Azért eszünk, hogy éhségünket csillapítsuk - de vannak ételek, melyeket kifejezetten élvezeti értéke miatt fogyasztunk. Aki fogyni szeretne, annak különösen figyelnie kell arra, hogy milyen alapanyagokat választ a menü elkészítéséhez. Szeretnék segítséget nyújtani a választáshoz, és csokorba gyűjtöttem azokat a zöldségeket és gyömölcsöket, amelyeket érdemes többször, többféle módon elkészítve az étrendbe iktatni.
Alma
A jó öreg alma - közismert, mindenki számára elérhető és megfizethető gyümölcs, számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Nézzük a beltartalmi értékét (egy közepes méretű, kb. 154 g súlyú gyömölcs esetében) mindössze 81 kcal az energiatartalma, 21 g szénhidrátot, 5 g élelmi rostot, 10 mg kalciumot, 10 mg foszfort, 25 mg vasat, 159 mg káliumot, 8 mg C-vitamint, 73 egység A-vitamint, 4 mikrogramm folsavat tartalmaz. Mivel alacsony kalóriatartalmú, fogyókúra során bátran lehet fogyasztani. Szénhidráttartalma jelentős mennyiségű fruktózból áll, mely lassabban szívódik fel mint a répacukor, így lassabban is emeli meg a vércukorszintet. Oldható rottartalmát a pektin adja, amely a bélben megköti a koleszterint, továbbá a káros nehézfémeket és egyéb anyagokat is felszív, melyek így a széklettel együtt távoznak. A rostok jelentős mennyiségű vizet vesznek föl és ezzel térfogatuk többszörösére képesek duzzadni, így kedvezően befolyásolják az emésztést. Érdekes, de alma fogyasztásával mind a székrekedést, mind pedig a hasmenést gyógyítani lehet. Ha a székrekedés okozza a fő problémát, akkor inkább nyersen érdemes fogyasztani, a hasmenés ellen pedig inkább a párolt alma jó. Az alma a koleszterinszintet is csökkenti a vérben, de alkalmas a gyomorégés, irritábilis bélszindróma és az izületi gyulladás panaszainak enyhítésére is, továbbá mérsékli az ödémaképződést.
Mivel a héj tartalmazza a legtöbb oldhatatlan rostot, és a C-vitamin is a héj alatt tárolódik, ezért a héjat lehetőség szerint fogyasszuk el és ne dobjuk ki!
Az almából rendkívül változatos ételek készíthetők. Párolva, fahéjjal, szegfűszeggel cukor nélkül is pikánsan édes, kiváló töltelék pl. gyorsan elkészíthető palacsintákba, rétesekbe, steviával édesített, teljeskiörlésű lisztből készült linzerekbe. Fúrjuk ki az alma magházát, helyére töltsünk aszalt gyümölcsöket, majd csomagoljuk fóliába és süssük meg - fenséges téli csemegét készíthetünk. A párolt alma köretnek is kiváló sovány húsok mellé tálalva, vagy szószként elkészítve. Levesként is nagyon finom, sűrítéshez használhatunk zablisztet kefírben vagy sovány tejfölben elkeverve. Gyömölcscentrifugával ivólé is készíthető belőle, ami nagyon jól társítható pl. sárgarépával - rendkívül finom, cukor sem kell hozzá!
Ananász
Egyre több üzletben kapható ez az ízletes déligyümölcs. Ne vegyünk azonban éretlen és fonnyadt levelű példányokat! 3% fehérjét, 2,5% rostot, fruktózt (gyümölcscukor), C-vitamint, magnéziumot tartalmaz. A fehérjék közül az egyik legértékesebb a bromelain enzim, amely fehérjeemésztési problémák esetén segíti az emésztést fehérjebontó hatásának köszönhetően. Magas enzimtartalma segít fogyókúrák során a zsírbontásban - de ez elsősorban a friss gyümölcsben található, a konzervek hatástalanok. Az enzimek további jótékony hatása, hogy hozzájárulnak a vérrögök oldásához és az izületi gyulladások, fertőzések gyógyulásához. Ha élni kívánunk az ananász jótékony hatásával, frissen, salátaként fogyasszuk, és így tálaljuk köretként is. A párolás, főzés, de a turmixolás is káros hatással van az enzimtartalomra.
Burgonya
Szinte nincs étkezés burgonya nélkül. Ismert és közkedvelt zöldségféle. Könnyen emészthető, ezért gyomorrontás és a bélhurut esetén is fogyasztható, gyógyhatású étel. Sok rostot és keményítőt tartalmaz, ezen kívül C-vitamin és kálium forrás is. Bélnyugtató hatását szénhidráttartalmának köszönheti, a nyers burgonyalé segít gyomorsavtúltengés esetén. Vízhajtó hatását magas káliumtartalmának köszönheti, segít a magas vérnyomás csökkentésében is. A burgonya lúgosító hatással is rendelkezik, a savas irányba eltolódott anyagcserét segít visszafordítani a normál pH érték felé, ezért tisztítókúrák során is fogyasztható. A burgonya is rendkívül változatosan elkészíthető, de fogyókúra során inkább a héjában sült, vagy főtt változatban készült ételeket részesítsük előnyben. A zsírban sült burgonya tisztító, lúgosító hatással nem rendelkezik és rendkívül kalóriadús is, ezért kerülendő.
