Az édesítőszer édes, no és mellesleg kalóriatartalma sincs! Remek, nulla kalória, pá-pá fölös kilók! Mégis vannak, akik így is híznak. Hogy is van ez????
Én nem bízok semmit a véletlenre, ezért kipróbáltam. Készítettem fogyókúrás süteményt. Ha már fogyókúrás, akkor cukor nélkül, természetesen édesítőszerrel! Mivel desszertről van szó, kell hogy íze is legyen. Alig vártam, hogy végre megkóstolhassam. Mennyei élvezet, már éreztem is a számban az ízét.
Első számú csalódás: a valóság kiábrándított. Nem azt kaptam, amit vártam! Finom volt, édes is volt - de mégis hiányzott valami. Elmaradt az a kellemesen nyugtató és mégis bizsergető érzés, ami egy valódi cukros ínyencséggel együtt jár. Nem viccelek, határozottan hiányérzetem támadt! Ráadásul a kezemet mintha távirányítóval kényszerítették volna, hogy vegyek még egyet, majd még egyet.... Borzasztó, én nem is vagyok ilyen falánk! Végül elszégyelltem magam.
Mi történhetett? Kutatni kezdtem. Találtam is egy érdekes tanulmányt, melyet a Purdue Egyetem kutatói készítettek az édesítőszerek hatásának vizsgálatairól. A kísérlet során patkányokkal glukóz tartalmú kalóriadús, és kalóriamentes szacharózzal édesített joghurtot etettek. Az eredmény érdekesen alakult, ugyanis azok a patkányok ettek többet, akik a kalóriamentesen édesített joghurtot fogyasztották.
A jelenségre keresik a magyarázatot - bár jelenleg még nincs egyértelmű tudományos bizonyíték a mesterséges édesítőszerek ellen, vagy mellett. Feltételezhetően a szervezet a mesterséges édesítőszerek esetében az édes ízt szétválasztja az elfogyasztott tápláléktól, vagyis a bejuttatott kalóriáktól és éppen ezért képes kevésbé kontrollálni a kalóriafelvételt.
Amikor magas kalóriaértékű táplálékot fogyasztunk, a szervezet felkészül annak lebontására. Ez azt jelenti, hogy megnő a belső testhőmérséklet. A mesterségesen édesített ételek elfogyasztása után ez a hatás alacsonyabb, ami viszont hátrányosan hat a kalóriadúsabb ételek lebontására is. Figyelem! A túlfogyasztás, a kényszeres evés a fogyókúrázók réme! Feltételezhetően a szervezet alacsonyabb reakciója állhat a háttérben, mert túlfogyasztásra hajlamosít. Hogy hogyan?
A kutatók feltevése szerint édes ételek fogyasztásakor a szervezet arra készül, hogy nagy kalóriaértékű táplálékhoz jut. De nem ezt kapja, amikor mesterségesen édesített ételt fogyasztunk. Elmarad a kalóriabevitel, ami megzavarhatja a táplálkozási szabályzórendszert és kompenzációra késztetheti a szervezetet. Vagyis mintegy kikényszeríti magának az elmaradt kalóriákat a megnövekedett étvággyal és falánksággal.
Jó hír, hogy a kialakuló hatás egyénfüggő, vagyis nem mindenki tapasztal magán ilyen hatást. A rossz hír pedig sajnos az, hogy a statisztikák szerint a rendszeresen nagyobb mennyiségű diétás italt fogyasztók körében az elhízás kockázata nagyobb!
Utolsó kommentek