Hogyan? Olyan ételekkel, melyek segítenek az anyagcsere szabályzásában. Ezek az ételek egyszerre táplálnak, ugyanakkor nem hízlalnak.....
Az élelmiszerek mely összetevői lehetnek hatással az anyagcsere folyamatokra?
Ilyen anyagok pl. bizonyos aminósavak. A halakban és a tenger gyümölcseiben előforduló arginin és taurin aminósavak a növekedési hormont szabályozzák a szervezetben. Ez a hormon játszik szerepet pl. abban, hogy a zsírszövet zsírtartaléka az éjszakai alvás során energiává alalkuljon át. A halhús ezen kívül jódot, metionint és különböző B-vitaminokat is tartalmaz, ezek pedig az anyagcsere serkentésében játszanak közre.
A jód a pajzsmirigy hormonképzésében játszik szerepet és ahhoz, hogy hormont tudjon termelni, szüksége van a jódra. A jód ezáltal serkenti az anyagcserét.
A B12-vitamin és a folsav a metionin anyagcseréjében játszik szerepet. A metionin egy kéntartalmú aminósav, ami a B-vitaminokkal együtt akadályozza a hasi zsírszövet kialakulását. Egy másik aminósavval összekapcsolódva (lizin) közrejátszik a egy vitaminszerű anyag - a karnitin - előállításában, melynek fontos szerepe van a zsíranyagcserében, segíti a le nem kötött zsírmolekulák égetését.
Linolsavak - ezek főleg növényi olajokban találhatók:
A legjelentősebbek a linolsavat tartalmazó borágo és ligetszépe olajak, mint gamma-linolénsav források, de jelentős telítetlen zsírsavforrás a szőlőmagolaj az argánolaj, lenmagolaj is.
Csökkentik a koleszterinszintet, és a barna zsírszövet aktivizálásával - megfelelő diéta mellett - az elhízás megelőzésében, a fogyás elősegítésében is fontos szerepet játszanak.
Előnyösen használhatók pl. a szénhidrátok felszívódásának csökkentéséhez is, mert a zsírok csak lassan engedik a szénhidrátokat a vérbe jutni.
Olajos magvak - ezek gazdagok magnéziumban, vasban, krómban, mely mikro- és makroelemek a zsír lebontásában játszanak szerepet. A króm a cukor bontásában is közrejátszik, a vas védi a pajzsmirigyet. Legtöbb króm a magvakon kívül a sajtban, vas pedig a spenótban, mákban, tengeri algákban és a szezámmagban található.
Almaecet - a diéták hatásos kiegészítője lehet. Szabályozza az emésztést, serkenti a zsírbontást, enyhíti az éhségérzet kialakulását és nem utolsó sorban az édesség utáni vágyat is csökkenti.
Végül pedig egy tipp arra, hogy hogyan építsük be ezeket az alapanyagokat étrendünkbe:
Fogyasszunk sok halsalátát! Gyorsan elkészíthető, kiválóan párosítható zöldségfélékkel. Az öntetet a salátához készítsük almaecettel és linolsavakat tartalmazó olajokkal és használjunk bátran friss- és szárított fűszernövényeket. Tálalás előtt pedig szórjuk meg olajos magvakkal a salátát, ezzel változatos, tápláló, ugyanakkor karcsúsító étellel örvendeztethetjük meg magunkat és családunkat is.
Halsaláta dióval:
20 dkg tengeri halfilé
1 db kisebb kígyóuborka
5 db retek
1 kisebb fej lilahagyma
1 közepes alma
3 dgk dióbél darabosra törve
só, bors ízlés szerint
kevés almaecet
Öntethez:
1 evőkanál almaecet
1 evőkanál szőlömagolaj
kevés mustár
1 pohár sovány kefír
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk és kevés vízben az almaecettel pároljuk meg. Ez pár perc alatt meg is van! Leszűrjük és kockára szeleteljük. A zöldségeket tisztítjuk és egyforma kockára vágjuk, majd óvatosan a halhoz keverjük. A mustárt-almaecetet-szőlömagoljat és a kefírt simára keverjük és a salátát meglocsoljuk, a tetejét meghintjük a darabos dióval. Az ízeket hűtőben legalább 1 óráig hagyjuk összeérni, majd pirított magos-kenyérrel fogyasszuk.