Alma
A jó öreg alma - közismert, mindenki számára elérhető és megfizethető gyümölcs, számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Nézzük a beltartalmi értékét (egy közepes méretű, kb. 154 g súlyú gyömölcs esetében) mindössze 81 kcal az energiatartalma, 21 g szénhidrátot, 5 g élelmi rostot, 10 mg kalciumot, 10 mg foszfort, 25 mg vasat, 159 mg káliumot, 8 mg C-vitamint, 73 egység A-vitamint, 4 mikrogramm folsavat tartalmaz. Mivel alacsony kalóriatartalmú, fogyókúra során bátran lehet fogyasztani. Szénhidráttartalma jelentős mennyiségű fruktózból áll, mely lassabban szívódik fel mint a répacukor, így lassabban is emeli meg a vércukorszintet. Oldható rottartalmát a pektin adja, amely a bélben megköti a koleszterint, továbbá a káros nehézfémeket és egyéb anyagokat is felszív, melyek így a széklettel együtt távoznak. A rostok jelentős mennyiségű vizet vesznek föl és ezzel térfogatuk többszörösére képesek duzzadni, így kedvezően befolyásolják az emésztést. Érdekes, de alma fogyasztásával mind a székrekedést, mind pedig a hasmenést gyógyítani lehet. Ha a székrekedés okozza a fő problémát, akkor inkább nyersen érdemes fogyasztani, a hasmenés ellen pedig inkább a párolt alma jó. Az alma a koleszterinszintet is csökkenti a vérben, de alkalmas a gyomorégés, irritábilis bélszindróma és az izületi gyulladás panaszainak enyhítésére is, továbbá mérsékli az ödémaképződést.
Mivel a héj tartalmazza a legtöbb oldhatatlan rostot, és a C-vitamin is a héj alatt tárolódik, ezért a héjat lehetőség szerint fogyasszuk el és ne dobjuk ki!
Az almából rendkívül változatos ételek készíthetők. Párolva, fahéjjal, szegfűszeggel cukor nélkül is pikánsan édes, kiváló töltelék pl. gyorsan elkészíthető palacsintákba, rétesekbe, steviával édesített, teljeskiörlésű lisztből készült linzerekbe. Fúrjuk ki az alma magházát, helyére töltsünk aszalt gyümölcsöket, majd csomagoljuk fóliába és süssük meg - fenséges téli csemegét készíthetünk. A párolt alma köretnek is kiváló sovány húsok mellé tálalva, vagy szószként elkészítve. Levesként is nagyon finom, sűrítéshez használhatunk zablisztet kefírben vagy sovány tejfölben elkeverve. Gyömölcscentrifugával ivólé is készíthető belőle, ami nagyon jól társítható pl. sárgarépával - rendkívül finom, cukor sem kell hozzá!
Ananász
Egyre több üzletben kapható ez az ízletes déligyümölcs. Ne vegyünk azonban éretlen és fonnyadt levelű példányokat! 3% fehérjét, 2,5% rostot, fruktózt (gyümölcscukor), C-vitamint, magnéziumot tartalmaz. A fehérjék közül az egyik legértékesebb a bromelain enzim, amely fehérjeemésztési problémák esetén segíti az emésztést fehérjebontó hatásának köszönhetően. Magas enzimtartalma segít fogyókúrák során a zsírbontásban - de ez elsősorban a friss gyümölcsben található, a konzervek hatástalanok. Az enzimek további jótékony hatása, hogy hozzájárulnak a vérrögök oldásához és az izületi gyulladások, fertőzések gyógyulásához. Ha élni kívánunk az ananász jótékony hatásával, frissen, salátaként fogyasszuk, és így tálaljuk köretként is. A párolás, főzés, de a turmixolás is káros hatással van az enzimtartalomra.
Burgonya
Szinte nincs étkezés burgonya nélkül. Ismert és közkedvelt zöldségféle. Könnyen emészthető, ezért gyomorrontás és a bélhurut esetén is fogyasztható, gyógyhatású étel. Sok rostot és keményítőt tartalmaz, ezen kívül C-vitamin és kálium forrás is. Bélnyugtató hatását szénhidráttartalmának köszönheti, a nyers burgonyalé segít gyomorsavtúltengés esetén. Vízhajtó hatását magas káliumtartalmának köszönheti, segít a magas vérnyomás csökkentésében is. A burgonya lúgosító hatással is rendelkezik, a savas irányba eltolódott anyagcserét segít visszafordítani a normál pH érték felé, ezért tisztítókúrák során is fogyasztható. A burgonya is rendkívül változatosan elkészíthető, de fogyókúra során inkább a héjában sült, vagy főtt változatban készült ételeket részesítsük előnyben. A zsírban sült burgonya tisztító, lúgosító hatással nem rendelkezik és rendkívül kalóriadús is, ezért kerülendő.
Utolsó kommentek