A Stevia által kiváltott édes ízt egy nyolc molekulából álló keverék okoza. A szárított levelek 30-35-ször édesebbek a cukornál, a steviozid maga pedig 180-450-szer nagyobb édesítő erővel rendelkezik - miközben a kalóriatartalma nulla. Ezért fogyókúrázók, cukorbetegek is fogyaszthatják....
A Stevia eddig a legédesebb "nem cukorszerű" vegyület.
A szárított levélből készült porból egy csésze teába 90 mg-ot kell tenni.
10 dkg csokoládéba egy grammot, egy kiló gyümölcsből készült lekvárba 9 grammot tesznek.
A szárított levélből készült porból egy csésze teába 90 mg-ot kell tenni.
10 dkg csokoládéba egy grammot, egy kiló gyümölcsből készült lekvárba 9 grammot tesznek.
Tapasztalatom szerint azonban a megfelelő édes ízt a Steviával történő ésítéskor ki kell tapasztalni, ha sokat használunk belőle, akkor kellemetlen mellékíze van. Ezen túlmenően más íze van a vizes kivonatnak és a por alakú készítménynek. Sütemények készítéséhez jobb a por alakú készítmény, ebben az esetben elegendő 1/4 vagy 1/2 teáskanálnyi mennyiség is.
Gyümölcsök és krémek édesítésére sem a vizes kivonat, sem pedig a por alakú változat nem vált be, nekem legalábbis nem ízlett, érdekes mellékíze volt. Ár-kiadósság arányát tekintve a por alakú változat a gazdaságosabb.
A Steviával édesített ételek fogyasztása után, akár már az első alkalommal is - enyhe hashajtó hatást tapasztaltam - ami előnyös lehet abban az esetben, ha valaki folyamatosan szorulással küszködik.
Fontos azonban tudni, hogy a Stevia - mint gyógynövénykivonat nem alkalmas folyamatos használatra. A steviozid és hét "társa" sem a glükózhoz, sem pedig az eddig ismert mesterséges édesítőkhöz nem hasonlít. Az édes ízt adó mulekulák esetében pedig általánosan jellemző, hogy eddig még nem sikerült megtalálni az összefüggést a molekula szerkezete és hatása között. Számos tanulmány szerint a szárított levelekből felhasználható napi mennyiség 5 gramm. A steviozid a bélcsatornában elbomlik és egy steviol nevű anyag keletkezik, ami viszont felszívódik és a véráramba kerülhet.
A steviol a szokásos teszteken mutagén tuljdonságokat mutatott, azaz képes az információszállító molekulát, a DNS-t módosítani, de ezt az effektust emlős állatokon pl. nem tudták igazolni. A káros mellékhatások vizsgálati eredményei alapján az egyszer beadott nagyobb mennyiség toxicitás szempontjából negatív lett. A kórnikus toxicitási vizsgálat erdménye (rendszeresen, hosszabb időn keresztül beadott adag következményei) szerint a hím patkányok megtermékenyítő képessége jelentősen csökkent a spermaképződés mérséklődése miatt! Vagyis a Stevia hatóanyaga "férfi-fogamzásgátlóként" működött! Az adatok tájékoztató jellegűek, mert az állatkísérletek során általában a szokásos adag többszörösét adják be, ezért mélyebb következtetéseket nem lehet levonni belőlük, de az eredményeket ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni. Paraguayban azokon a területeken, ahol Steviát fogyasztanak a gyermekáldás jelentősen elmarad a szokásostól, vagyis az indiánok a Stevia ezen hatását tudatosan alkalmazták. A további kísérletekben azt igazolták, hogy a Stevia hatóanyagai nem rákkeltőek.
A Stevia leveléből készített édesítőszerek esetében az édes ízt adó kompnens mellett további komponensek is találhatók a készítményben, így ennek alkalmazása során is érvényes a gyógynövénykeverékekre igazolt felhasználási mód, mely szerint folyamatosan max. 3 hónapig szabad folyamatosan fogyasztani. Ennek az az oka, hogy egyes kis mennyiségben jelen lévő biológiai anyagok hatása nem jelentős, de képesek halmozódni a szervezetben és egy idő után nem kívánatos mellékhatások léphetnek fel.
(Készült Dr. Vinczer Péter cikke alapján)
Nincs még vége, folyt. köv...
Utolsó kommentek