábilis bélszindróma, Crohn-betegség, reflux, candida albicans által okozott betegségek, fekélyes vastagbélgyulladás, stb...) Nem figyelünk rá, de a bélflóránk károsodásáért nagyban felelős a helytelen táplálkozás és az antibiotikumok szedése is. Negatív kalóriát jelent a fogyókúrában az immunerősítés mellett, amivel bátran élhetünk  fertőzésveszélyes időszakban!

De térjünk vissza még egy gondolat erejéig az oldható rostokra, mert az immunrendszer  hatékony működésében is jelentős szerepük van és nem csak a fogyókúrában!  Egy ilyen hosszú láncú poliszacharid pl. az un. Béta-glükán, mely egy vízoldékony glükóz polimer és amelyet növények és mikroorganizmusok szintetizálnak gabonaféléken,  bizonyos gombákon, algákon és az élesztőn.

A Béta-glükán a vékonybél Peyerplakkjain keresztül szívódik fel, majd a makrofágok bekebelezik. A Peyerplakkok olyan immunológiai szövetek, amelyek folyamatosan "mintát"-vesznek az elfogyasztott táplálékokból. Kísérletekkel kimutatták, hogy a Béta-glükánokat a kórokozók szénhidrát-molekulájaként ismeri fel a szervezet és folyamatosan felveszi a Peyerplakkokokon keresztül. Miután a makrofágok bekebelezték, a csecsemőmirigybe, a lépbe és a csontvelőbe kerülnek, ahol kisebb fragmentumokra bomlanak és ezek a kisebb molekulák már olyan aktív formát jelentenek, melyek 48-72 órán belül  a legnagyobb számban jelen lévő immunsejtekhez, a neutrofil granulocitákhoz kapcsolódva képesek a patogén behatoló sejtek nagy részét elpusztítani. Fertőzés során a termelődött antitestek hozzákötődnek a baktériumok felszíni antigénjeihez, ezzel megjelölve azokat a neutrofil granulociták számára. A neutrofil granulociták felületén számos receptor van, ezek közül az un. komplement 3 receptoron két kötőhely van, az egyikkel kötődik a megjelölt kórokozóhoz, a másikhoz kötődik az aktív Béta-glükán fragmentum és ekkor képes aktiválódni a neutrofil granulocita. A patogén behatolók elpusztításhoz mindkét kötőhelynek foglaltnak kell lennie.

Ez egy igen hatékony és gyors immunvédelmi mechanizmus (mindössze két nap elég a védettség kialakulásához) és jó ha tudjuk, hogy a Béta-glükán tartalmú élelmiszerek régen rendszeresen jelen voltak a mindennapi táplálkozásban. Ide tartoznak pl. a mikroszkópikus penész telepek zöldségeken és gyümölcsökön vagy pl. a fekete foltos alma. Manapság már nem szívesen fogysztunk foltos almát, helyette gázokkal kezelt, besugárzott és többszörösen tartósított élelmiszereken élünk. Ezért az élelmiszerek által biztosított természetes immunstimuláció is nagymértékben csökkent.

Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy számos egyéb civilizációs ártalom is gyöngíti az immunrendszerünket, mint pl. adalékanyagok, környezeti mérgek, gyógyszerek, ionizáló sugárzások). Az antibiotikumokról pedig köztudott, hogy károsítják a bél természetes baktériumflóráját, ezzel az immunrendszert is gyengítve.

Azt se feledjük, hogy a legyengült immunrendszer az oltás szövődményeként fellépő bakteriális ferőzésekkel szemben sem képes a megfelelő védekezésre!

A Béta-glükánok - mint vízoldható rostok - bőségesen előfordulnak pl. árpában és zabban és előnyösen befolyásolják a szénhidrát anyagcserét a vércukorszint és az inzulinigény csökkentésével és bőséges fogyasztásuk csökkenti a koleszterin szintet is.  Táplálékkiegészítőként is beszerezhető megfizethető áron multivitamin készítményben is.

Ez is érdekes lehet még:

Negatív energiamérleg - TEF

A saláták fertőzhetnek

Egy tipp fogyózóknak a bélflóra helyreállítására

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás egészség életmód fogyókúra diéta fogyás védőoltás nagy fogyás fogyókúra otthon immunerősítés h1n1 fertőzés fertőzés elleni védekezés béta glükán

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokura-tipp.blog.hu/api/trackback/id/tr471544767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása