"Nincs semmi új a nap alatt!"
(A prédikátor könyve)
Hogy mennyire igaz ez a Bibliából idézett mondat, ennek alátámasztására szeretném a hagyományos magyar konyha egyik közkedvelt ételféleségére felhívni a figyelmet. Nem kerül sokba, olcsó és még korszerű is, ha kicsit másképp készítjük, mint mondjuk nagyanyáink készítették. A fogyókúrában vagy diéta esetén kifejezetten előnyös hatása van!
Mi is ez az ősi étel?
A ''su'' (jól) és a ''po'' (táplálni, táplálkozni) szavakat a szanszkrit nyelvből vettük át, melyek összeolvadásából jött létre a ''suppa'' kifejezés, amely jó táplálékot jelöl. Ebből ered az angol soup, a spanyol sopa és a német suppe szó is. Magyarul levest jelent és ez az étel hagyományosan jellemző bevezető fogás, legyen szó egyszerű hétköznapi ebédről vagy ünnepi menüről.
Előnye, hogy változatosan készíthető el, hiszen számtalan alapanyagból, végtelen sok variációja létezik - fogyasztható akár hidegen, akár melegen. Az egészséges táplálkozás meghatározó részét képezheti, mert magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt valódi tápláléknak számít. A korszerű módon elkészített leves energiatartalma alacsony és folyadék, valamint magas rosttartalmának köszönhetően segíti a jóllakottság érzet kialakulását. Mivel kanalazva fogyasztjuk, ezt kihasználhatjuk az étkezés lassítására is, hogy a mindennapi rohanásból kicsit kikapcsolhassunk. Azoknak is előnyös táplálék a leves, akik fogyókúrájuk során nem tudnak lemondani a nassolásról. Ropi, keksz és süti helyett lehet akár levest is fogyasztani - laktatóbb a csokinál és a szűkösen mért folyadékpótlást is előmozdítja vitaminokkal és ásványi anyagokkal kiegészítve.
Többször hallottam - főleg idősebbektől - hogy nem tudnak megfelelő mennyiségű vizet inni, mert egyszerűen nem kívánják. Ilyenkor én mindig ajánlani szoktam a leveseket. Úgy tapasztaltam, hogy folyadékpótlás szempontjából ritkán gondolunk a levesekre. Pedig mindenki saját ízlésének megfelelően készítheti el és így a víznél sokkal szívesebben fogyasztható, ízletes, megfelelő hőmérsékletű folyékony táplálékot jelent!
A leves tehát egyszerre folyadékot és tápanyagokat is juttat a szervezetbe és segít elkerülni a kiszáradást. Változatos színeivel, íz-, zamat és illatanyagainak harmóniájával, a megfelelő hőmérsékletű leves egyszerűen és gyorsan elkészíthető fogás és jótékonyan hat az emésztőrendszer működésére is.
Az egészségre is jótékony hatással van a rendszeres levesfogyasztás, erre nemzetközi tanulmányok is felhívják a figyelmet. A rendszeres folyadékpótlás csillapítja az éhségérzetet és csökketni a kalóriafelvétel igényét is. Ezáltal hozzájárul a testsúly csökkentéséhez, valamint a testtömeg karbantartásához. Azoknál, akik gyakran fogyasztanak leveseket, alacsonyabb koleszterinszintet mértek és alacsonyabbnak mutatkozott a szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozó tényezők kockázata is.
A víznek rendkívül fontos élettani szerepe van a szervezetben:
- nélküle nem lenne normális a vérkeringés és befolyásolja a vér összetételét is,
- szabályozza a vérnyomást,
- részt vesz a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldásában, szállításában,
- hatással van a sav-bázis egyensúly alakulására,
- fenntartja az ozmotikus nyomást,
- közreműködik a szervezet állandó, belső hőmérsékletében.
Az egészséges szervezetben a különböző folyamatok egyensúlyban vannak - így a folyadékfelvétel és -leadás is.
A felvett folyadékmennyiség alakulása napi szinten:
- táplálékkal (zöldségek, gyümölcsök, levesek, tej, kefír, joghurt stb..) kb. 800 ml,
- folyadék formájában (ásványvíz, tea, üdítők stb...) kb. 1400 ml,
- a szervezeten belül lejátszódó oxidációs folyamatból kb. 300 ml,
Összesen: 2500 ml.