Az élelmiszerek mely összetevői lehetnek hatással az anyagcsere folyamatokra?
Ilyen anyagok pl. bizonyos aminósavak. A halakban és a tenger gyümölcseiben előforduló arginin és taurin aminósavak a növekedési hormont szabályozzák a szervezetben. Ez a hormon játszik szerepet pl. abban, hogy a zsírszövet zsírtartaléka az éjszakai alvás során energiává alalkuljon át. A halhús ezen kívül jódot, metionint és különböző B-vitaminokat is tartalmaz, ezek pedig az anyagcsere serkentésében játszanak közre.
A jód a pajzsmirigy hormonképzésében játszik szerepet és ahhoz, hogy hormont tudjon termelni, szüksége van a jódra. A jód ezáltal serkenti az anyagcserét.
A B12-vitamin és a folsav a metionin anyagcseréjében játszik szerepet. A metionin egy kéntartalmú aminósav, ami a B-vitaminokkal együtt akadályozza a hasi zsírszövet kialakulását. Egy másik aminósavval összekapcsolódva (lizin) közrejátszik a egy vitaminszerű anyag - a karnitin - előállításában, melynek fontos szerepe van a zsíranyagcserében, segíti a le nem kötött zsírmolekulák égetését.
Linolsavak - ezek főleg növényi olajokban találhatók:
A legjelentősebbek a linolsavat tartalmazó borágo és ligetszépe olajak, mint gamma-linolénsav források, de jelentős telítetlen zsírsavforrás a szőlőmagolaj az argánolaj, lenmagolaj is.
Csökkentik a koleszterinszintet, és a barna zsírszövet aktivizálásával - megfelelő diéta mellett - az elhízás megelőzésében, a fogyás elősegítésében is fontos szerepet játszanak.
Előnyösen használhatók pl. a szénhidrátok felszívódásának csökkentéséhez is, mert a zsírok csak lassan engedik a szénhidrátokat a vérbe jutni.
Olajos magvak - ezek gazdagok magnéziumban, vasban, krómban, mely mikro- és makroelemek a zsír lebontásában játszanak szerepet. A króm a cukor bontásában is közrejátszik, a vas védi a pajzsmirigyet. Legtöbb króm a magvakon kívül a sajtban, vas pedig a spenótban, mákban, tengeri algákban és a szezámmagban található.
Almaecet - a diéták hatásos kiegészítője lehet. Szabályozza az emésztést, serkenti a zsírbontást, enyhíti az éhségérzet kialakulását és nem utolsó sorban az édesség utáni vágyat is csökkenti.
Végül pedig egy tipp arra, hogy hogyan építsük be ezeket az alapanyagokat étrendünkbe:
Fogyasszunk sok halsalátát! Gyorsan elkészíthető, kiválóan párosítható zöldségfélékkel. Az öntetet a salátához készítsük almaecettel és linolsavakat tartalmazó olajokkal és használjunk bátran friss- és szárított fűszernövényeket. Tálalás előtt pedig szórjuk meg olajos magvakkal a salátát, ezzel változatos, tápláló, ugyanakkor karcsúsító étellel örvendeztethetjük meg magunkat és családunkat is.
Halsaláta dióval:
20 dkg tengeri halfilé
1 db kisebb kígyóuborka
5 db retek
1 kisebb fej lilahagyma
1 közepes alma
3 dgk dióbél darabosra törve
só, bors ízlés szerint
kevés almaecet
Öntethez:
1 evőkanál almaecet
1 evőkanál szőlömagolaj
kevés mustár
1 pohár sovány kefír
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk és kevés vízben az almaecettel pároljuk meg. Ez pár perc alatt meg is van! Leszűrjük és kockára szeleteljük. A zöldségeket tisztítjuk és egyforma kockára vágjuk, majd óvatosan a halhoz keverjük. A mustárt-almaecetet-szőlömagoljat és a kefírt simára keverjük és a salátát meglocsoljuk, a tetejét meghintjük a darabos dióval. Az ízeket hűtőben legalább 1 óráig hagyjuk összeérni, majd pirított magos-kenyérrel fogyasszuk.
Utolsó kommentek