A leadott folyadékmennyiség pedig:
- vizelettel kb. 1400 ml,
- széklettel 200 ml,
- izzadás nélkül a bőrön keresztül történő párolgással kb. 600 ml,
- légzéssel 300 ml,
Összesen: 2500 ml.
Az aktív sporttevékenység, a nehéz fizikai munka, az éghajlat, a külső hőmérséklet, a szauna, a sírás, a láz, a hasmenés vagy éppen a hányás növeli a folyadékleadást. Ha ilyenkor nem ügyelünk a megfelelő folyadékpótlásra, az egyensúly megbomlik és fokozódik a szervezet kiszáradásának veszélye. Hölgyek figyelem! A szervezet a belső homeosztázis fenntartásának biztosítása érdekében a csökkenő folyadékpótlás hatására elsősorban a bőrtől vonja meg a vizet, ezzel siettetve a ráncképződést!
Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, akár a folyadék felvétel csökkenése, akár a folyadék leadás növekedésének következtében, a szervezet kiszárad. Jó tudni, hogy már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképesség és pl. a fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság tünetei erre figyelmeztetnek.
A szomjúságérzet a szükséges vízmennyiség sürgős pótlására figyelmeztet! Ha lehet, ne várjuk meg, hogy kialakuljon. A levesek és sok folyadékot tartalmazó táplálékok (pl. savanyított tejtermékek, gyümölcsök), természetes zöldség- és gyümölcslevek napi étrendbe iktatásával változatos módon pótolhatjuk a szükséges folyadék-, vitamin-, ásványianyag és nyomelem ellátást, csökkentve a gyötrő éhségérzet kialakulását.
Táplálkozásélettani szempontból javasolt folyadékpótló lehetőségek:
- tiszta, jó minőségű víz, forrásvíz, ásványvíz,
- cukrozatlan, természetes rosttartalmú gyümölcs-, vagy zöldséglevek,
- természetes gyümölcsteák, gyógyteák,
- tej és iható savanyított tejtermékek (kefir, joghurt, természetes gyümölcsökkel készített gyümölcsjoghurtok) tejeskávé, kakaó,
- levesek, friss főzelékek és mártások.
Hogyan készítsünk karcsúsító, egészséges leveseket?
- az alapanyagként használt zöldségek (karalábé, brokkoli, karfiol, burgonya, sütőtök, sárgarépa, paradicsom, zeller) és gyümölcsök (alma, szilva, őszibarack, egres, meggy, cseresznye) 20%-át nyersen áttörve dolgozzuk bele a levesbe. Ezzel inenzívebb zöldséges-, vagy gyümölcsös ízt érhetünk el, ugyanakkor növeljük a vitamin, enzim-, ásványianyag és rosttartalmát is,
- a főzőlét mindig használjuk fel a nagy ásványianyagtartalom miatt,
- hagyományos rántást helyetteíthetjük kefírrel, joghurttal készült habarással, fehér liszt helyett pl. zabliszttel, sárgaborsó liszttel, hüvelyes liszttel, barna rizsliszttel,
- a finomra vágott zöldpetrezselyem, vagy bármilyen más friss fűszernövény nemcsak díszíti az elkészült ételt, hanem közvetlenül tálalás előtt a levesbe szórva a vitamin-, íz-, illat- és aromatartalmát is növeli,
- gyümölcslevesek ízesítésére cukor helyett kipróbálhatunk egészségesebb természetes alternatívát (pl.xilit), amely a lassú felszívódásnak köszönhetően alacsonyan tartja a vércukorszintet ezért előnyös kiegészítője a fogyókúrának.
Ha eddig hanyagoltad a leveseket itt az idő, hogy újra felfedezd! Keresd az ízlésednek megfelelőt, hiszen széles kínálatból lehet válogatni. Extra tipp fogyókúrázóknak: termoszban bárhová magaddal viheted és a nap bármely szakában egészséges és laktató snackként is fogyaszthatod.
Ez is érdekes lehet még:
Ha fogyni akarsz, vigyázz a sóval
Utolsó kommentek